Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kutt i øl-avgiften:

Skummende krangel om avgiftskutt på øl: - Kundene vil tape på det

Konkurransetilsynet sier nei til avgiftskutt på øl fra småbryggerier.

AVGIFTSLETTE: Et forslag fra Bryggeriforeningen om at øl fra små produsenter skal få kutt i avgiftene er på høring. Kuttet skal gjelde både norske og utenlandske produsenter. Foto: Elisabeth Dalseg
AVGIFTSLETTE: Et forslag fra Bryggeriforeningen om at øl fra små produsenter skal få kutt i avgiftene er på høring. Kuttet skal gjelde både norske og utenlandske produsenter. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skatteetaten har sendt et forslag om kutt i alkoholavgiften på butikkøl fra småskalaprodusenter.

Forslaget om avgiftsendringen kom opprinnelig fra Bryggeri- og drikkevareforeningen, men ble plukket opp av Finansdepartementet som ba Skattedirektoratet sende det på høring.

Høringen hadde frist tirsdag denne uka, og det var mange som ville uttale seg om avgiftsreduksjonen.

Blant dem som er imot forslaget, var Konkurransetilsynet, som frykter at forbrukerne vil tape på det.

- Vår bekymring er at den avgiftsreduksjonen som er foreslått og måten den er utformet på, kan svekke de små bryggerienes insentiver til å vokse, slik at konkurransen ikke blir så god som den kunne blitt, sier Magnus Gabrielsen, avdelingsdirektør for mat, handel og helse i Konkurransetilsynet.

Fordeler ved stordrift

Gabrielsen bygger sitt resonnement på at ettersom avgiftsreduksjonen kun gjelder for opptil en halv million liter i året, vil det ikke være like attraktivt å bygge en bedrift for å vokse.

MOT KUTT: Konkurransetilsynets Magne Gabrielsen tror kutt i øl-avgiften er unødvendig for bransjen. Foto: Marit Hommedal
MOT KUTT: Konkurransetilsynets Magne Gabrielsen tror kutt i øl-avgiften er unødvendig for bransjen. Foto: Marit Hommedal Vis mer

- Jeg tror nok jeg vet mer om bransjen enn Konkurransetilsynet gjør, sier Petter Nome til Dagbladet.

- Dersom det gis avgiftsfritak inntil 200 000 liters produksjon som beholdes til man passerer 500 000 liter, vil reduksjonen i alkoholavgift være på vel én krone per liter ved et volum på 500 000 liter.

Til sammenlikning er vanlig avgift per liter 22,07 kroner. Bryggeriforeningen legger til grunn at produsentene vil tenke på at besparelsen er så liten at de har mer å tjene på fortsatt vekst.

Dette bekrefter Jens Eikeseth, daglig leder i 7 fjell. Han peker også på fordelene ved storskalaproduksjon.

- Å brygge øl tar åtte timer, uavhengig av om du brygger en eller 100 liter. Økonomien i å øke volumet er god, så når man kommer opp på et visst nivå vil storskalafordelene langt på vei motvirke bortfall av avgiftsreduksjon.

Eikeseth synes imidlertid 500 000-litersgrensen er litt lav - det er fortsatt et enormt hopp til de store produsentene. Til sammenlikning produserte Hansa omtrent 60 millioner liter og Ringnes i underkant av 150 millioner liter øl i fjor. 7 fjell produserte rundt 500.000 liter øl i fjor, og ligger i år an til å produsere i overkant av 600.000 liter - altså akkurat over grensen.

- I andre land der det er innført liknende tiltak er taket mye høyere, for eksempel er det inntil seks millioner liter i Storbritannia.

Hvorfor støtte en bransje i vekst?

Et annet av motargumentene til Konkurransetilsynet er at av næringer som trenger stimulans, er bryggeribransjen kanskje ikke den mest trengende.

FOR: Petter Nome og Bryggeriforeningen håper kutt i øl-avgiftene for små bryggerier vil gjøre det lettere å lykkes, og kutte dugnadsarbeidet. Foto: Bryggeri- og drikkevareforeningen.
FOR: Petter Nome og Bryggeriforeningen håper kutt i øl-avgiftene for små bryggerier vil gjøre det lettere å lykkes, og kutte dugnadsarbeidet. Foto: Bryggeri- og drikkevareforeningen. Vis mer

- Det har jo vært en sterk vekst av småskalaprodusenter i Norge. Bryggeriforeningen har jo også uttalt at det har vært en sterk vekst, og at de forutsetter dette.

Her stemmer også Jens Eikeseth i:

- Her møter Petter Nome seg selv litt i døra. På den ene siden advarer han mot overetablering, på den andre siden vil han gi insentiver og rabatter til nye produsenter.

Nome er ikke enig:

- Ja, volumet og markedsandelen for småskalabryggeriet øker, men de fleste driver med underskudd og er i stor grad basert på gratis dugnadsarbeid. I tillegg til de offisielle, betalte 320 årsverkene er det ytterligere 100 ubetalte årsverk, sier Nome.

- Jeg tenker jo at det er allerede snakk om massiv næringsutvikling, men det henger i en tynn tråd.

Det er også et spørsmål om sysselsetting. Ifølge Nome står småbryggeriene for fire prosent av volumet, men 25 prosent av sysselsettingen i bransjen. - Dette handler om å bidra til arbeidsplasser og næringsliv, i all hovedsak plassert i Distrikt-Norge.

Håndbryggeriet En Liten Øl, et ekte småskalabryggeri, støtter helhjertet forslaget om avgiftsreduksjon.

- De fleste småskalabryggerier kjemper en daglig kamp mot negative resultater og derav usikre arbeidsplasser og mye frivillig dugnadsarbeid. For En Liten Øls del vil en avgiftslettelse bety over 300 000 årlig på bunnlinjen. Dette kan være forskjellen mellom negativt og positivt resultat, og vil bidra til å sikre arbeidsplassene i bryggeriet. I 2018 er vår plan å ha 3 fulltids årsverk i bryggeriet, skriver styreleder Geir Inge Solberg i deres høringssvar.

- Om forslaget blir en realitet vil vi fra vår side forsikre om at avgiftslettelsen ikke vil bli tatt ut i lavere priser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!