INTERNASJONALE VIBBER: Industrielt interiør og italienske smaker. Skur 33 står som en påle. 
INTERNASJONALE VIBBER: Industrielt interiør og italienske smaker. Skur 33 står som en påle. Vis mer

Skur 33: Italiensk for viderekomne

- Mamma mia, så enkelt og delikat. Robinson og Fredag lot seg imponere. 

Cruiseskipmonsteret «Regal Princess» lå til kai nedenfor Akershus festning denne sommerdagen.

Med sine 19 dekk og kapasitet til 3560 passasjerer - tilsvarende nesten den samlede befolkningen i de fem italienske landsbyene Cinque Terre, eller hele Leksvik kommune i Nord-Trøndelag, for den saks skyld - var det et skue til å bli svimmel av.

Og der, på en utstikker på bryggekanten rett foran baugen på skipet, satt Robinson og Fredag i et lite skur.

Med panoramautsikt andre vei, utover mot øyene i Oslofjorden og innover mot havnebassenget.

- En uovertruffen plassering for en maritim trattoria. Her kan skjell og fisk sprette rett opp på tallerkenen, sa Robinson.

Internasjonale storbyvibber

Med et interiør av rå teglsteinsvegger, industrielt rustent jern, gamle kamskjell-, blåskjell, og østersskall i stålbur over bardisken, og ei gedigen gammel klokke hengende fra taket, har Skur 33 en vibb av internasjonal storby.

Fredag kunne godt forstå at den italienske restauranten har vært så å si fullbooket siden den slo dørene opp for to år siden.

I BAREN: Skur 33 har bord inne og ute, og du kan også spise i baren. 
I BAREN: Skur 33 har bord inne og ute, og du kan også spise i baren.  Vis mer

- Men klarer Esteban Villalpando og kjøkkenet hans å opprettholde nivået på tallerkenen?

Se, det var spørsmålet de straks skulle sette bestikket i.

Knasende sprø fritto misto – frityrstekte blekksprutringer, krabbeboller og biter av torskefisken lysing – servert med en frisk sitronmajones, kilte smaksløkene løfterikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunne servitøren anbefale et vinfølge som evnet å bære gjennom flere av rettene de hadde foran seg?

En Chardonnay fra familieprodusenten Massolino i Piemonte ble foreslått med hell, med en fet, litt lagret karakter, framfor en friskere Sauvignon Blanc.

RUSTIKK: Pizzaene stekes på italiensk vis i en vedfyrt ovn. 
RUSTIKK: Pizzaene stekes på italiensk vis i en vedfyrt ovn.  Vis mer

Neste rett, en pizza Pesto Rosso ankom fra den vedfyrte Valoriani-ovnen i motsatt side av lokalet, med soltørket tomat, mozzarella, salami picante, og pecorino.

- Rent, søtlig og rustikt. Selv om fokus ligger på sjømat, behersker de livet på land også, konstaterte Fredag.

Ingen vongole

Som hovedrett hadde Robinson gledet seg til å bestille pasta vongole.

Dessverre måtte den vennlige servitøren melde om storm på havet. Verken venusmuslinger eller hjerteskjell var å oppdrive.

Kjøkkenet tilbød blåskjell som vikarierende ingrediens.

PÅ PYNTEN: Skur 33 ligger ytterst på en av utstikkerne fra brygga under Akershus Festning, og har  panoramautsikt over Aker Brygge og gode solforhold. 
PÅ PYNTEN: Skur 33 ligger ytterst på en av utstikkerne fra brygga under Akershus Festning, og har  panoramautsikt over Aker Brygge og gode solforhold.  Vis mer

- Litt mer norsk skjærgård enn Napoli blir det jo, men mamma mia, så enkelt og delikat. Råvarene får skinne. Den hjemmelagede spagettien løfter inntrykket ytterligere, smattet Robinson.

Fredag hadde bestilt et realt stykke biff servert på planke. Mer presist: En tørrhengt ytrefilet, nennsom tilberedt sous vide, deretter grillet og så stekt. Resultatet av denne omfattende prosessen ga en mørk og nesten vill smak.

- Som om kjøttet har krympet og all smaken er komprimert i det som er igjen, mente Fredag.

En grovmalt svinepølse med fennikel bød seg også fram på planken. Flankert av reddiker i løvtynne skiver og kraftigere innslag av rødbete, som bidro med friskhet og sødme.

Noe mørkebrunt som liknet sennep viste seg å være en krem av svart hvitløk. Mild og nydelig attåt.

Hvilken smaksbombe!

Rumlet det fortsatt i magen? Ikke akkurat. Men man forlater ikke en italiensk restaurant i denne divisjonen uten å ha smakt på tiramisuen.

Italias signaurdessert ankom, silkemyk og delikat med en kule av tiramisu-is på toppen.

Skur 33
Akershusstranda 11, 0150 – Oslo
Tlf: 23 35 70 60
www.skur33.no/
Mat: 5 ★★★★★☆
Miljø: 5 ★★★★★☆
Service: 4 ★★★★☆☆
Totalt: 5 ★★★★★☆
6 forretter Kr: 125 – 255
12 hovedretter og pizzaer Kr: 185 – 325
7 desserter Kr: 85 – 155
I totalvurderingen vektes maten mer enn service og miljø.

Var den likevel litt tam? Fredag etterlyste en tydeligere smak av kaffe og Amaretto eller marsala.

Robinson, derimot, satt himmelfallen over sin gelato. Hvilken smaksbombe!

- Som å spise en hel hasselnøttskog. Den aller beste jeg noen gang har fått i Oslo, lød det mellom munnfullene.

1500 kroner føltes ikke ublu for såpass solid kvalitet. Det eneste trekket de kom på, var i service fordi bordet kunne vært ryddet bedre underveis i måltidet.

På vei ut skottet Fredag opp på cruiseskipet langs kaia.

- Jeg lurer på hva de spiser på øverste dekk? Rekecocktail, kanskje?

Cruiseturistene skulle bare visst hvilket høydepunkt som skjuler seg her nede i skuret.