En av seks barn i Norge veier for mye:

Slår alarm om overvekt: Nytt storprosjekt skal slanke norske barn

Nytt internasjonalt prosjekt skal senke antall unge overvektige.

VIL BREMSE FEDME BLANT UNGDOM: Dagens ungdom blir tjukkere og tjukkere. Nå skal en gruppe internasjonale forskere finne ut hvordan denne retningen kan snus. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
VIL BREMSE FEDME BLANT UNGDOM: Dagens ungdom blir tjukkere og tjukkere. Nå skal en gruppe internasjonale forskere finne ut hvordan denne retningen kan snus. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

1. mai i år startet det internasjonale forskningsprosjektet som skal undersøke hvordan samfunnet kan legge til rette for at ungdom velger et sunt kosthold og en aktiv livsstil. Folkehelseinstituttet skal lede prosjektet.

- Prosjektet skal bidra til å redusere overvekt og fedme hos ungdom i Europa, sier områdedirektør Knut-Inge Klepp, prosjektets leder ved Folkehelseinstituttet.

Europakommisjonen har bevilget 90 millioner kroner fra sitt forskningsbudsjett til prosjektet, som har fått navnet Co-Create, og vil foregå i perioden 2018-2023. Prosjektet er et samarbeid mellom 14 partnere fra seks europeiske land samt Sør-Afrika, Australia og USA. Partnerne kommer fra ulike sektorer i samfunnet, og ulike fagdisipliner.

Økende antall barn med fedme

  • I Europa er andelen barn med fedme økende. I 2025 forventes overvekt og fedme å påvirke ett av fem europeiske barn, til sammen rundt 16 millioner europeiske barn.
  • I Norge har andelen barn med fedme og overvekt stabilisert seg de siste årene.
  • Samlet sett har mellom 15 og 20 prosent av norske barn overvekt eller fedme, det vil si om lag ett av seks barn.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Bruker trafikkulykker som eksempel

Hvordan man forebygger trafikkulykker skal brukes som et eksempel på hvordan man nå skal jobbe i forhold til overvekt, ved at man ser på hele trafikksystemet: Hvordan gjøre veiene, sykkelstiene, fortauene tryggere, hvordan gjøre bilene tryggere, samt hvordan drive god systematisk trafikkopplæring av den enkelte.

- Her brukes lovgivning og regler gjennomgående. Dette arbeidet har ført til en dramatisk nedgang i antall drepte i trafikken, i en periode hvor antall kjørte kilometer har økt kraftig, illustrerer Klepp, og fortsetter:

Knut-Inge Klepp, områdedirektør ved Folkehelseinstituttet. Foto: Fhi
Knut-Inge Klepp, områdedirektør ved Folkehelseinstituttet. Foto: Fhi Vis mer

- På mat- og aktivitetsområdet har vi i mye større grad overlatt det til den enkelte å klare seg best mulig, selv om risikoen for for tidlig død og langvarig sykdom samlet sett er større. Så her kan vi lære av hvordan det jobbes på trafikkområdet.

Utfordring

Det er mange forhold som spiller inn i overvekt- og fedmeproblematikken til ungdom.

- Men et høyt sukkerinntak i barne- og ungdomsårene, og redusert aktivitetsnivå spesielt i ungdomsårene, er en klar utfordring når det gjelder overvekt og fedme på sikt, sier han.

Det første steg i prosjektet nå, er å sikre rekruttering av ungdommer fra ulike miljø, kulturer og samfunnslag i en rekke europeiske land, og som kan være med å gi gode råd og utvikle forsalg til politikkutforming som på sikt vil redusere risikoen for at ungdom blir overvektige, ifølge Klepp.

Samira Lekhal, seksjonsoverlege, ved Senter for Sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge, underbygger at overvekt blant barn og unge er en stor utfordring, både nasjonalt og internasjonalt.

Samira Lekhal, seksjonsoverlege, Senter for Sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge. Foto: CF Wesenberg
Samira Lekhal, seksjonsoverlege, Senter for Sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge. Foto: CF Wesenberg Vis mer

- Forskning viser entydig at overvekt, og spesielt alvorlig fedme, blant barn og unge gir økt risiko for psykisk og fysisk sykdom både i ungdomsår, men også senere i voksenlivet, sier hun.

Årsakene til overvekt blant barn og unge er mange.

- For store porsjoner og kaloritett mat er blant de viktigste årsakene, som vil si at vi spiser over tid mer enn kroppen trenger og dette medfører overvekt. For å forebygge overvekt blant barn og unge er det avgjørende å bidra til å skape gode kostholdvaner tidlig i livet. Det er derfor avgjørende at barn og unge får tilstrekkelig kunnskap, men også spiser god og sunn mat, både i barnehagen, på skolen og selvsagt i hjemmet.

For å forebygge overvekt blant barn og unge er det avgjørende å bidra til å skape gode kostholdvaner tidlig i livet Samira Lekhal, seksjonsoverlege

Fremtidens forbruker, nettopp barn og unge, bør inkluderes i større grad i dette arbeidet, mener Lekhal.

- Vi trenger i større grad å forstå hvordan vi kan skape engasjement og økt kunnskap rundt kosthold, livsstil og helse generelt hos barn og unge selv, slik at de i større grad vil kunne ha forutsetning for å ta gode valg, både på vegne av seg selv som enkelt individer men også i et samfunnsperspektiv. Slik er Co-Create et spennende og viktig prosjekt, sier hun.

Skal involvere ungdommen selv

Ungdommer vil delta i flere deler av prosjektet. Både i utforming av politikk, som kunnskapsleverandører, og som formidlere. Den norske ungdomsorganisasjonen Press er en av organisasjonene i prosjektet.

- Prosjektet har et sterkt fokus på involvering av ungdom i hele prosjektforløpet. Det er spennende, men vil også helt sikkert utfordre oss som forskere. I stedet for å prøve og teste ut enkelttiltak, vil vi i prosjektet utarbeide metoder for å evaluere summen av policy og ha et systemperspektiv i stedet for et individperspektiv, sier Klepp.

Karoline Steen Nylander, medierådgiver og prosjektleder i ungdomsorganisasjonen i Press. Foto: Press
Karoline Steen Nylander, medierådgiver og prosjektleder i ungdomsorganisasjonen i Press. Foto: Press Vis mer

Det som er spesielt spennende med prosjektet, er at ungdom settes i førersetet, mener medierådgiver og prosjektleder i ungdomsorganisasjonen Press, Karoline Steen Nylander.

- Ofte involveres ungdom gjerne gjennom å være forskningsobjekter, men får sjelden være likeverdige partnere og beslutningstakere i et prosjekt som dette. Jeg tror prosjekter som dette potensielt kan ha en veldig stor verdi for samfunnet. Ved å involvere ungdom hele veien vil man også gi målgruppa et eierskap til å selv ta tak i utfordringene med økende overvekt, sier hun.

I Press jobbes det med strukturelle årsaker til brudd på barns rettigheter. Ved å se på årsaker til økende overvekt på samfunnsnivå, flytter de ansvaret over på de som kan gjøre noe med problemet.

- Det er ikke kun det enkelte individ sitt ansvar å få bukt med overvekt, det handler også i stor grad om hvilket samfunn vi lever i. Når vi skal se nærmere på de strukturelle årsakene til overvekt er det helt nødvendig at ungdom er med på å forme forslag til politiske tiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer