LEI AV KUTT: Bare personer med cøliaki får støtte, men også denne kuttes kraftig i regjeringas forslag til statsbudsjett. Foto: Synøve Dreier
LEI AV KUTT: Bare personer med cøliaki får støtte, men også denne kuttes kraftig i regjeringas forslag til statsbudsjett. Foto: Synøve DreierVis mer

KrF-Bollestad i harnisk over kutt-planene:

Slåss for at alle skal få spise disse: - Ufattelig

Nestlederen i KrF nekter å godta at de som er avhengig av å spise disse glutenfrie bollene, ikke lenger skal få samme støtte.

Har du lyst til å kose deg med deilige, saftige boller i helga, er det avgjørende at du bytter ut hvetemelet med en glutenfri variant - i hvert fall hvis du selv eller den du serverer ikke tåler det vanlige melet.

Etter at det mandag ble kjent at regjeringen i sitt nye statsbudsjett foreslår kutt i støtten til glutenallergikere, har flere partier varslet oppvask rundt planene.

Særlig i KrF og i Senterpartiet er de i harnisk over endringene som ifølge regjeringen vil innebære en innsparing på 410 millioner kroner på budsjettet.

«Jeg er lei av å rette opp kutt i ressurskrevende tjenester.» Olaug Bollestad, nestleder i KrF

KrFs nestleder Olaug Bollestad sparer ikke på sterke ord:

- Det er et formidabelt kutt som legges til grunn for en sårbar gruppe med cøliaki. Stortingsgruppen til KrF skal virkelig se på helheten i disse kuttene, sier hun til Dagbladet.

- Lei av å rette opp

Hvorvidt det er avgjørende for partiet å få gehør på dette punktet i budsjettforhandlingene, vil hun ikke kommentere direkte - utover å si:

KRITISK: Olaug Bollestad i KrF
KRITISK: Olaug Bollestad i KrF Vis mer

- Jeg er lei av å rette opp kutt i ressurskrevende tjenester. Dette har vært et kutt hvert år i mange år, også til forrige regjering. Dette mener jeg er ufattelig i et samfunn som skal - og vil - ha plass til alle.

Per Olaf Lundteigen (Sp) - som sitter i sosial- og arbeidskomiteen på Stortinget - er like tydelig på at regjeringens forslag ikke vil få Senterpartiets støtte.

- Dette er nok et forslag i rekken av budsjetter der regjeringen har gått inn for innstramminger på ulike grunnstønader. Jeg forstår godt at folk reagerer, for dette er smålig. Det innebærer en betydelig merkostnad å spise glutenfritt. Jeg synes regjeringen i stedet burde sette inn mer penger på å finne årsaken til denne allergien, der det den seinere tid har vært gjort et stort arbeid blant annet på Karolinska institutet i Sverige.

KRITISK: Per Olaf Lundteigen i SP. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Per Olaf Lundteigen i SP. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Bollestad i KrF sier hun er lei av å rette opp kutt. Kan denne saken velte regjeringen?

- Nei, den er for liten til det - men det er viktig at KrF og SP står sammen for å få omgjort forslaget. Det er synd at ikke også KrF er representert i sosial- og arbeidskomiteen, sier Lundteigen.

Arild Grande - som sitter i komiteen for Ap - mener at regjeringen må ta ansvaret for situasjonen som er oppstått:

Vi registrerer at Høyreregjeringen stadig leter etter kutt som kan finansiere skattefesten for de rike. Denne gang er det folk med cøliaki som skal betale. Norsk Cøliakiforening har vært konstruktive i prosessen, men regjeringen har ikke gjort nok for å oppnå enighet om hvilke summer det faktisk dreier seg om for personer med cøliaki, mener Grande.

Lover fortsatt støtte

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie svarer at det ikke er snakk om å kutte pengestøtten som skal dekke merutgiftene cøliakere har til glutenfri mat:

- Vi tilpasser bare pengestøtten etter nivået på ekstrakostnaden. Jeg håper Bollestad er enig med meg i at folk skal få det de har krav på, men ikke tre ganger så mye som de har krav på. Det er 20 år siden satsene ble satt. Siden den gang har glutenfrie varer blitt langt mer tilgjengelig, og prisene har sunket. Jeg må oppdatere politikken ut fra ny forskning og kunnskap, sier hun.

SVARER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie
Foto: Jørn H Moen
SVARER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie Foto: Jørn H Moen Vis mer

- I hvilken grad er du villig til se på innretningen på avgiften, med tanke på tilbakemeldingene de siste dagene?

- Folk med cøliaki skal fortsatt få støtte til merutgiftene som følge av sykdommen. Vi tar ikke vekk støtten, men endrer fra sats 4 til sats 1. Det gjør vi fordi forskningsrapporter viser at cøliakere i dag ikke bare får dekket merutgiftene til dyrere kosthold, de får om lag tre ganger så mye- når man legger SIFOs beregninger til grunn. Det er viktig å understreke at pengestøtten ikke er ment å dekke utgifter til kostholdet i sin helhet, men bare merutgiftene som følge av sykdommen, fastslår statsråden.

Hos Norsk Cøliakiforening (NCF) har det kokt etter at nyheten ble kjent:

- Vi har en medlemskrets som er fly forbannet og ikke skjønner hva som skjer. Cøliakere mottar støtte fra staten for å dekke inn ekstrakostnadene et glutenfritt kosthold medfører. Dette er ikke luksus, det er livsviktig medisin. I forslaget til statsbudsjett for 2019 ønsker regjeringen å kutte denne støtten til cøliakere fra 23.998 til 8.232 kroner i året. Andre personer med glutensensitivitet mister støtten helt – uansett. Vi har påpekt feil og mangler i SIFO-rapporten, som vi opplever at ikke er blitt tatt hensyn til, framholder generalsekretær Knut H. Peterson.

Peterson mener at ungdom med cøliaki så absolutt må ha kr 1.400 i støtte hver måned, særlig fordi denne aldersgruppen trenger ekstra mye næring i en viktig periode av livet.

OPPRØRT: Generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk Cøliakiforening.
OPPRØRT: Generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk Cøliakiforening. Vis mer

- Dessuten fører pålagte, sosiale aktiviteter til store ekstrakostnader. Et barn med cøliaki må ha med seg glutenfritt pølsebrød, kake og pizza når de skal i andres bursdager, påpeker generalsekretæren.

- KrF har viktig rolle

Han forteller at både Ap og SV har bedt dem om utfyllende informasjon – og at det gir håp om at kuttplanene kan reverseres:

- Det er ingen tvil om at særlig KrF har en viktig rolle i denne saken. Vi forsøker å møte alle partene, slik at de har mest mulig innsikt før endelig beslutning fattes i Stortinget.

Overfor Dagbladet bekrefter SV at de innhenter informasjon, og vil komme tilbake til disse spørsmålene seinere.

Arbeid og sosialkomiteen på Stortinget har budsjetthøring kommende tirsdag, og Norsk Cøliakiforening har meldt seg på. - Jeg ser fram til at komiteen får presentert forslag til løsning, og vi skal deretter vurdere saken grundig, sier Arild Grande (Ap).