Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Omfattende aksjon

Slik avslørte Mattilsynet matjuks i Norge

- Det kundene tror er fersk tunfisk av høy kvalitet, kan vise seg å være et produkt av dårlig kvalitet.

SVINDEL MED TUNFISK: Tunfisken ble farget rød for å se ferskere ut. Foto: Mattilsynet
SVINDEL MED TUNFISK: Tunfisken ble farget rød for å se ferskere ut. Foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Tidligere i dag skrev Dagbladet om en stor internasjonal matundersøkelse som avslører juks med luksus-matvarer. Gjennom en nøye planlagt Europol-Interpol-operasjon har man avdekket svært omfattende organisert kriminalitet i en rekke europeiske land.

- Det kundene tror er fersk tunfisk av høy kvalitet, kan dermed vise seg å være et produkt av dårlig kvalitet. I tillegg kan den innehalde høyt nivå av histamin som kan gi kraftige allergiske reaksjoner, seier Lise Rokkones, seksjonssjef i Mattilsynet.

Elisabeth Wilmann, direktør, avdeling fisk og sjømat, sier følgende til Dagbladet fredag formiddag:

HØYE NIVÅER: Elisabeth Wilmann i Mattilsynet forteller at det ble påvisst høye nivåer at kabonmonoksid i tunfisk fra Asia og Spania. Foto: Mattilsynet.
HØYE NIVÅER: Elisabeth Wilmann i Mattilsynet forteller at det ble påvisst høye nivåer at kabonmonoksid i tunfisk fra Asia og Spania. Foto: Mattilsynet. Vis mer

- Prøvene ble tatt ut fra grensekontrollstasjon, grossister, butikker og restauranter over hele landet. Det meste av tunfisken som blir innført i Norge, kommer fra Asia, men det ble også påvist høyt nivå av karbonmonoksid i tunfisk fra Spania.

Internasjonal aksjon

Funn av matsminka tunfisk ble gjort i samarbeid med Mattilsynet og Tolletatens deltakelse i den årlige aksjonen til Europol retta mot matkriminalitet – OPSON VII.

Aksjonen i år var spesifikt retta mot ulovlig bruk av tilsetningsstoff i tunfisk siden det er avdekket omfattende svindel med tunfisk i EU de siste åra. Hver uke blir det spist omtrent fem millioner måltider med sminka tunfisk. Det utgjør 25 000 tonn årlig, og svindelen er verdt omtrent to milliarder kroner.

- Det er viktig å stoppe svindel med mat. Det ødelegger markedet for alle de som er ærlige og følger reglene. Dessuten kan matsvindel utsette forbrukerne for helserisiko, seier Rokkones.

Mistanke om ulovlig karbonmonoksid i 6 av 31 prøver

Norge deltok samman med 10 andre europeiske land i aksjonen koordinert av Europol.

31 prøver av fersk og frossen tunfisk ble tatt ut fra grensekontrollstasjon, grossister, butikker og restauranter over hele landet. Prøvene ble analysert for karbonmonoksid, histamin, nitritt, nitrat og fargestoff.

To av tunfiskprøvene hadde ein mistenkeleg rødfarge, og viste seg å ha høye verdier av karbonmonoksid. I ytterlegere fire prøver var det mistanke om ulovlig bruk av karbonmonoksid.

Karbonmonoksid blir brukt for å gi tunfisken en frisk rødfarge, slik at den ser ferskare ut enn den er. Selv om stoffet ikke er vurdert som helseskadelig, er det ulovlig å bruke som tilsettingsstoff siden det kamuflerer dårlig kvalitet og mulig høye nivåer av histamin.

Tunfisken var ikke helsefarlig

Histamin kan utvikle seg over tid i tunfisk ved ugunstige lagrings- og hygieneforhold. Høye nivå av histamin i mat, kan gi kraftige allergiske reaksjoner hos mennesker.

- Det ble heldigvis ikke påvist høyt nivå av histamin i noen av prøvene. Derfor var det ikke helsefare knytt til disse produktene. Like fullt er det brukt ulovlige stoff i tunfisken, og kundene er villedet om kvaliteten på produktet, seier Rokkones.

Utbrudd på grunn av histaminforgiftning er sjelden i Norge men øker i EU. I 2017 fikk 150 personer i Spania histaminforgiftning etter å ha spist ulovlig behandla tunfisk.

Tegn på at tunfisken er sminka

Frisk rødfarge på tunfisken trenger ikke være et tegn på at fisken er fersk. Har tunfisken en unaturleg rødfarge, kan det bety at den er behandla med ulovlige stoff som bedrar fargen på en råvare av dårlig kvalitet.

- Som forbruker bør en også være bevisst på at en får det en betaler for. For gode tilbud kan gi grunn til mistanke, seier Rokkones.

Mattilsynet følger opp

Mattilsynet har informert virksomheter og importører om funnene, og vil følge opp i tiden framover.

Det meste av tunfisken som blir innført i Norge, kommer frå Asia, men det ble også påvist høyt nivå av karbonmonoksid i tunfisk fra Spania.

- Siden karbonmonoksid er tilsatt fisken før den kommer til Norge, er det først og fremst importørene som blir fulgt opp. Importørene er ansvarlige for å sikre at varene de tar inn i landet er lovlige å omsette.

Det er fattet vedtak om omsetningsforbud og tilbaketrekking av varer. Videre er virksomhetenes rutiner for sporing av varer gjennomgått.

Nå melder Mattilsynet at det i forbindelse med «Operation Opson» - som aksjonen heter - også er avdekket omfattende svindel i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!