Statsbudsjettet 2021

Slik blir den nye sukkeravgiften

Jo mer sukker i drikken jo høyere blir avgiften. Avgiften på sjokolade- og sukkervarer endres ikke.

ENDRER AVGIFT: Sukkeravgiften ble nesten doblet over natta i statsbudsjettet for 2018, og ga en betydelig prisøkning på brus, godteri og sjokolade og drikkevarer med og uten sukker. Nå vil regjeringen endre avgiften. Foto: Terje Pedersen / NTB
ENDRER AVGIFT: Sukkeravgiften ble nesten doblet over natta i statsbudsjettet for 2018, og ga en betydelig prisøkning på brus, godteri og sjokolade og drikkevarer med og uten sukker. Nå vil regjeringen endre avgiften. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Avgiften på alkoholfrie drikkevarer endres i neste års statsbudsjett.

Avgiften på alkoholfri drikke har de siste åra blitt klumpet sammen med avgifter på sjokolade og sukkervarer, og kalt «sukkeravgiften».

Dette etter at avgiftene økte kraftig i statsbudsjettet for 2018, og ga en betydelig prisøkning på brus, godteri og sjokolade.

Nå foreslår regjeringen å redusere avgiften på drikkevarer som enten har lavt sukkerinnhold eller bare er tilsatt kunstig søtstoff. Endringen kan bidra til lavere sukkerinnhold i produktene. Avgiften på sjokolade- og sukkervarer røres ikke.

- En differensiert avgift vil oppmuntre bransjen til å redusere sukkerinnholdet i produktene. Dette kan bidra til redusert sukkerinntak særlig blant barn og unge som i dag har et høyere inntak av sukker enn det som er anbefalt, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Med den nye ordningen vil avgiftene på en halvliter Coca-Cola vil øke med 4 øre, mens en halvliter Pepsi Max får en reduksjon på 48 øre.

Avgift på brus:

  • Ferdigvare, over 8 gram sukker per 100 ml, kr/liter til 3,63 kroner per liter.
  • Ferdigvare, over 5 t.o.m. 8 gram sukker per 100 ml, kr/liter til 3,27 kroner per liter.
  • Ferdigvare, over 0 t.o.m. 5 gram sukker per 100 ml, kr/liter til 2,90 kroner per liter.
  • Ferdigvare, bare tilsatt kunstig søtstoff, kr/liter til 2,54 kroner per liter.

Avgiften på drikke uten alkohol ble redusert tidligere i sommer, i det reviderte statsbudsjettet for 2020. Her ble avgiften for brus, enten med sukker eller søtstoff, kuttet fra 4,91 til 3,51 kroner per liter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer