Nettsalget av godteri over grensa til Sverige rett til værs

Slik fant de smutthullet for godteri

Søtsugne nordmenn har oppdaget at de kan handle brus og snop i Sverige uten å betale moms og toll.

SØTT: Nesten hele denne bilen er full av søtsaker og brus til nordmenn fra svenske Max Godis. Selskapet har det meste av omsetningen i Norge, og frakter daglig åtte tonn godteri over grensen, før jul mye mer.
SØTT: Nesten hele denne bilen er full av søtsaker og brus til nordmenn fra svenske Max Godis. Selskapet har det meste av omsetningen i Norge, og frakter daglig åtte tonn godteri over grensen, før jul mye mer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Klokka 2241 svinger den svære lastebilen fra Sverige inn på Post Nord terminalen på Langhus sør for Oslo. I lasterommet ligger årets tyngste last fra MaxGodis, 22 tonn billig brus og godteri til nordmenn som har oppdaget at de kan grensehandel uten å ta turen til grensa. De handler fra sofaen.

TONN MED GODIS: Høye priser i Norge skaper arbeidsplasser i Sverige. Lastebilsjåfør Henrik Gustafsson Bragde er innom tollen på Svinesund to ganger i uka.
TONN MED GODIS: Høye priser i Norge skaper arbeidsplasser i Sverige. Lastebilsjåfør Henrik Gustafsson Bragde er innom tollen på Svinesund to ganger i uka. Vis mer

- Slik skapas arbetsplatser, sier lastebilsjåfør Henrik Gustafsson Bragde (45). Han kjører gjerne fra Sverige, så du slipper.

Sjokoladesmutthull

En del av sjokoladen i lasterommet er norsk. Gustafsson Bragde forstår «hur det går til» nå. Først lager man sjokolade i Norge. Deretter eksporterer man den til Sverige. Der lastes den om, og så kjører man den tilbake til Norge til kunder som har kjøpt den billig på nettet - fritatt for norsk sukkeravgift. Er kundene smarte, kjøper de for under 350 kroner. Da slipper de svensk moms og toll også

HEKTISK AKTIVITET: Postterminalen på Langhus stenger klokka 23. Mange losser varer til jul utover kvelden. Foto: Tine Faltin
HEKTISK AKTIVITET: Postterminalen på Langhus stenger klokka 23. Mange losser varer til jul utover kvelden. Foto: Tine Faltin Vis mer

Foran den enorme terminalen parkerer biler fra hele Europa i vintermørket. Gustafsson Bragde gjør seg klar for senga i førerhuset og rollen som «godisvakt» til han får losset varene i morgen tidlig.

Eksplosiv vekst

I lasten er det norsk og svensk sjokolade, godteri og framfor alt brus.

- Pepsi Max er faktisk vår mest populære vare, før Ahlgrens bilar, sjokolade og smågodt, sier Morten Hansson, direktør i Max Godis.

Hansson er norsk, nettgodteriselskapet er registrert i Göteborg. For Max Godis peker alle piler rett til værs.

Moderselskapet, Net Trade Group NTG AB, startet i 2015, omsatte for 30 millioner kroner i fjor og regner med å selge søtsaker og brus for 40 millioner kroner i år.

FORNØYD: Direktør Morten Hansson i Max Godis omsetter billige søtsaker for 40 millioner kroner i 2017. Foto: Max Godis
FORNØYD: Direktør Morten Hansson i Max Godis omsetter billige søtsaker for 40 millioner kroner i 2017. Foto: Max Godis Vis mer

70 prosent av omsetningen har inntil nylig vært i Norge, men nå har selskapet utvidet til Finland, hvor omsetningen også er i sterk vekst.

Mest søtsaker til Vestlandet

Mens politikerne og produsentene krangler om sukkeravgift i Norge, handler nordmenn godteri som aldri før på nettet.

Lastebilen som fem dager i uka kjører den 35 mil lange turen fra Mullsjö ved Jönköping, blir stadig tyngre.

I gjennomsnitt kommer nå åtte tonn til landet hver dag, nå i juletida rundt 20 tonn daglig.

- Vi har ingen konkurrenter, sier Hansson, som tidligere har kalt utviklingen «et eventyr».

SÅ MYE SPARER DU

MAX GODIS

 • Stratos sjokolade (170 gram): 22 Sek
 • 1 pose Bamsemums (250 gram): 29 sek
 • Ahlgrens Biler Original, (125 g): 17 sek
 • Pepsi-max(72 bokser): 326 sek
 • Hval melkesjokolade (344 g): 48 Sek
 • Nidar Julemarsipan (193 g): 49 SeK

KOLONIAL.NO

 • Stratos sjokolade (150 gram) 35 nok (20 gram mindre enn i Sverige)
 • 1 pose Bamsemums (320 gram): 55,10 nok
 • Ahlgrens Biler Original (125 g):30,90 nok
 • Pepsi-max (72 bokser): 802,80 nok
 • Nidar Julemarsipan (193 g ): 55,50 nok

MENY

 • 1 pose Bamsemums (250 gram): 47,90 nok (70 gram mindre i posen enn hos Meny)
 • Stratos sjokolade (150 gram): 37,50 nok ( 20 gram mindre enn i Sverige)
 • Ahlgrens Biler Original(160 g): 30,50 nok (35 gram mer enn vanlig)
 • Pepsi-max (72 bokser): 534 nok
 • Hval melkesjokolade (150 g): 42,90 nok (nesten halv mengde av pakningen fra Max Godis)
 • Nidar Julemarsipan (193 g): 63,90 nok

Forretningsideen var å tilby brus og søtsaker til nordmenn langt unna grensa. Det har slått til. Den største veksten er i Hordaland og Rogaland.

Net Trade Group har også inngått avtale med Norwegian Reward slik at kundene kan tjene bonuspoeng på å kjøpe godteri.

SUKKER TIL FOLKET: Mens norske politikerne og bransjeorganisasjoner krangler om sukkeravgift og folkehelse, dumper svenske nettaktører prisen på godteri til 1 krone pr boks. Kundene lar ikke vente på seg.
SUKKER TIL FOLKET: Mens norske politikerne og bransjeorganisasjoner krangler om sukkeravgift og folkehelse, dumper svenske nettaktører prisen på godteri til 1 krone pr boks. Kundene lar ikke vente på seg. Vis mer

Moderne harryhandel

330 gram løsgodis til 1 kroner, litt over 30 øre pr. hekto.

Velger du riktige varer, får du godteri til en slikk og ingenting hos Max Godis.

- Lokketilbud, sier Hansson, vi selger bare en til hver, ellers går vi konkurs.

Å konkurrere med taxfree er ikke vanskelig for nettgodtebutikken. På boksene med «løsgodis», brus og en del annet godteri konkurrerer Max Godis også med den fysiske godtebutikken Gottebiten ved grensa, kjent for å ha markedets laveste priser.

Du får sjokolade fra både Freia, Orkla og Hval, men den norske sjokoladen er ikke alltid billigere hos godtebutikken på nett. «Nidar julebonanza» hos Max Godis skal du ta med en klype salt. Julemarsipanen koster riktignok dobbelt så mye på Meny i Norge, men norske Kolonial.no selger den nesten like billig.

- Kolonial er veldig gode på pris, innrømmer Morten Hansson.

GODTERI PÅ NETT

 • Godterihandelen på nett over grensa er sterkt økende.
 • På Maxgodis.se må du betale frakt på det du kjøper. Kjøper du varer som veier mellom 0 til 10 kg, blir fraktkostnaden 67 kroner (inkl. EU-frakt på 20 kroner). Holder du deg deg under toll- og momsgrensa, kan du handle varer for 320 kroner, uten at varene på fortolles. Da er 20 kroner i EU-frakt trukket fra.
 • En særnorsk bestemmelse på netthandel fra utlandet gjør at du på kjøp under 350 kroner slipper toll og moms på varene.
 • Max Godis har rundt 800 varer i sortementet, alt fra eksklusiv konfekt til hverdagssjokolade, pastiller og «godis» i løs vekt.
 • Også svenske Matsmart.se tilbyr søtsaker på nett. Dette er varer som skal gå ut av sortementet, har gått ut på dato eller har passert best før-datoen, og selges til lavere pris.

kilde: Matsmart, MaxGodis

GODISEKSPRESSEN: Et økende antall norske kunder kjøper søtsaker på nettet fra Sverige. Max Godis har gode tider.
GODISEKSPRESSEN: Et økende antall norske kunder kjøper søtsaker på nettet fra Sverige. Max Godis har gode tider. Vis mer

Laber norsk stemning

Ifølge Aftenposten solgte Norgesgruppen 300 tonn mindre godteri i år, sammenliknet med i fjor.

Samtidig har grensehandelen økt med tre milliarder kroner. Virke mener det koster Norge 12000 arbeidsplasser.

Sjokoladeprodusentene fortviler.

- Dersom regjeringens forslag til endret sjokolade- og sukkeravgift innføres, kan det tenkes at vår omsetning halveres og halve arbeidsstokken må gå, sier daglig leder Rolf Rune Forsberg i Hval sjokoladefabrikk til Dagbladet.

Forsberg kaller avgiften «en meningsløs dusteavgift» og synes det mest usaklige er at den innføres på 14 dager.

- Vi får ikke engang omstilt oss, sier han.

Hval sjokolade er blant dem som eksporterer sjokolade så kundene kan kjøpe den billig tilbake fra Sverige, gjennom Max Godis. Det salget blir som en dråpe i havet for fabrikken i Sandefjord.

- Omsetningen vår gjennom dem er bitte liten. De fokuserer på de største merkevarene og det er ikke oss.

Godis for Sverige

Kjøpmennene i Sverige jubler over økningen. «Norsk sockerskatt godis för Sverige», var reaksjonen i en rekke svenske medier etter nyheten om den norske avgiftsøkningen ble kjent.

INGEN SØTSAKER: Henrik Gustafsson Bragde (45) kjører til Oslo, Lillehammer og sørlandskysten, ofte med søtsaker. Han er svak for sveitsernøtt fra Marabou, men har det ikke i førerhuset. Søtsakene får ligge i lasterommet.
INGEN SØTSAKER: Henrik Gustafsson Bragde (45) kjører til Oslo, Lillehammer og sørlandskysten, ofte med søtsaker. Han er svak for sveitsernøtt fra Marabou, men har det ikke i førerhuset. Søtsakene får ligge i lasterommet. Vis mer

Den svake krona legger ingen demper på grensehandelen, som siste år har økt med 23,4 prosent til 15,8 milliarder kroner.

ULOGISK: Ingvill Størkesen i Virke dagligvare skjønner ikke logikken bak økningen i sukkeravgiften. Foto: Virke
ULOGISK: Ingvill Størkesen i Virke dagligvare skjønner ikke logikken bak økningen i sukkeravgiften. Foto: Virke Vis mer

Bryggeriforeningen anslår at nordmenn kjøper opp mot 90 millioner liter brus rundt grensa på et år. Godterisalget utgjør også mange titalls millioner kroner årlig. Både Bryggeriforeningen og hovedorganisasjonen Virke har funnet eksempler på forskjellige produkter koster mindre i Sverige enn det avgiften utgjør i Norge. Dette gjelder både brus og sjokolade.

- Ulogisk

Ingvill Størkesen i Virke dagligvare beskriver situasjonen slik.

SLIK KRANGLER DE OM SUKKER

 • Sjokoladeavgiften ble innført i Norge i 1922 som en «luksusskatt». De fire godteriprodusentene Orkla, Mondelez, Brynhild og Hval sjokolade betaler rundt 1,4 milliarder kroner i sjokolade- og sukkeravgift i året.
 • I statsbudsjettet ble Høyre, Frp, Venstre og KrF enige om å øke sjokolade- og sukkervareavgiften med 83 prosent. Økningen er fra 20,19 kroner til 36,92 kroner per kilo.
 • Avgiften på alkoholfrie drikkevarer økes også, med rundt 42 prosent. Samlet bidrar avgiftsøkningen til 1,84 milliarder kroner.
 • Sjokoladeprodusenter som Hval mener den nye sjokoladeavgiften er er ulovlig og i strid med EUs konkurranseregelverk. Avgiften anses som konkurransevridende fordi den skal gjelde for sjokolader som er overtrukket, men ikke dem som er undertrukket. Den pålegges også godteri uten sukker, men ikke kjeks og kaker, fordi de har vært innom en ovn.
 • Flere brusprodusenter vil ikke lenger samarbeide om sukkerreduksjon med myndighetene som følge av den nye sukkeravgiften. Misnøyen skyldes at regjeringen har valgt ikke å skille mellom sukkerholdig og sukkerfri drikke. Det vil tilkomme avgift også på brus uten sukker fordi den inneholder kunstig søtningsstoffer.

Kilder: VG, Virke, Aftenposten, SSB

- Først samarbeider myndighetene med produsentene og dagligvarehandelen for at de skal selge mindre sukker- og fettholdige matvarer. Deretter sponser de import av de samme produktene ved å gi toll- og momsfritak bare fordi varene kommer fra utlandet. Hvor er logikken?

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer