TACO I GÅR, EMPANADAS I DAG: Kjempemoro, og kjempegodt synes Ella Skard (13), Millie Ørmen (12) og Maria Hermansen (11). De lærte å lage empanadas av mesterkokken Tom Victor Gausdal på Geitmyta matkultursenter for barn. Smaken kjente de godt fra før. Gårsdagens taco i ny drakt! Foto: TOM VICTOR GAUSDAL
TACO I GÅR, EMPANADAS I DAG: Kjempemoro, og kjempegodt synes Ella Skard (13), Millie Ørmen (12) og Maria Hermansen (11). De lærte å lage empanadas av mesterkokken Tom Victor Gausdal på Geitmyta matkultursenter for barn. Smaken kjente de godt fra før. Gårsdagens taco i ny drakt! Foto: TOM VICTOR GAUSDALVis mer

Taco empanadas og stekt ris: Enkle oppskrifter gjør deg til tryllekunstner med restemat

Slik får du barna til å spise opp maten

Tacorester? For mye ris? Med disse oppskriftene blir hver smitt og smule borte.

- Det hender jeg er tacosjefen hjemme, men dette har jeg ikke laget før, sier Maria Hermansen (11).

Sammen med Ella Skard (13) og Millie Ørmen (12) står Maria ved «tacobordet» på Geitmyra matkultursenter for barn. De tre jentene som skal lage taco-empanadas synes de har trukket vinnerloddet.

- Taco! Det er jo aller best. Akkuat den oppskriften vi håpet å lage, sier de.

Maria har holdt på med mat siden hun var fem og har en hakke-løk-teknikk man ser hos proffer. Bli ikke overrasket om du møter henne på Master Chef.

Stekt kjøttdeig, paprika, mais, revet ost og tacosaus pakkes inn i kjevlet butterdeig og settes i ovnen.

VERDENS SUNNESTE SNACKS:  - Så godt, er det virkelig tørkede spisskålblader? Foto: TINE FALTIN
VERDENS SUNNESTE SNACKS:  - Så godt, er det virkelig tørkede spisskålblader? Foto: TINE FALTIN Vis mer

Ut kommer en helt ny rett av restene fra tacomiddagen igår. Denne gang blir det et måltid uten rester overhodet.

Tryllekunst

De trodde de skulle på matkurs, men det føles nesten som tryllekurs. Med litt hjelp fra de voksne tryller barna fram spennende retter med mat som er på dag to.

Menyen har kursleder og mesterkokk Tom Victor Gausdal komponert.

- Jeg tenkte «hva er vårt kjøleskap ofte fullt av»? Tacorester, ris, brød, grønnsaker, gjerne en halv kylling, sier Gausdal som har tre barn i alderen 2-10 år hjemme.

Oppveksten på Nøtterøy har lært ham å spise opp maten.

- Mormor kastet aldri noe, sier han.

Dagens meny er blant annet taco-empanadas og fried rice. Eller stekt ris med sesamfrø, østersaus og grønnsaker om du vil ha det på norsk.

«Hos oss bruker vi nesten aldri brokkolistilken. Men den smaker jo egentlig supergodt.»

- Brokkolistilken er jo god

På «risbordet» står to muntre fyrer og undrer seg over den litt snåle, men veldig gode grønnsaken brokkoli.

- Hos oss bruker vi nesten aldri brokkolistilken, sier den ene.

- Men den smaker jo egentlig supergodt.

De hakker, blander og freser i vei. Følger oppskriften nøye. Å «riste sesamfrøene» skaper forvirring.

- Skal vi riste på dem? Hvorfor det?

Når frøene er blitt gylne i stekepanna vet alle hva å riste frø er.

Osterester og tørt brød blir delikatesse

På nabobordet står en gjeng og lager ostegratinert løksuppe av det som ikke ville vært førstevalget om de hadde sett ingredienslista; gammelt brød, harde osterester og løk.

Med kraft og kjøtt fra årets comeback-dyr, høna, dufter det snart så godt at de flokker seg rundt suppegryta.

Det vitses over en lav sko. Om tørrfiskene som utvekslet erfaringer om «long time no sea», om gutta som er så glad i brød at de sikkert må være brød-re.

En av dem vet hvordan man unngår rester. Det er bare å putte noe i munnen, hele tiden.

Mange er spente på desserten.

-Æsj så klumpete. Ekkel røre, sier en jente og ser ned i bollen med vaffelrøre.

- Fruktvafler, sier Gausdal,.

- Aldri hørt om, sier hun skeptisk.

- Har du en pære som begynner å bli bløt, riv opp kjøttet og ha det i røra, gjerne sammen med melkeprodukter som er gått ut på dato. Da blir vaflene saftige og gode, sier Gausdal.

Mange rynker på nesa. Helt til første vaffel er ute av jernet og førstemann sier mmm...

Rester? Glem det.

Les også:

Tacofredag: Det diggeste tilbehøret lager du selv

Dette gjør du med kalkunrestene

Svensk gigasuksess til norge: Maten opptil 90 prosent billigere