Avokado er noe av det sunneste du kan spise og en spisemoden avokado skal være smøremyk. Foto: Synøve Dreyer
Avokado er noe av det sunneste du kan spise og en spisemoden avokado skal være smøremyk. Foto: Synøve DreyerVis mer

Genialt triks

Slik får du moden avokado på 10 minutter

Alle har vi opplevd å kjøpe avokado som ikke er spisemoden når vi har tenkt å bruke den. Problemet løser du ved hjelp av stekeovnen.

(Dagbladet): Vi spiser mye avokado her i landet, og problemet er ofte er at akkurat når vi skal bruke dem, er de ikke perfekt modne. Fredag serveres taco i de tusen hjem, og mange liker å lage hjemmelaget guacamole. Da avokadoen være moden!

Klem deg frem til en moden avokado

Harde avokadoer er umoden vare og må modnes ferdig i butikken eller hjemme på kjøkkenbenken.

En avokado er moden når den er nokså fast, men likevel gir litt etter når du trykker lett på den. Den beste måten å sjekke om en avokado er moden på, er å legge den i håndflaten, og å klemme hånden rundt den. Da skal den kjennes solid ut, men gi litt etter for trykket fra fingrene. Når avokadoen skjæres i to, vil steinen løsne lett fra fruktkjøttet. En moden avokado skal ha en kremaktig og smørbar konsistens.

Mye emballasje

Ofte kjøper vi spisemodne avokado, som er godt pakket inn i flere lag plast og da er det vanseklig å sjekke om avokadoen er moden. Mang opplever også at avokadoen er overmoden og begynner å bli misfarget.

Når steinen er lett å løsne, er avokadoen moden! Foto: Dagbladet
Når steinen er lett å løsne, er avokadoen moden! Foto: Dagbladet Vis mer

Fargen sier ikke om avokadoen er moden

Fargen forteller deg ikke om avokadoen er moden. En brun avokado kan være steinhard og en grønn avokado myk og klar til bruk.

Hvis du først skal bruke avokado om et par dager, så kjøp harde avokadoer i butikken og la den ligge på kjøkkenbenken i en papirpose.

Umoden avokado + epler = sant

Har du kommet hjem fra butikken med en umoden avokado, og har planer om å bruke den for eksempel i en guacamole i nærmeste fremtid? Da kan du legge avokado og epler sammen på et fat. Eplene slipper ut etylengass som modner avokadoene.

Vil du modne avokadoen raskere, legger du avokado og epler sammen i en papirpose og lukker tett igjen. Hvor lang tid modningen tar vil naturligvis komme an på utgangspunktet, men en noe umoden avokado skal i prinsippet bli moden på omtrent én dag.

Dersom du vil unngå rask modning av avokado, bør du unngå å legge den sammen med frukt, som skiller ut store mengder etylengass, hovedsakelig eple.

Slik får du avokadoen moden på 10 minutter

Er avokadoen du skal bruke steinhard, så er det ingen grunn til å fortvile. Da kan du teste supertrikset. Alt du trenger å gjøre er å sette på stekeovnen og ta frem avokado og aluminiumsfolie. Metoden fungerer takket være kombinasjonen av varme og aluminiumsfolie. Avokadofrukten produserer etylengass, som avgis langsomt under modninsgprosessen. Når avokadoen varmes i folie, så settes denne prosessen raskt i gang.

Les også:

Finnes det foreldre som stresser fordi barna ikke spiser nok avokado?

Sjokolade- og avokadomousse

I USA er den så dyr at en avokado-bande skal være avslørt. Mens streik og tørke truer norsk marked: - Nå er prisene på vei opp