Slik får du søte sommertomater hele året

Har du hørt den om tomaten som krysset sesongen? Og fortsatt hadde smak.

BEVARE MEG VEL:  Andreas Viestad vet hvordan du best tar vare på den deilige rike smaken som tomatene har akkurat nå. Tomatconfit med timian og hvitløk lager du enkelt. Foto:  METTE RANDEM
BEVARE MEG VEL:  Andreas Viestad vet hvordan du best tar vare på den deilige rike smaken som tomatene har akkurat nå. Tomatconfit med timian og hvitløk lager du enkelt. Foto:  METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du lagt merke til det? Det kom gradvis, snikende nærmest, så det er mulig å gå glipp av det. Men så plutselig, i en munnfull, legger man merke til det.

Noe har skjedd med tomatene, også de man kjøper i butikkene: De smaker noe! Det gjelder alle. Ikke alltid veldig mye, men markant mer, og annerledes.

Selv en dårlig norsk sommer har ikke klart å undertrykke en av de grunnleggende tingene, som nå for en stor del er glemt: At tomater – i likhet med de fleste andre grønnsaker, frukt og bær – er sesongvare.

Sødmen er der på en annen måte, syrligheten også, den geleaktige frømassen i midten har en mer kompleks, rikere smak.

Opprinnelig var tomater en sånn råvare som bare fantes i noen uker på slutten av sommeren og begynnelsen av høsten. Så var de borte.

For å kompensere, utvide sesongen, begynte man med drivhusdyrking.

Først fikk vi bleke, spøkelsesaktige tomater som smakte som om tunga hadde sovnet. Så, gradvis, ble det utviklet nye, bedre dyrkningsmetoder og sorter som kunne smake mer. Og mer.

Grønnsakens coverband

Inntil man fikk til sånn smaksbomber av noen cherrytomater, de som kommer på små brett og koster 130 kroner kiloet. De er ok, eller ok pluss. Men ikke mer enn det. For uansett hvor mye man har prøvd, har man aldri klart å finne ut hvordan å erstatte sollys med lysstoffrør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer