SLIK GRILLER DU KJØTT: Få enkle, men viktige tips på hvordan du helt enkelt kan grille kjøtt. Her griller vi ferdigmarinert flintstek. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Musikk: Epidemic Sound Vis mer

Slik griller du flintstek

Deilig grillmiddag på én - to - tre - også om du har engangsgrill.

Folkefavorittten flintstek er, ironisk nok, et av de vanskeligste stykkene du kan legge på grillen.

- En flintsteik inneholder opptil fem forskjellige muskler, og er derfor nesten umulig å få til å grille perfekt, sier Christoph Schmitz, matblogger på Innifristelse.no, til Dagbladet.

Hvilke muskler som er i kjøttet er avhengig av hvor på beinet den er tatt, ifølge Schmitz, men flintsteken er stort sett skåret av øverste del av grisens lår.

Flintstek på én - to - tre

Til tross for den mulig kompliserte muskelsammensetningen er det fullt mulig å få det til, som en proff, om du følger denne enkle fremgangsmåten (i bunnen av artikkelen finner du en mer utførlig fremgangsmåte):

  1. Brun flintsteken godt på hver side, på sterk varme.
  2. Flytt kjøttstykket bort fra varmen, legg på lokk, og la det steke til det har en kjernetemperatur på 60-63 grader.
  3. La kjøttet hvile, og servér.

Direkte og indirekte
Skal du lykkes med flintsteken, er det viktig å beherske grillkunsten såpass at du kan forskjell på direkte og indirekte grilling.

Om du ikke kjenner til begrepet, er det heldigvis fryktelig mye enklere enn det høres ut. Det eneste du trenger er en grill med lokk, og så må du lage en kald sone og en varm sone.

- Det er i den kalde sonen vidunderet skjer, har grillkokk Jan Ivar Nykvist tidligere sagt til Dagbladet.

Har du gassgrill tenner du bare noen av blussene. Når kjøttet legges rett over flammene, kalles dette direkte grilling - og når du skal grille indirekte flytter du kjøttet bort fra flammene - og legger på lokk, slik at grillen fungerer mer som en ovn enn en grill.

Har du kullgrill kan du kontrollere varmen ved å kun legge kullet på den ene siden av grillen.

BRUK STEKETERMOMETER: Når du steker store kjøttstykker er det smart å bruke et steketermometer for å se at kjøttet har fått riktig temperatur. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
BRUK STEKETERMOMETER: Når du steker store kjøttstykker er det smart å bruke et steketermometer for å se at kjøttet har fått riktig temperatur. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

Det skal også gå fint om du har engangsgrill. Det viktigste er at du får fatt i et lokk - for eksempel kan du bruke en aluminiumsform eller gjenbruke formen fra en gammel engangsgrill.

Du kan også regulere varmen med å flytte risten opp og ned i grillen. Enkelte griller har også flere hyller, og da vi testet ferdigmarinerte flintsteker brukte vi en grill der selve risten kunne heves og senkes - og varmen reguleres deretter.

På med lokket

Det er forøvrig ikke bare på indirekte varme du bør bruke lokk, skal vi tro Dag Ødegaard fra Gastronaut og BBQ Shop.

TETT TIL: Bruk lokket aktivt når du griller, er rådet fra Dag Ødegaard. Illustrasjonsfoto: PhotoSerg / Shutterstock / NTB scanpix
TETT TIL: Bruk lokket aktivt når du griller, er rådet fra Dag Ødegaard. Illustrasjonsfoto: PhotoSerg / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

- Bruk høy varme når du skal brune flintsteken. Dette får du ved å bruke lokk, sier Ødegaard til Dagbladet.

Ifølge Ødegaard stenger lokket for lufttilførselen, og det er når du tilfører lite oksygen du oppnår de høye temperaturene.

- Har du mye trekk i grillen vil du ikke oppnå like godt resultat, og det blir en indirekte varme.

Grill med lokk er også essensielt om du ønsker å prøve deg på å røyke mat på grillen.

Sjekk fett- og sukkerinnhold

Det lønner seg også å passe på fett- og sukkerinnholdet, dersom du velger ferdigmarinert kjøtt, ifølge Ødegaard.

- Sukker brenner seg fort, og det kan ha innvirkning på hvilken temperatur du bør grille på.

Er det høyt sukkerinnhold i marinaden anbefaler han at du ikke griller på like sterk varme som et kjøttstykke uten sukker.

HUSK HVILE: Noe av det viktigste du gjør når du griller, er å la kjøttet samle seg etter du har grillet det, ifølge Dag Ødegaard i BBQ Shop. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
HUSK HVILE: Noe av det viktigste du gjør når du griller, er å la kjøttet samle seg etter du har grillet det, ifølge Dag Ødegaard i BBQ Shop. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

- Det kan også spille inn på grillkvaliteten om marinaden inneholder olje eller ikke.

Er det lite fett vil flintsteken lettere svi seg og henge fast i grillristen.

TIPS: Hvis kjøttstykket henger fast i grillristen kan det være et poeng å la den ligge litt til, så slipper den kanskje taket. Hvis ikke må du bruke en stekespade for å få det løst.

Best resultat på grillen får du også om du romtempererer kjøttet før du legger det på grillen, slik at temperaturforskjellen ikke er så stor.

- Lag pølser eller kjøttboller i stedet!

Har du (umarinert) flintstek til overs, har matblogger Schmitz et godt tips: Lag pølser eller kjøttboller!

Flintstek er blant de rimeligste kjøttstykkene i butikk, og med litt egeninnsats er det super base for å lage din egen, grove, grove kjøttdeig.

Børst støvet av kjøttkverna som fulgte med kjøkkenmaskinen, eller skjerp kokkekniven og finhakk kjøttet til du har grov kjøttdeig.

Kjøttdeigen, gjerne sammen med litt finhakket bacon, passer perfekt å bruke i kjøttboller eller pølser. Sistnevnte dog for de litt mer avanserte.

- Dette er perfekt bruk av de rimelige kjøttstykkene som flintstek eller koteletter, sier Schmitz.

Flere sommerlige tester fra Dagbladets matredaksjon:
Smakstest av potetsalat

Smakstest av vaniljeiskrem

Smakstest av vann med kullsyre