INGEN KUNST: Mange kvier seg for å lage surkål. Det er det ingen grunn til. Surkålen fyller huset med juleduft, og er ikke vanskelig å lage. Foto:  Mette Møller / Dagbladet
INGEN KUNST: Mange kvier seg for å lage surkål. Det er det ingen grunn til. Surkålen fyller huset med juleduft, og er ikke vanskelig å lage. Foto:  Mette Møller / DagbladetVis mer

Halvparten av alle nordmenn vet ikke hvordan de lager surkål:

Slik lager du den beste surkålen

Er det i år du skal slå til med hjemmelaget surkål?

Har du allerede hamstret surkål mens det er priskrig på julemat? I så fall er det ingen fare. Surkålpakker har lang holdbarhet og det kommer flere anledninger.

Julaften, derimot, er kanskje kvelden du skal servere din egen surkål. Det er ikke vanskelig og tar en time. Maks.

VIRKER VANSKELIG: Bare en av fire lager surkålen selv. Mange tror det er vanskelig. Det er det ikke. Foto: Trygve Indrelid/Aftenposten/NTB SCANPIX
VIRKER VANSKELIG: Bare en av fire lager surkålen selv. Mange tror det er vanskelig. Det er det ikke. Foto: Trygve Indrelid/Aftenposten/NTB SCANPIX Vis mer

Det er dessuten lov å ta en juleøl til eller en bitteliten dram til arbeidet.

Det er bare én ting du skal huske på; start i tide.

Surkålen lager du senest kvelden før, gjerne et par dager før.

Stor uttelling

Kanskje frister det ikke å snitte kål, koke og brase. Om du ser for deg gjestenes fornøyde ansikter, går det antagelig lettere. Det er stor forskjell på hjemmelaget og ferdigkjøpt surkål.

Så stor at det egentlig er en gåte at over halvparten av oss, 52 prosent ifølge en fersk undersøkelse, ikke vet hvordan man lager hjemmelaget surkål.

Dessuten: Lager du surkålen selv, fylles huset med duften av jul på en-to-tre.

Vil du være enda litt mer spesiell, gå for sauerkraut. Den tyske varianten av surkål trenger litt lenger tid (tre dager) for å bli ferdig, men når du først har laget den, holder en måned. Dette tilbehøret passer fint til både julemat og alle slags pølser!

Karve

Både surkål og akevitt får sin karakteristiske smak fra karve. Karve vokser vilt i Norge og har ifølge Wikipedia vært brukt som krydder og medisinplante i minst 5000 år, blant annet til å forebygge og behandle mageproblemer. Det er allment kjent at karve øker apetitten og stimulerer fordøyelsen. Surkål passer ikke bare i smaken til julematen. Der er nærmest en gavepakke til kroppen, der vi sitter koser oss med ribbe og svor og spiser både mer og fetere enn vanlig.

Barndomsminner

- For meg er duften av surkål, pynting av juletreet og grevinnen og hovmesteren på TV lille julaften noe av det som ikke skal endres på, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Opplysningskontoret står sammen Epinion bak undersøkelsen som viser at halvparten av oss ikke vet hvordan vi lager surkål, selv om det er fast tilbehør til ribba, som like mange av oss spiser julaften.

Rødkål med rødvin og julekrydder

Det fine med å lage maten fra bunnen er at du har full kontroll. Du kan lage det tilbehøret som passer deg og legge til ingredienser du ikke får i ferdigmaten.

Er du ikke glad i eple, dropp det i surkålen. Er du ikke begeistret for karve, laget rødkål istedet.

Rødkål er lekkert på tallerkenen, passer godt til både fugl og ribbe, og kan lages i uendelige varianter. Her finner du to ulike oppskrifter signert Dagbladets kokker, Jan Robin Ektvedt og Arne Brimi.

Ektvedts rødkål er spekket med julekrydder. Her finner du både kanelstang, appelsin, nellik og fiken.

Brimi, på sin side, gjør stas på jula med både ribbefett, rosiner, solbærsaft og rødvin i rødkålen. Han er raus med råvarene. Først etter en hel flaske rødvin sier han seg fornøyd. Du kan jo ta det trinnvis og smake deg fram.

.Les mer:

Så lenge holder julematen i kjøleskapet

Slik velger du øl til julematen

Gamle dagers julemat