KUL KLASSIKER: Supergode og saftige stekte gyoza dumplings er en klassiker på gatematrestauranten Hitchhiker i Oslo. Kjøkkensjef Jan Robin Ektvedt viser deg hvordan du kan lage dem selv. Foto: Mette Møller
KUL KLASSIKER: Supergode og saftige stekte gyoza dumplings er en klassiker på gatematrestauranten Hitchhiker i Oslo. Kjøkkensjef Jan Robin Ektvedt viser deg hvordan du kan lage dem selv. Foto: Mette MøllerVis mer

Jan Robin Ektvedt gir deg oppskrifter på verdens beste gatemat:

Slik lager du saftig, sprø og spicy street­food på ditt eget kjøkken

Jan Robin Ektvedt kan alle de kule klassikerne. Overrask noen med spennende smaker i helga. 

Inspirert av spennende gatemat fra hele verden serverer Oslo-restauranten Hitchhiker sine egne smaksrike spesialiteter.

MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Oslo Han har også gitt ut kokeboka «Gatemat». Foto: Mette Møller
MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Oslo Han har også gitt ut kokeboka «Gatemat». Foto: Mette Møller Vis mer

- Fristende mat

- Man trenger ikke lete etter smakene her. Vi er opptatt av å lage mat med masse smak, og eksperimenterer med krydder og kombinasjoner. Deilige «craving-retter» med mye fett og karbohydrater - fristende mat som man bare har lyst på, sier kjøkkensjef og Dagblad-kokk Jan Robin Ektvedt.

Kjøkkensjefen er glad i real og ærlig mat uten for mye snobberi.

«Når gyozaene blåser seg opp, ligger det gode fettet i bunnen og surkler - slik at gyozaen nærmest eksploderer i munnen når du spiser.» Jan Robin Ektvedt

Som for eksempel ei panne med stekte gyoza, supergode og saftige dumplings, fylt med en deilig farse av blant annet kvernet ribbe, vårløk, kinakål og oystersaus.

- Dette er den gode gamle klassikeren vår. Vi har servert gyoza siden vi startet opp i 2014, og fyller dem helst med kvernet ribbe fordi ribbe har mye fett. Når gyozaene blåser seg opp, så ligger det gode fettet i bunnen og surkler - slik at gyozaen nærmest eksploderer i munnen når du spiser. Du kan også bruke medisterdeig eller kvernet kjøttdeig av svin, forklarer Jan Robin.

Gyoza-arkene fås kjøpt i asiatiske butikker, og de små, fylte bollene kan kokes, dampes, friteres eller stekes, alt etter hva du liker best.

Myke boller

Kinesiske steambuns er en annen favoritt. De dampede og myke bollene fylles med krydret ribbe og sprø grønnsaker.

- Steambuns kan du jo fylle med nær sagt hva som helst, men mye smak er viktig. Litt klissete og godt krydret svinekjøtt er digg, sier Jan Robin.

Han legger skiver av ribbe i «munnen» på hver bolle, og topper med agurk, vårløk og chilimajones. Litt knust baconcrisp blir det også plass til.

- Dette er en fin oppskrift. Det er kanskje litt vanskeligere å lage steambuns enn vanlige boller, men hvis du lager en fast deig, er den enkel å jobbe med, sier Jan Robin Ektvedt.

Les også:

Lag verdens beste gatemat selv

I Bangkok er ikke gatemat en trend, det er en stolt tradisjon

Slik lager du japansk gatemat