RYPEBRYST: Et rypebryst skal stekes forsiktig i godt smør og kjøttet skal ha god spenst når det er ferdigstekt. Foto: METTE MØLLER
RYPEBRYST: Et rypebryst skal stekes forsiktig i godt smør og kjøttet skal ha god spenst når det er ferdigstekt. Foto: METTE MØLLERVis mer

Arne Brimi gir ekspertråd om å koke kraft og om steking av rypebryst:

Slik serverer du gjestene dine et perfekt stekt rypebryst

Arne Brimi lærer deg å utnytte alt på den eksklusive fuglen.

Det er høst, jaktsesong og tid for å nyte naturens delikatesser. På Vianvang serverer Arne Brimi alle typer vilt, og kan alle triksene for å få best smak i det, men den store favoritten hans er rype. Han tar seg alltid tid til å gå på rypejakt om høsten, og vel hjemme fra jakt setter han sin ære i å utnytte alt av den eksklusive råvaren.

- Når du først er så heldig å få tak i ei hel rype, er det viktig å lære seg å utnytte alt på fuglen.

Skroget kan du hakke opp og koke kraft på.

- Ikke kok for lenge

FESTMÅLTID: –  Når du først er så heldig å få tak i ei hel rype, er det viktig å lære seg å utnytte alt på fuglen. Skroget kan du hakke opp og koke kraft på. Et perfekt stekt rypebryst med god saus er et skikkelig festmåltid. Foto: METTE MØLLER
FESTMÅLTID: – Når du først er så heldig å få tak i ei hel rype, er det viktig å lære seg å utnytte alt på fuglen. Skroget kan du hakke opp og koke kraft på. Et perfekt stekt rypebryst med god saus er et skikkelig festmåltid. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Aller best blir krafta hvis du først freser beinbitene i smør sammen med løk, gulrot og sellerirot, heller på vann så det dekker og lar det hele småkoke i maks 25 minutter.

- Pass på at krafta ikke koker for lenge, da kraft fra villfugl har lett for å bli besk, sier Brimi.

Den gode rypekrafta bruker han til saus eller buljong, eller som base i en av sine spesialiteter – ei kremet og smaksrik rypesuppe.

Den serverer han ofte til gjestene sine på Vianvang, og da gjerne med bare et glass kaldt fjellvann ved siden av.

Dette fordi at smakene av natur og fjell skal få komme tydelig fram.

- Rype smaker helt fenomenalt. Det er noe av det beste jeg får. Den smaker av omgivelsene den lever i, sier Brimi.

Visste du at rype smaker godt også på pizza. Det var en pizza med rypebryst som gikk av med seieren da Dagbladet arrangerte konkurransen Norges beste pizza.

Hjerter og en dram

Rypehjertene rister han raskt i smør i ei panne, og serverer til et glass champagne eller en dram.

Kroinnholdet kan brukes som smakstilsetning i viltsaus, eller legges på akevitt eller eddik.

MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert driver matplassen Vianvang i Brimiland, 1000 m.o.h. på grensa mellom Vågå og Lom. Han har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker. Sammen med fotograf Mette Møller ga han i 2013 ut «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang».
 Foto: METTE MØLLER
MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert driver matplassen Vianvang i Brimiland, 1000 m.o.h. på grensa mellom Vågå og Lom. Han har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker. Sammen med fotograf Mette Møller ga han i 2013 ut «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang». Foto: METTE MØLLER

Vis mer

Men så var det de eksklusive rypebrystene da.

Det er stor stas å invitere gjester på perfekt stekte rypebryst med en god saus ved siden av.

- Et rypebryst må for all del ikke stekes tørt. Det må behandles forsiktig.

Bruk ei god stekepanne og middels varme - og rikelig med godt smør.

- Ikke vær redd for å bruke smør

- Her må du ikke være redd for smøret! Stek først med skinnsiden ned i noen sekunder, før du snur og steker videre, råder Brimi.

Han øser over smør underveis i stekingen, og snur brystet ofte.

- Etter 4–5 minutters steking er det nok, men du må kjenne på kjøttet.

Det skal ha fin spenst når det er ferdigstekt.

Du kan gjerne drysse på litt salt mens rypebrystet hviler etter steking, men dropp pepper, anbefaler Brimi.

Les også: To triks du bør kunne når du skal lage mat med viltkjøtt

Lag nydelige delikatesser med høstens viltkjøtt (krever innlogging)

Slik tryller du fram fantastiske sauser på kjøkkenet.