Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Holdbarhet på åpne glass:

Slik varer sause­glassene mye lenger

Trikset er enkelt og billig: Hell på olje.

TFYLL PÅ MED OLJE: Et godt lag med olje på toppen bidrar til at også den hjemmelagete pestoen holder lenger. Foto: 5PH / Shutterstock / NTB scanpix
TFYLL PÅ MED OLJE: Et godt lag med olje på toppen bidrar til at også den hjemmelagete pestoen holder lenger. Foto: 5PH / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glass med ulike sauser, pestoer eller krydderpaster redder kjedelige hverdagsmiddager, men de blir sjelden spist opp med én gang.

Anjali Pathak, kokk og tredje generasjons indisk mat-produsent i familiefirmaet Pataks. Foto: Elisabeth Dalseg
Anjali Pathak, kokk og tredje generasjons indisk mat-produsent i familiefirmaet Pataks. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Og så setter vi dem inn i kjøleskapet til neste gang vi har lyst på taco, thai- eller indisk karri, eller pasta med pesto. Og til slutt havner de bakerst på den hylla der sauseglassene blir plassert for å dø.

Så lenge holder sauseglasset

Holdbarhet på glassene når de er åpnet oppgis stort sett til å være et par dager i kjøleskap.

Ifølge Anjali Pathak, fra Patak som produserer nettopp sauser og krydderpaster på glass, vil de aller fleste sauser holde i opptil en uke, mens currypaster med mye olje i varer i opptil to.

Det er litt som med eplejuice - og andre «best før»-produkter som varer mye lenger enn det står oppgitt på pakken. Det gjelder å se, lukte og smake.

Patak har tidligere delt tips for hvordan du kan bruke den samme currypastebasen til å lage chicken tikka masala, bombaypoteter og spicy kyllingsalat. Oppskrifter og video finner du lengst ned i artikkelen.

Men selv om er glad i indisk mat, blir det litt i overkant med tre retter med samme krydderbase i løpet av et par uker. Vi vil prøve noe nytt!

Holdbart.no: Selger mat med kort holdbarhet med opptil 90 prosent rabatt.

Topp opp med olje

Et triks for å få oljebaserte krydderblandinger og pestoer til å vare mye lenger enn de ovennevnte to ukene er både enkelt og billig: Dekk restene med olje før du setter glasset tilbake i kjøleskapet.

Det er flere grunner til at maten blir dårlig før den må - oksygen er blant de største synderne.

Og selv om du har lokk på glasset, vil det være plass til mye mer luft når du har brukt litt av innholdet, og vakuumet er brutt, enn når glasset er fullt.

Når du topper glasset med olje, legger det seg som et lokk mellom maten og luften i glasset, og maten vil holde seg mye lenger. Selv når du (kremt) glemmer hva du har bakerst på hyllen i kjøleskapet.

Tips: Har du ikke olje, kan du også dekke pasten med plastfolie som du dytter ned til det dekker hele overflaten.

Slik gjør du

For at det skal virke best mulig, bør alt innholdet i glasset være dekket av olje.

Dytt pastaen ned, slik at du får ut eventuelle luftlommer, og du får en flatest mulig overflate.

Tørk lett av innsiden av glasset, helt øverst, der det gjerne fester seg litt rester, med et kjøkkenpapir.

Hell på olje til alt er dekket.

Tips: Oljen tar gjerne smak av det som er i glasset, men ikke hell den ut - den er super å steke mat i senere.

Hvilken olje bør du velge?

Det spiller ikke så stor rolle hvilken olje du velger så lenge den er spiselig, men vi prøver å bruke en som passer i smaksbildet til det vi har på glasset.

Stort sett betyr dette nøytrale vegetabilske oljer til de ulike orientalske karripastaene, og olivenolje til pesto og tapenade.

NB! Enten glasset har stått åpent i en dag, en uke eller en måned: Ikke stol blindt på den forespeilete holdbarhetsdatoen. Ser det muggent ut, lukter det dårlig, eller smaker det harskt - ja da er det dårlig, og du bør ikke spise det.

Les også:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!