Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dagbladet avslører ukjent drama:

Slo full alarm etter matskandale under Nato-øvelsen: - Kunne kostet Norge to milliarder

I kulissene ble det jobbet febrilsk for å forhindre at Norge ble rammet av fryktet pest. Alarmen gikk da en fremmed soldat ble avslørt med forbudte baconbiter.

SVINEPEST-ALARM: Alarmen gikk da en soldat fra et ikke navngitt land som deltok i Natos store Trident Juncture-øvelse bragte med seg bacon fra hjemlandet hvor det er konstatert afrikansk svinepest. Soldaten på bildet har ikke noe med baconkonfiskeringen å gjøre. Foto: Hans Arne Vedlog
SVINEPEST-ALARM: Alarmen gikk da en soldat fra et ikke navngitt land som deltok i Natos store Trident Juncture-øvelse bragte med seg bacon fra hjemlandet hvor det er konstatert afrikansk svinepest. Soldaten på bildet har ikke noe med baconkonfiskeringen å gjøre. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 50 000 soldater fra over 30 land har de siste ukene vært i Norge for å øve på å forsvare landet vårt. Det er fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Østfold, Oppland og Hedmark som har vært mest berørt av den største NATO-øvelsen siden 1980-åra.

Dagbladet kan i dag avsløre at for en liten gruppe mennesker var Trident Juncture alt annet enn en øvelse; håndplukkede veterinærer og spesialister fra Mattilsynet har jobbet dag og natt for å sikre at Norge ikke skulle bli rammet av afrikansk svinepest.

Dette er en svært smittsom og alvorlig virussykdom hos svin - og er en av de mest tapsbringende virussykdommene som finnes. Viruset smitter ikke til mennesker, men innebærer at store svinebesetninger ender i døden.

Alle visste om forbudet

TOK MED SEG BACON: Ingen Nato-øvelse uten bacon, tenkte soldaten. Det førte til at det ble slått full alarm. Foto: NTB Scanpix
TOK MED SEG BACON: Ingen Nato-øvelse uten bacon, tenkte soldaten. Det førte til at det ble slått full alarm. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da en årvåken veterinær tilknyttet Forsvaret skulle sjekke en soldat fra et ikke navngitt land, ble det oppdaget at vedkommende hadde brakt med seg to biter med bacon fra hjemlandet, hvor denne sykdommen herjer. Straks ble det slått intern alarm. Samtidig som kjøttet ble kjørt til analyser, fikk alle land under øvelsen en orientering om det inntrufne.

- Du kan være trygg på at samtlige soldater var veldig klar over at det var strengt forbudt å bringe med seg denne typen matvarer til Norge, med tanke på situasjonen i det angjeldende landet. Bare for å belyse hvor viktig det var med kontrollene våre: Et avgrenset utbrudd av afrikansk svinepest er beregnet til å koste landet vårt to milliarder kroner. Dessverre finnes det en rekke eksempler, blant annet fra Moldova, hvor svinekjøttproduksjonen er blitt helt borte etterpå, bekrefter oberst Per Leines Lausund.

STORT ANSVAR: Oberst Per Leines Lausund er Veterinærinspektør i Forsvaret.
STORT ANSVAR: Oberst Per Leines Lausund er Veterinærinspektør i Forsvaret. Vis mer

Les mer om farene med afrikansk svinepest her.

I stillingen som veterinærinspektør for Forsvaret, har Lausund vært nærmeste leder for de 45 ekspertene som har jaktet på mulige smittekilder under Nato-øvelsen i Norge. I tillegg har Mattilsynet stilt med et knippe svært garvede inspektører.

Sammen har de sørget for at over 10 000 kjøretøy og samtlige containere som er ankommet landet, er blitt inspisert. Alle har nemlig vært klar over hvor lett en dyresykdom kan spres som følge av militær aktivitet.

I NORGE: I forbindelse med NATO-øvelsen Trident Juncture avslører de amerikanske marinesoldatene blant annet hvordan man best sjekker opp de norske jentene. For det er ingen tvil om hvilket land som har de peneste damene! Video: Nicolai Delebekk Vis mer

I en rapport - som samtlige Nato-land har fått tilgang til - blir det understreket hvorfor veterinærene fra Forsvaret og Mattilsynet fryktet den afrikanske svinepesten under høstens øvelse.

Tidligere har det vært utbrudd av sykdommen i mange land, blant annet i Afrika, Sør-Amerika og Europa (Portugal, Frankrike, Malta, Belgia og Nederland). De siste åra har sykdommen spredt seg til Baltikum og deler av Balkan. Året etter at russiske styrker hadde invadert Georgia i 2008, i forbindelse med striden rundt Sør-Ossetia, ble det oppdaget at viruset også hadde nådd president Putins land.

SYNLIG: Over 50 000 soldater har inngått i NATO-øvelsen Trident Juncture.
SYNLIG: Over 50 000 soldater har inngått i NATO-øvelsen Trident Juncture. Vis mer

- Jeg ønsker ikke å opplyse noe om nasjonaliteten til soldaten som hadde medbrakt to umerkede bacon-stykker fra et land som har afrikansk svinepest, men vi fikk konstatert at prøvene var negative, forteller oberst Per Leines Lausund.

Seks kubikk med ulovlig mat ble stoppet

- Hvorfor er vedkommendes nasjonalitet hemmelig?

- Øvelsen har bestått av land som mobiliserer i tilfelle vi som nasjon trenger hjelp, og landet selv må vurdere hvorvidt soldaten skal få en reaksjon eller ei. Jeg kan bekrefte at funnet ble gjort ved en rutinemessig stikkprøvekontroll, gjennom en skarp observasjon.

«Vi oppfatter at funnene har blitt tatt på alvor i NATO.» Karen Johanne Baalsrud, Mattilsynet

Lausund er langt mer opptatt av å fremheve et glimrende samarbeid med Mattilsynet. De har samarbeidet rundt øvelser også tidligere, men i år var første gang man prøvde ut kriseberedskapen rundt en såkalt «varslet hendelse».

Under en fellesinspeksjon av både Forsvarets veterinærer og Mattilsynet, gjorde man nye beslag: Det ble gjort funn av større mengder mat i containere og håndbagasje som ikke var innført lovlig. Mattilsynet tok derfor beslag, og vedtok at varene måtte sendes på første fly hjem igjen.

- Jeg vet det ble gjort en arrest og tilbakevisning av mat, bekrefter Veterinærinspektøren for Forsvaret.

FORNØYD: - Funnene som ble gjort, viser at samarbeidet mellom Mattilsynet og Forsvaret fungerer som det skal, sier direktør Karen Johanne Baalsrud.
FORNØYD: - Funnene som ble gjort, viser at samarbeidet mellom Mattilsynet og Forsvaret fungerer som det skal, sier direktør Karen Johanne Baalsrud. Vis mer

Karen Johanne Baalsrud, direktør ved avdeling planter og dyr i Mattilsynet, bekrefter på Dagbladets spørsmål at det ble funnet blant annet ulovlig innført kjøtt, melkeprodukter og egg.

- Under en fellesinspeksjon på Bodø flystasjon i slutten av oktober, ble det gjort funn av animalske næringsmidler fra et land utenfor EU/EØS-området (tredjestat). Innførsel av slike varer må være godkjent på forhånd, og kan bare tas inn på bestemte grensepasseringssteder. Det ble anslagsvis returnert seks kubikk, medregnet varer som ikke nødvendigvis var ulovlige - for av praktiske årsaker ble ikke all lasten pakket ut. Det har per dags dato ikke kommet reaksjoner på dette, sier hun.

Håper å unngå gjentakelser

- Hva det som gjorde at maten ble karakterisert som ulovlig i Norge?

- NATO-landene og deres soldater må forholde seg til det samme regelverket for innførsel av næringsmidler til Norge, som alle andre. I forkant av øvelsen ble det innarbeidet system med klare regler og grensesettinger. De to funnene som er gjort, viser at samarbeidet mellom Mattilsynet og Forsvaret fungerer som det skal, og er eksempler på effektiv samhandling mellom Forsvaret og sivile myndigheter, altså et fungerende totalforsvar. Vi oppfatter at funnene har blir tatt på alvor i NATO, slik at man kan unngå gjentakelser ved framtidige øvelser, enten i Norge eller i andre land, oppsummerer Baalsrud.

Oberst Per Leines Lausund er inderlig glad for at kontrollen - som har pågått siden i sommer - har forløpt så grundig. Ved alle grenseoverganger, flyplasser og havner har inspektørene vært på plass.

- Alle lands mobile kjøkken er blitt kontrollert under øvelsen. Det er en glede å konstatere at vi har unngått utbrudd av influensa, og også vært forskånet for smittsom magesjau.

Nervøsiteten for at Norge skulle bli utsatt for den afrikanske svinepesten, ble også satt på prøve da norske styrker var på øvelse i Litauen, der sykdommen er konstatert. Før utstyr og mannskap kunne returnere til landet vårt, var alle klær og transportmidler desinfisert.

- Vi glemmer ikke de andre mulige sykdommene, men svinepesten etterlater seg dystre spor over hele Europa - og er noe vi unngå. Den har ført til en skjerping av en beredskap som er der hele tiden, understreker obersten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!