Dagbladet avslører ukjent drama:

Slo full alarm etter matskandale under Nato-øvelsen: - Kunne kostet Norge to milliarder

I kulissene ble det jobbet febrilsk for å forhindre at Norge ble rammet av fryktet pest. Alarmen gikk da en fremmed soldat ble avslørt med forbudte baconbiter.

SVINEPEST-ALARM: Alarmen gikk da en soldat fra et ikke navngitt land som deltok i Natos store Trident Juncture-øvelse bragte med seg bacon fra hjemlandet hvor det er konstatert afrikansk svinepest. Soldaten på bildet har ikke noe med baconkonfiskeringen å gjøre. Foto: Hans Arne Vedlog
SVINEPEST-ALARM: Alarmen gikk da en soldat fra et ikke navngitt land som deltok i Natos store Trident Juncture-øvelse bragte med seg bacon fra hjemlandet hvor det er konstatert afrikansk svinepest. Soldaten på bildet har ikke noe med baconkonfiskeringen å gjøre. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 50 000 soldater fra over 30 land har de siste ukene vært i Norge for å øve på å forsvare landet vårt. Det er fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Østfold, Oppland og Hedmark som har vært mest berørt av den største NATO-øvelsen siden 1980-åra.

Dagbladet kan i dag avsløre at for en liten gruppe mennesker var Trident Juncture alt annet enn en øvelse; håndplukkede veterinærer og spesialister fra Mattilsynet har jobbet dag og natt for å sikre at Norge ikke skulle bli rammet av afrikansk svinepest.

Dette er en svært smittsom og alvorlig virussykdom hos svin - og er en av de mest tapsbringende virussykdommene som finnes. Viruset smitter ikke til mennesker, men innebærer at store svinebesetninger ender i døden.

Alle visste om forbudet

Da en årvåken veterinær tilknyttet Forsvaret skulle sjekke en soldat fra et ikke navngitt land, ble det oppdaget at vedkommende hadde brakt med seg to biter med bacon fra hjemlandet, hvor denne sykdommen herjer. Straks ble det slått intern alarm. Samtidig som kjøttet ble kjørt til analyser, fikk alle land under øvelsen en orientering om det inntrufne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer