MICHELIN-STJERNE: Slottets kjøkkensjef hyller sin forgjenger Heidi Bjerkan. Video: Lars Gulbrandsen Vis mer Vis mer Vis mer

Michelin-stjerne til Heidi Bjerkan og Credo

Slottskokken hyller Michelin-Heidi: - Det er bare å ta hatten av!

Det var Heidi Bjerkans kveld i Århus.

- Heidi! Gratulerer med stjerne!, jubler Nicolai Lundsgaard, kjøkkensjef ved det Kongelige Hoff.

- Det er bare å ta hatten av for at du har fått en stjerne!

Kjøkkensjefen har bare lovord å si om sin forgjenger som kongelig kjøkkensjef, Heidi Bjerkan. Hennes restaurant Credo fikk i kveld en etterlengtet stjerne i Michelin-guiden for 2019.

Et enstemmig kokke-Norge har trukket henne fram som en soleklar stjernefavoritt når Michelin-stjernene skulle deles ut.

Dette er første gang en kvinnelig norsk kokk har fått en Michelin-stjerne.

- Veldig stas! Helt magisk! sa en tydelig berørt Bjerkan til Dagbladet i etterkant av utdelingen, før hun måtte haste tilbake til grytene. Hun var hentet inn spesielt for å lage mat under utdelingen.

(Artikkelen fortsetter under videoklippene):

FIKK STJERNE: Heidi Bjerkan og restaurant Credo fikk Michelin-stjerne i Aarhus i kveld. Video: Nicolai Delebekk / NTB Scanpix Vis mer

Bjerkan fikk også årets bærekraftpris:

MICHELIN-PRIS: Restaurant Credo og Heidi Bjerkan vant pris for bærekraft under Michelin Guide Nordic Countries 2019 i Aarhus, Danmark. Video: Nicolai Delebekk / NTB Scanpix Vis mer

Det er også første gang en Trondheims-restaurant har fått en Michelin-stjerne. Det var imidlertid ikke bare Credo som fikk en stjerne. Kveldens aller første stjerne gikk til Jonas André Nåvik, og restaurant Fagn i Trondheim, som holder til i Credos gamle lokaler.

- Høyst fortjent, begge to, sa Bent Stiansen til Dagbladet i etterkant av utdelingen.

Stiansen beholdt sin ene stjerne for 22. året på rad.

Fikk bokettersyn under Michelin-besøk

Én episode truet likevel med å ødelegge for Michelin-drømmen. Da Michelin-inspektørene var på besøk i fjor høst, troppet 14 personer opp for et «bokettersyn». Representantene fra politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet var på Credo i tre og en halv time, intervjuet alle de ansatt etter tur, og stemningen var deretter.

- Jeg får hjerteklapp bare jeg snakker om det, sa Heidi Bjerkan, kokk og restauranteier, til Dagbladet, i forkant av utdelingen.

Alt håp var likevel ikke ute. Dette var ikke det eneste Michelin-besøket på Credo, og da Bjerkan ble invitert til kveldens arrangement for å lage mat, var det mange som la sammen to og to og fikk minst én stjerne:

- Jeg er helt sikker på at Heidi får minst én stjerne, sa Mikael Svensson ved restaurant Kontrast i Oslo.

- Haha, ja, jeg tror de har lurt henne til å komme hit. Jeg tror Heidi får to stjerner, og at også Fagn i Trondheim får én stjerne, sa kollega Björn Svensson fra Galt.

Begge kokkene har i dag en stjerne i Michelin-guiden.

Jordnært, lokalt og eksklusivt

Heidi Bjerkan og Credo har vært en sterk kandidat lenge for en stjerne i guiden, spesielt etter at Credo gjenåpnet i nye lokaler i fjor.

«På Credo ønsker vi å ta deg gjennom flerfoldige smaker, teksturer og følelser. Vi ønsker å vise deg det beste fra gårdene våre, fra dyrene deres, fra jorda og fra havet. Vi bruker tid på å finne råvarer som best viser egenskapene til tiden vi er i, og til stedet vi er på,» kan vi lese på restaurantens nettsider.

Et besøk på Credo byr på en matopplevelse av de sjeldne. Menyen er satt og består av 20-25 forskjellige retter. Menyen er basert på de beste råvarene som er å få tak i - den dagen - og endres fra dag til dag.

Du kan også få en spesialtilpasset drikkemeny, med spesialtilpassede viner, øl og cider, eller du kan bestille selv fra et bugnende vinkart.

Prisen på det hele er 1400 kroner for maten, 1300 for vinpakken, men det er ikke det som gjør et besøk på Credo mest eksklusivt. Per i dag er det ikke mulig å spise Credo om du ikke allerede har en reservasjon, restauranten er fullbooket ut juni, eller så lenge du vil bestille.

Ønsker du å spise her bør du følge med på Credos Facebooksider, der datoen for neste bestillingsvindu blir sluppet. Det vil da bli mulig å bestille bord til juli, august og september.

Til sammenligning er trestjerners-restauranten Maaemo nesten helt oppbestilt, men det er fortsatt mulig for noen få par heldige gjester å sikre seg en fredagslunch de neste fire månedene.