SOPP SOM SMAKER: Her er det dekket til soppfest! Lammelår i skiver bakt på sopp og purre, soppsaus, soppsuppe og sopprisotto - og litt sylta sopp for sikkerhets skyld. Foto: Lisbeth Michelsen
SOPP SOM SMAKER: Her er det dekket til soppfest! Lammelår i skiver bakt på sopp og purre, soppsaus, soppsuppe og sopprisotto - og litt sylta sopp for sikkerhets skyld. Foto: Lisbeth MichelsenVis mer

Oppskrifter med sopp

Smak på skogens smaksskatter

Noen nydelige oppskrifter gjør livet bedre.

Smak på skogens smaksskatter

I bunn og grunn er soppen god.

Tanken på at skogen bugner av skjulte smaksskatter gjør det fristende å pakke sekken.

De beste turene til skogs begynner med å pakke brød, smør, salt og pepper. Når lunsjen nærmer seg har vi som regel funnet nok til å skape et uforglemmelig måltid.

På primusen, eller bålet, steker vi brødet sprøtt i smør sammen med soppen - og mer trenger vi egentlig ikke. Slike natur- og matopplevelser er i ferd med å bli sjeldne. (Snart får man sikkert kjøpt dem via eventbyråer - og skogen vil fylles av horder med urbaniserte turister på vei til «skogens ro».)

Vi spiser ikke opp all soppen. Vel hjemme på kjøkkenet finner soppenes aromaer veien inn i nydelige sauser og supper.

En god neve sopp gjør underverker i en løksuppe - og det blir enda triveligere om du koker den på eplecider.

Tørk soppen du ikke spiser. Jeg bruker kjøkkenbenken, men det går fortere i ovnen på 60 grader. Tørka sopp havner oftest i risottoen. Og den serverer jeg gjerne med posjert egg - et helt måltid i seg selv, eller som tilbehør.

God tur!