<strong>SOM Å SMAKE PÅ LOFOTEN:</strong> Meieribestyrer ved Aalan Gard i Lofoten, Gøran Rasmussen Åland ville at geitosten Capra skulle gjenspeile naturen i Lofoten, og dommerne som utmerket den som "Årets produkt" synes han har truffet midt i blinken. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
SOM Å SMAKE PÅ LOFOTEN: Meieribestyrer ved Aalan Gard i Lofoten, Gøran Rasmussen Åland ville at geitosten Capra skulle gjenspeile naturen i Lofoten, og dommerne som utmerket den som "Årets produkt" synes han har truffet midt i blinken. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

NM i Gardsost:

- Smaker som å sitte på en fjelltopp mens du spiser blåbær og drikker bekkevann

Norges beste gardsost er kåret!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ville at osten skulle gjenspeile naturen, sier Gøran Rasmussen Åland meieribestyrer ved Aalan Gard i Lofoten.

Osten hans «Capra» ble kåret til «Årets produkt» av Norsk Gardsost under Matstreif-festivalen som samler matprodusenter fra hele landet i hovedstaden denne helga.

<strong>OST TIL TURISTMAGNET:</strong> Gøran Rasmussen Åland leverer oster til blant annet Hurtigruten. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
OST TIL TURISTMAGNET: Gøran Rasmussen Åland leverer oster til blant annet Hurtigruten. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Norske oster har den siste tiden utviklet seg til å bli noe mer enn bare gulost.

Gjenspeile Lofoten

Juryen forsto tydeligvis Ålands misjon: «...morsomt at denne osten smaker som å sitte på en fjelltopp, spise blåbær, drikke bekkevann og dra inn den gode fjellufta.»

Åland forteller at han på gården har geiter som beiter fritt i Lofoten-landskapet, og at dette er en av hemmelighetene bak ostens gode smak.

- Det er et produkt som smaker reint og det er morsomt at juryen kunne kjenne det samme, sier Åland om osten som er en halvfast hvit geitost, modna i sju måneder.

Åland selger mye av vinner-osten til lokalbefolkning, hoteller i området og til turistimagneten Hurtigruta.

- Osten har et nordnorsk særpreg utseendemessig – uflidd, som en ekte nordlending, sier den glade vinneren.

<strong>LATINSK NAVN:</strong> Geitosten Capra er en halvfeit grå muggost, som har fått navnet sitt etter det latinske ordet for geit; "Carpa". Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
LATINSK NAVN: Geitosten Capra er en halvfeit grå muggost, som har fått navnet sitt etter det latinske ordet for geit; "Carpa". Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Storvinneren Kraftkar

I klassen blå mykost vant blåmuggosten «Kraftkar» fra Tingvoll gull for fjerde gang.

Osten er en av de mestvinnende ostene i Norge.

- Kraftkar har vunnet gull i VM allerede tre ganger, og tre ganger i Nordisk mesterskap, forteller Kristin Waagen fra Tingvoll.

Osten serveres i flere norske restauranter og har tidligere også blitt kåret til årets meieriprodukt av Det Norske Måltid.

<strong>TINGVOLLOSTEN:</strong> Kraftkar vant gull i NM i Gardsost for fjerde gang, og er en av Norges mestvinnende oster. Den har også høstet mye internasjonal oppmerksomhet. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
TINGVOLLOSTEN: Kraftkar vant gull i NM i Gardsost for fjerde gang, og er en av Norges mestvinnende oster. Den har også høstet mye internasjonal oppmerksomhet. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Mange vinnere - mer mangfold

- I år deltok 42 produsenter med til sammen 142 produkter i 9 forskjellige klasser i NM i Gardsost, forteller styreleder for Norsk Gardsost, Gunnar Waagen.

Kategoriene det konkurreres i er iskrem, rømme, smør og yoghurt.

Deltakerne kommer fra hele landet og det kan være flere vinnere i hver kategori. (Gull-vinnerne er listet opp nederst i saken).

- Vårt formål med NM er å premiere de beste melkeproduktene og vise mangfoldet av kvalitetsprodukt til forbrukerne.

For å bedømme de påmeldte ostene forklarer Waagen at de bruker ysteteknologer, kokker, forbrukere og andre fagfolk.

- NM skal blant annet å gi konstruktiv faglig bedømming av ostene som er påmeldt, slik at disse kan heve kvaliteten og statusen og profilere norsk gardsost, samt at det er en faglig møteplass, forklarer Waagen.

NM GARDSOST 2016 (Gull)

  • Kvitost (>6 måneder) - Aalan Gård Capra
  • Brunost og kokte produkt - Avdem Gardsysteri AS Huldreost
  • Rømme og smør - Brimi Gard & Sæter AS Sætersmør
  • Kvitost (>6 måneder) - Brimi Gard & Sæter AS Sæterost årgang 2015
  • Ferskost og syrna mjølk - Grindal Ysteri AS Myrull
  • Kvitost (0-6 måneder) - Hitra Gårdsmat Ung grotteost
  • Rømme og smør - Lungsdalshytta stølsysteri Rømme
  • Kvitost (0-6 måneder) - Orkladal Ysteri Da Høvding Sverre Ung
  • Mjukost Kvit - Orkladal Ysteri Da Skjenald
  • Ferskost og syrna mjølk - Ostegården Yoghurt
  • Kvitost (>6 måneder) - Ostegården Fanaost
  • Brunost og kokte produkt - Prestholt Prestholt Geitost
  • Is - Reins Kloster A/S Solbæris
  • Kvitost (0-6 måneder) - Rueslåtten Ysteri Lord Garvagh
  • Magerostar - Strandmo Stølsysteri Pultost frå Strandmo Stølsysteri
  • Mjukost Blå - Tingvollost AS Kraftkar, vellagret
  • Kvitost (> 6 måneder) Vildenvang Gårdsysteri Vildenvang geitost 9 mnd
  • Rømme og smør - Vivre Gård Vivre Gård
  • Rømme og smør - Vivre Gård Smør
  • Magerostar - Ysteri Pultostkoppen Pultost

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer