PIZZATEST: Vi har smakt oss gjennom åtte pizzaer, fire med pepperoni, fire med skinke. Vinneren var soleklar. 
PIZZATEST: Vi har smakt oss gjennom åtte pizzaer, fire med pepperoni, fire med skinke. Vinneren var soleklar. Vis mer

Smakstest av takeawaypizza fra Peppes, Dolly Dimple's, Pizzabakeren og Domino's:

Smakspanelet: - Er det for mye forlangt at pizza skal smake mer enn salt og fett?

Vi har smakt på ferdigpizza fra de fire store som leverer på døra. Domino's skiller seg klart ut.

Takeawaypizza fra Peppes, Dolly Dimple's, Domino's eller Pizzabakeren. Er det samme hvilken du velger?

Absolutt ikke, skal vi tro våre pizzasmakere. Her er det klasseforskjell!

Der de aller fleste pizzaene kom som fra samlebånd, nesten uten saus, med industripreget kjøtt, og smakte mest salt og fett og lite pizza, skulle det kanskje ikke så mye til å markere seg.

Pizzaene fra Domino's skilte seg ikke bare positivt ut fordi den smakte godt. Også bunnen var best av alle pizzaene: tynn, men tykk nok til å kunne spises med hendene, og med sprø og luftig skorpe.

Den beste pizzaen er forøvrig også billigst (for to store pizza og levering), men merk at med tynnere bunn får du hakket mindre å tygge på.

Like bra gikk det ikke sist vi testet take away-pizza, der Dominos seiret i den ene kategorien, men falt fullstendig igjennom i den andre.

Vinnerpizzaen kom altså fra Domino's, og den ene av de to likeste bunnene vi tippet var fra Dolly Dimple's eller Peppes kom fra Pizzabakeren .

KJØP LOKALT: Se om du finner en pizzabaker som holder til i nærheten av der du bor, er rådet fra Mathias Steinbru. 
KJØP LOKALT: Se om du finner en pizzabaker som holder til i nærheten av der du bor, er rådet fra Mathias Steinbru.  Vis mer

- At dette er en fersklaget og ikke industrielt ferdigprodusert deig, det tror jeg ikke på, sier Mathias Steinbru.

Den perfekte takeaway-pizzaen

Hvordan er så den perfekte pizzaen? Våre smakere foretrekker i utgangspunktet italiensk pizza, men det er fullt mulig å få til en god, amerikanskinspirert takeawaypizza.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tradisjonelle norske takeawaypizzaen er en videreføring av amerikansk pizza, lettere enn de Chicago-inspirerte deep pan / pizzapaiene; men litt tykkere bunn enn de New York-inspirerte.

PIZZA-ELSKER: Favorittpizzaen til Marit Røttingsnes Westlie er hjemmelaget i egen ovn. 
PIZZA-ELSKER: Favorittpizzaen til Marit Røttingsnes Westlie er hjemmelaget i egen ovn.  Vis mer

Det er nesten så det er en egen avart, den norske takeawaypizzaen, som gjerne dukker opp på dugnad, som overtidsmat - og er populær blant tenåringer og barnefamilier.

- Pizzabunnen skal være sprø, luftig og seig på samme tid, det er det som er så vanskelig, sier Mathias Steinbru.

Og selv om bunnen skal være tynn, skal den være stødig nok til at du kan spise pizzastykker med hendene.

LITE SAUS: Flere av pizzaene vi smakte på hadde hatt godt av enten mer - eller mer smakfull - saus.
LITE SAUS: Flere av pizzaene vi smakte på hadde hatt godt av enten mer - eller mer smakfull - saus. Vis mer

Pizzaen skal ha godt med tomatsaus (med mindre det er en hvit pizza), raust med ost - og god og smakfull topping.

Slik testet vi:

Dagbladets matjournalist har smakt seg gjennom åtte pizzaer fra fire produsenter sammen med Marit Røttingsnes Westlie og Mathias Steinbru.

PEPPERONIPIZZA (Fra øverst til venstre, mot klokken): Peppe's, Dolly Dimple's, Domino's og Pizzabakeren.
PEPPERONIPIZZA (Fra øverst til venstre, mot klokken): Peppe's, Dolly Dimple's, Domino's og Pizzabakeren. Vis mer

Pizzaene er i hovedsak vurdert etter smak, men vi har også vurdert andre kriterier: Vi har sett på utseende, konsistens og tekstur. Pris og bestillingsopplevelse er også med i vurderingen. Pizzaene ble forhåndsbestilt.

Testen er gjennomført som blindtest.

BLINDTEST: Testpanelet fikk ikke vite hvilke pizzaer de fikk smake på før etter at dommen av avsagt. Her, Marit Røttingsnes Westlie (midten) og Mathias Steinbru (til høyre).
BLINDTEST: Testpanelet fikk ikke vite hvilke pizzaer de fikk smake på før etter at dommen av avsagt. Her, Marit Røttingsnes Westlie (midten) og Mathias Steinbru (til høyre). Vis mer

Vi ringte inn alle bestillingene og bestilte «en pizza med pepperoni og en med skinke» fra hver leverandør. Toppingen kan derfor variere noe fra pizza til pizza.

Pizzabakeren

Skinkepizza - Kvess - 169 kroner, pepperoni - Mix - 182 kroner.

Utkjøring: kr 75

Totalpris: 426 kroner

Det gikk helt greit å bestille pizzaene, og de ble levert fem minutter før tiden.

Smakspanelet: - Er det for mye forlangt at pizza skal smake mer enn salt og fett?

Pizzaene har sprø bunn, av den klassiske ferdiglagede som ikke gir noe særlig. Det er litt lite saus på, som heller ikke smaker mye - men har den kombinasjonen av salt, fett og søtt - som gjør at man kan spise fryktelig mye mer enn det man egentlig har lyst på.

FUNFACT: Bestiller du pepperonipizza i Italia får du pizza med paprika. Vil du ha pizza med spekepølse er det pizza salame du bør be om. Fra Pizzabakeren i Norge får du begge deler, både pølse og paprika.
FUNFACT: Bestiller du pepperonipizza i Italia får du pizza med paprika. Vil du ha pizza med spekepølse er det pizza salame du bør be om. Fra Pizzabakeren i Norge får du begge deler, både pølse og paprika. Vis mer

Skinken smaker lite og er av den pressede typen, som ser nesten mer ut som en pølse enn skinke. Denne skinkepizzaen kom med sopp, som dessverre var tørr og smakløs.

Pepperonipizzaen ser også heller sørgelig ut, men pluss for store, gode paprikabiter. Dette er også den pølsen som smaker mest, om enn ikke best.

- Dette var triste greier.

- Det smaker mer som ostesmørbrød eller hvitløksbrød enn pizza.

- Det eneste som smaker noe er pepperonien. Men den smaker ikke mer enn greit.

Peppes pizza

1 Pepperoni kr 168, 1 Ham kr 168

Utkjøring: kr 89

Totalpris: 425 kroner

Bestillingen gikk enkelt og greit. Pizzaene ble levert fem minutter før avtalt tid, og vi fikk sms med kundetilfredsskjema etter at pizzaene var levert.

Smakspanelet: - Er det for mye forlangt at pizza skal smake mer enn salt og fett?

Pizzaene ser til forveksling ut som de fra pizzabakeren. Bunnen er sprø, litt tykk, og det er litt mer tomatsaus, men ikke mye.

Sausen skiller seg ut på farge (brunrød) og smaken som er mer i retning soltørkete tomater enn tomater. Det smaker imidlertid ikke spesielt mye av denne heller.

Pluss for strø av oregano på toppen.

Smakspanelet: - Er det for mye forlangt at pizza skal smake mer enn salt og fett?

Skinkepizzaen har den litt uspennende sammepressete skinken som ikke smaker noe særlig.

Pepperonipizzaen har mye pølse - men mindre biter enn Pizzabakerens.

- Jeg kjenner oreganoen godt, det er nesten det eneste som er å si om disse.

Dolly Dimple’s

1 Dolly’s Choice kr 199,

1 pizza # 1 kr 199

Utkjøring: kr 75

Totalpris: 473 kroner

Bestillingen gikk lett, og det kom automatisk sms etterpå med bestillingsbekreftelse. Pizzaene kom ti minutter før tiden.

Smakspanelet: - Er det for mye forlangt at pizza skal smake mer enn salt og fett?

Pizzaene smaker ikke så mye, men litt mer enn de fra Pizzabakeren. Det er litt mer fett, litt mer salt - og litt mer sukker.

Bunnen er dessverre litt dvask, men de skiller seg ut på litt god (og mye) ost som gir pizzaen litt ekstra smak og fylde.

Skinken gir ikke mye smak til pizzaen, men ordentlige soppbiter trekker opp.

Smakspanelet: - Er det for mye forlangt at pizza skal smake mer enn salt og fett?

Pepperonipizzaen møtes med lett forundring - ananas? Men det gir pizzaen en annen og mer naturlig sødme og friskhet. I tillegg gir lettstekt løk fin smak og fylde. Pepperonipølsa har store grove biter, men smaker lite.

- Typisk pizza som har alt det som gjør at man spiser mer og mer og mer.

- Osten redder denne pizzaen.

Domino’s Pizza

Pizzaen ble levert i tide.

1 pizza American (Pepperoni) kr 179, 1 pizza American (Margarita med skinke) kr 164.

Utkjøring: kr 75

Totalpris: 418 kroner

Bestillingen var litt kronglete. Etter å ha bestilt og bekreftet at alt var greit med utkjøring, fikk vi en telefon med beskjed om at tidspunktet var for tidlig, men at vi kunne komme og hente. Original bestilling var da annullert, og måtte gjøres på nytt.

Denne lille detaljen faller heldigvis i skyggen av smaksopplevelsen.

Smakspanelet: - Er det for mye forlangt at pizza skal smake mer enn salt og fett?

Pizzaene fra Domino's skilte seg positivt ut av flere grunner, men det aller beste var bunnen. Den er tynnere enn på de andre pizzaene, men ikke så tynn at man ikke kan spise de store stykkene med hendene. Samtidig har den luftig og sprø skorpe.

Det er også godt nok med saus til at den setter preg på pizzaen. Sausen er riktignok i overkant søt - men dette smaker pizza.

Skinkebitene er dessverre av det samme, litt kjipe slaget, mens pepperonipizzaen imponerer. Det er mye pepperoni, og det er dandert jevnt og pent utover hele. Her blir det ikke noe krangling om pølsebitene!

HELDEKKET: - Her ser du at de har gjort seg flid med pizzaen.
HELDEKKET: - Her ser du at de har gjort seg flid med pizzaen. Vis mer

Pepperonien kunne smakt litt mer, men den er god, og litt syrlig på smak.

- Denne pizzaen har fått litt kjærlighet.

- Klassisk amerikansk, New York-style pizza.

BEST I TEST - av begge typene vi smakte på - og totalt.

Lage pizzaen selv i stedet?

Prøv Fru Timians Familiepizza i langpanne med tomatsaus og chorizo.

Les også:

Test av de nye frossenpizzaene (2016)

Test av de nye frossenpizzaene (2015)

Smakstest av de nye kjøttfrie alternativene: Oumph! og Vegetardag