Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Matkontrollen avslører:

Smakspanel: Egon og Peppes serverer fabrikkmat

Vil ikke vise frem «kvalitetsingredienser» eller «førsteklasses råvarer», men avsløres i smakstest.

FERDIGMAT: Mye av restaruantmaten du får på Egon og Peppes er industrielt produsert, ifølge Matkontrollens smakspanel (fra venstre) kokk Charlotte Mohn Gaustad, restaurantanmelder André Blomberg-Nygård og matforsker Trygve Eklund. Foto: Matkontrollen / TV2
FERDIGMAT: Mye av restaruantmaten du får på Egon og Peppes er industrielt produsert, ifølge Matkontrollens smakspanel (fra venstre) kokk Charlotte Mohn Gaustad, restaurantanmelder André Blomberg-Nygård og matforsker Trygve Eklund. Foto: Matkontrollen / TV2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Egon restaurantene (sic) benytter de beste råvarer fra norske leverandører», heter det på nettsidene til Egon.

Peppes Pizza «er stolte av å kunne tilby de beste kvalitetsingredienser», mens Big Horn Steak House presiserer at de bruker «førsteklasses norske råvarer».

Matkontrollens smakspanel kan avsløre at de serverer ferdigmat.

Hemmelighold

Matkontrollen har gjentatte ganger spurt restaurantene om å få komme inn på kjøkkenet deres, men hverken Peppes eller Egon vil slippe dem inn, primært av «konkurransemessige hensyn».

Big Horn slapp matkontrollen inn, og hvordan det ser ut på kjøkkenet deres kan du se på Matkontrollen på TV2 i kveld klokken åtte.

Kokk Benedicte Eriksen reagerer på hemmeligholdelsen.

- Dersom de virkelig hadde hatt så gode råvarer som de hevder, ville de stolt vist det frem. At de ønsker å skjule det er veldig urovekkende, sier Eriksen til Matkontrollen.

- Da lurer jeg på hva de holder på med bak lukkede dører. Det er viktig med åpenhet, og spesielt for sluttforbrukeren som betaler penger for dette.

Smakstest avslører

For å avsløre om råvarene er så gode som restaurantene påstår har Matkontrollen satt sammen et smakspanel bestående av matforsker Trygve Eklund, restaurantanmelder André Blomberg-Nygård og kokk Charlotte Mohn Gaustad.

- Det er ofte noen kjennetegn for mat som er hel- eller halvfabrikata. Det brukes gjerne mer konserveringsmidler, mer salt og annet for at maten skal tåle å ligge lenger, sier matanmelder Blomberg-Nygård.

- Hvis råvarene har blitt for sterkt varmebehandlet, som kan skje industrielt, kan det lett skilles fra mat som har blitt laget i et godt restaurant-kjøkken, sier matforsker Eklund.

Konklusjonen til ekspertpanelet er at restaurantene lover for mye.

- De bruker ord som «mat lagd med kjærlighet», «hjemmelaget» og «beste råvarer». Jeg synes faktisk begge restaurantene faller gjennom på alt det, sier Mohn Gaustad.

- Har de for dårlig tid? Tas det snarveier? Er kravet til fortjeneste for høyt? Det blir i alle fall jukset underveis, sier restaurantanmelder Blomberg-Nygård. Han reagerte spesielt på de fløtegratinerte potetene fra Egon.

- Potetene hadde det jeg pleier å kalle «plast-smaken». De smakte vakuum-pose.

Egon: Pose-poteter og bakeoff-brød

Egon nekter å møte Matkontrollen for intervju, men i en e-post innrømmer de at de fløtegratinerte potetene er fra vakuumpose. «De markedsføres heller ikke som hjemmelaget», skriver daglig leder i Egon, Dan Robert Halshamn.

De innrømmer også at brødet er laget på fabrikk som såkalt bake-off, og at noen av grønnsakene er maskinkuttet.

De mener derimot at ekspertene hadde feil i at sausene ikke er hjemmelaget, de lages lokalt på hver eneste Egon-restaurant.

- Dersom de sausene er laget fra bunnen av på restauranten, hvorfor? For de smaker jo akkurat det samme som du kunne kjøpt, sier matanmelder Blomberg-Nygård.

På spørsmål om de lover for mye i reklamen gir de følgende svar: «Egon får levert sine råvarer fra Norske leverandører som Grilstad på kjøtt, Bama på grønnsaker samt Vestfoldfugl på kylling. Vi har også i år et samarbeid med Trondheim Slaktehus som leverer dryaged svinefilet.»

Peppes: Ferdiglasagna og storkjøkkenpizza

Peppes innrømmer at lasagnen er behandlet sous-vide, altså vakuumpakket slik mange kjenner fra ferdigmatprodusenter som Fjordland.

Lasagnen, og flere retter, er laget på det de kaller et «storkjøkken». Derfra blir de sendt ut til de ulike restaurantene. Pizzadeigen er produsert på et større bakeri, og blir fryst.

- At tre av mine kokkekollegaer ikke liker de tre rettene vi lagde, synes jeg er veldig trist. Vi lager våre retter akkurat på samme måte som du gjør på kjøkkenbenken hjemme med gode råvarer, bare i litt større porsjoner, sier direktør for mat og drikke i Peppes, Morten Myrseth.

Mer om matjuks:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!