Smakstest av butikksushi:

Smakstest: - Spiser folk dette?!

Dagbladets testpanel er dypt sjokkert etter smakstest av butikksushi.

TA DEG EN BOLLE: Vi kan ikke på noen måte anbefale at du går for sushi i butikk. Dette er årets tristeste mattest.
TA DEG EN BOLLE: Vi kan ikke på noen måte anbefale at du går for sushi i butikk. Dette er årets tristeste mattest. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hva er det de holder på med? Jeg er helt sjokkert over hvor dårlig dette er!

Dagbladets test av butikk-sushi kommer forhåpentligvis til å gå inn i historien som den verste. Noen sinne.

Med unntak av øl-tester har vi aldri før sett et testpanel spytte ut så mye av maten underveis. Vegre seg for å smake fordi maten dufter lite ferskt. Og samtidig være så oppriktig lei seg for hva de har fått servert.

- Så god som norsk laks er, er jeg sikker på at dette har vært god fisk en gang. Men den har jo blitt rasert på veien! Mye av dette er mer eller mindre søppel. En så god råvare hadde fortjent bedre, sukker Sandra Dâmaso.

Det portugisiske kvinnen fant lidenskapen for sushi på Island for tolv år siden. Hun begynte på et samlebåndskjøkken, der en maskin laget risbitene til nigiri, kokkene la på fisk. Senere avanserte hun til en bedre restaurant og lærte hvordan det virkelig skulle gjøres.

OPPSTØT: Kokkene må manne seg opp for å smake på enkelte av sushi-bitene. Det dufter ikke spesielt fristende.
OPPSTØT: Kokkene må manne seg opp for å smake på enkelte av sushi-bitene. Det dufter ikke spesielt fristende. Vis mer

Så gikk veien til Norge, der hun i flere år har stått på kjøkkenet på den eksklusive japanske restauranten Hanami på Tjuvholmen i Oslo, og et par uker tilbake startet hun som sushi-kokk på Laksen fiskehandel i Oslo. Her lager hun igjen sushi for take-away, men den lages for hånd.

Skusler bort råvarene

Et sushimåltid består av mange ulike komponenter, men noe av det aller viktigste er risen. Vladimir Pak er nesten mer frustrert over hva de har gjort med risen.

- Jeg pleier å si at risen er 70 prosent av opplevelsen i en sushi. Og her er det enda mer, fordi det er forholdsmessig lite fisk. Og så er risen dårlig!

Pak har tidligere vunnet gull i Sushi-VM i Japan, og er mesterkokken på Omakase i Vika, Oslos mest eksklusive sushi-restaurant. Han har forståelse for at de kommersielle aktørene bruker rimelig og ikke spesial-importert ris. Men at den så til de grader overkokes, tidvis oversauses, og presses til det ugjenkjennelige, er likevel på grensen til utilgivelig.

- Se her! Det ser ut som en tetris-bit i plast!

Frossenproblematikken

Vi fant sushi i fire kjeder; Rema 1000, Coop mega, Meny og Kiwi. Ikke alle kjedene har sushi i alle butikker. NorgesGruppens Kiwi og Meny har samme leverandør (Lerøy), men litt ulikt innhold. Sushi er forholdsvis nytt i Kiwi, som nå tester det ut i utvalgte butikker.

Testpanelet nevnte opptil flere ganger at både ris og fisk bar preg av å ha vært frossent eller oppbevart for kjølig for lenge. Frossen eller ei: Det er klart at strukturen i både ris og fisk ikke har nytt godt av oppbevaringen.

- Matsikkerhet kommer først, men det er ikke alle produkter som egner seg for oppbevaring så lenge. Om det ikke smaker godt når det er trygt å spise, bør man la være å lage den maten. Dette er et godt eksempel på det, sier Pak.

Da gikk det bedre den gangen vi fikk hjelp av Pak til å teste sushi-laks. Testvinneren var så god at de to sushi-kokkene gjerne kunne servert den selv.

Slik testet vi:

  • Vi har testet sushi kjøpt i de store norske dagligvarekjedene.
  • Der det er flere alternativer har vi valgt en miks av nigiri og maki.
  • I testpanelet er sushi-kokk på Laksen fiskehandel i Oslo, Sandra Dâmaso og Vladimir Pak, tidligere verdensmester i sushi og kokk på Omakase i Oslo.
  • Testpanelet har vurdert sammensetning, utseende, duft, tekstur - og smak.
  • Testen er gjennomført som en blindtest.
  • Alle produktene ble kjøpt inn 15. oktober 2019 i Oslo.

Meny Sushi (produsert av Lerøy)

Pris: 67,80 kroner på Meny
Produsert: 13.10. 2019
Holdbar til: 16.10.2019
Inneholder: 8 biter premium
Sushi: 2 nigiri med laks, 2 maki med reker, 4 maki laks med mango og agurk, edamame
Tilbehør: Soyasaus, wasabi og syltet ingefær, et par spisepinner og et beger til soyasausen

Smakstest: - Spiser folk dette?!

Her er det lite som stemmer, og testpanelet klarer ikke helt bestemme seg for hva som er verst.

- Dette er helt galskap! Hvor mye kan man ta for dette?

Risen som er brukt virker som den er fra forskjellige partier. Noen av nigiri-bitene er så hardt presset sammen at de brekker, og ser mer ut som en bounty-bar uten sjokolade. I maki-bitene med laks, kremost og agurk er risen så hardt presset sammen at den brekker opp i små biter.

- Det ser ut som tetris-biter i plast! Eller lego!

Agurken, som dessverre er til stede i de fleste makibitene er vassen og gammel. Laksen lukter så ufresht at testpanelet er redd for å bli matforgiftet.

- Jeg har ikke tid til å bli syk nå!

Rekene har fått en sur smak av syrlig thai koriandersaus.

- Dette kan jeg ikke anbefale noen å spise. Laksen lukter vondt, risen er kompakt, dette er helt koko!

Lerøy sushi

Pris: 69 kroner på Kiwi

Produsert: 13.10. 2019
Holdbar til: 16.10.2019
Inneholder: 10 biter nigiri + maki
Sushi: 4 nigiri med laks, 4 maki med majones og vårløk, 2 maki reker og kimchi
Tilbehør: Soyasaus, wasabi og syltet ingefær, et par spisepinner og et beger til soyasausen

Smakstest: - Spiser folk dette?!

Risen her minner om risen i Menys sushi. Den er mer enn overkokt, men ikke like kompakt som i Meny-makibitene som ga testpanelet en følelse av å spise Lego-biter. Det er kanskje ikke så rart, det er samme produsent. Likeledes er innholdet og sammensetningen ganske lik.

Denne laksen er ikke akkurat sprellfersk. Testpanelet vegrer seg for å smake, men smaker under tvil - og spytter ut.

- Ligger det for lenge kan risen - og eddikblandingen - endre kvaliteten på laksen. Denne har begynt å lukte litt også, men det lukter ikke like kritisk som [Menys].

Rekene har fått syrlig smak av kimchien, slik at de også framstår for syrlig og noe udelikat. Men kimchimiksen her sparker mest fra seg av alle versjonene, for dem som er glad i det.

Vårløk fungerer bedre enn vassen agurk i makibitene med laks, men når testpanelet sliter med å vurdere om vårløkbitene og laksen har fått selskap av rennende kremost eller en funky majones, da blir det vanskelig å anbefale noen å smake på dette.

Domstein Sushi

Pris: 59 kroner på Coop mega
Produsert: 14.10. 2019
Holdbar til: 18.10.2019
Inneholder: 8 biter
Sushi: 2 nigiri med laks, 3 uramaki med crab sticks, 3 lakseuramaki med syltede grønnsaker og lodderogn
Tilbehør: Soyasaus, wasabi og syltet ingefær, et par spisepinner og et beger til soyasausen

Smakstest: - Spiser folk dette?!

- Oooh, Kinjirushi!

Wasabien kommer i pose fra en god japansk produsent, og får raskt anerkjennelse av begge sushi-kokkene. Ingefæren, som riktignok ligger litt upraktisk i begeret der vi skal ha soyasaus, er også god. Men der stopper lovordene.

Risen er overkokt, men likevel hard - og kornene klistrer seg til ganen. Det er brukt altfor mye og altfor søt sushi su, sushidressing.

De to nigiri-bitene har for mye ris i forhold til laks. Laksen smaker greit, men bærer preg av å ha vært frossen, eller oppbevart for kaldt og for lenge.

Makirullene faller heller ikke i smak. Også her er det syltede grønnsaker med laks i makirull, og laksen drukner litt.

Soyasausen er standard, crabsticksen beskrives som «billig, men grei».

- Hovedproblemet her er konsistens på risen og fisken. Da er det ikke så mye igjen å glede seg over.

Fiskeriet Sushi

Smakstest: - Spiser folk dette?!

Pris: 69 kroner på Rema 1000
Produsert: 15.10. 2019
Holdbar til: 18. 10. 2019
Inneholder: 8 biter:
Sushi: To nigiri med laks, to nigiri med scampi, fire maki med laks og kimchi.
Tilbehør: Soyasaus, wasabi og syltet ingefær, et par spisepinner og et beger til soyasausen.

Rema 1000 reklamerer med «dagsfersk» sushi, at all sushien som selges er laget samme dag. Den kan oppbevares lenger, men det anbefales ikke.

Wasabien er porsjonert ut i begeret til soya. Det kan bli i overkant sterkt for noen, men det er mulig å skrape ut litt. Selve wasabien er ikke godt nok utblandet, og testpanelet tviler på at det har vært wasabirot i nærheten av wasabipastaen. Det stemmer, det viser seg at den er laget på sennepsfrø og pepperrot.

FISKESKJELL: I Rema 1000s sushi-pakke fant testpanelet fiskeskjell. Til tross for dette var det den som skåret best.
FISKESKJELL: I Rema 1000s sushi-pakke fant testpanelet fiskeskjell. Til tross for dette var det den som skåret best. Vis mer

Scampien er helt standard men kjedelig, laksen er litt tyggete, og kunne nok vært ferskere, synes testpanelet, men sushirisen er klart den beste i testen. Vi finner også fiskeskjell i en av maki-bitene.

Den er riktignok noe overkokt og lett grøtete i maki-bitene, men riskornene har ikke mistet konsistensen, og det er passe ned saus.

Kimchien i maki-bitene er ikke helt vellykket, grønnsakene virker mer slappe enn fermentert.

Testpanelet er klart enige i at dette er den beste av sushi-brettene de har foran seg. Når det er sagt: ville de anbefalt noen å spise den? Nei. Ville de spist den igjen? Nei. Det blir under sterkt tvil tre øyne på terningen, for å skille den fra de andre.

- Må vi si best i test?

- Ærlig talt, det kan vi ikke si.

- Kan vi si minst dårlig i test i stedet?

DETTE GJØR DU FEIL: Skal wasabien oppi soyasausen, eller hvordan var det igjen? Og hvilken side av nigirien skal ned i sausen? Lur aldri på dette igjen, her er svaret. Vis mer

Meny og Kiwi svarer på kritikken

Når noen kommer spesielt dårlig ut i test, har vi i Dagbladet for vane å la dem komme til med et svar.

- Dette er vi naturligvis svært misfornøyde med. Vi skal levere topp kvalitet til enhver tid. Vi følger opp dette umiddelbart ved å igangsette blant annet nye kvalitets- og holdbarhetstester, skriver Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i Meny.

Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi skriver dette i en e-post:

Det er selvfølgelig leit, men også overraskende, at ikke sushien vår falt i smak hos Dagbladets testpanel. Vi har strenge krav til både kvalitet og smak, og kjører jevnlige tester av disse produktene. Målet vårt er å ha den beste sushien i dagligvaremarkedet.

Vi har også høy gjenkjøpsgrad av sushi i Kiwi. Vi får heldigvis svært sjelden negative kundetilbakemeldinger på vår sushi. Men hvis man skulle være misfornøyde med et produkt kjøpt hos oss, gir vi selvsagt pengene igjen eller ny vare gratis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer