Smakstest av leverpostei 2017

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Oj, er det mulig? Smakspanelet fikk seg en overraskelse da de fant ut at de to leverposteiene de ga høyest score var blant testens aller billigste.

PÅLEGGSTEST: Lavprisvariantene fikk testpanelet til å trille høye terningkast da de smakte seg gjennom dagligvarekjedenes leverposteiprodukter. Foto: Dagbladet
PÅLEGGSTEST: Lavprisvariantene fikk testpanelet til å trille høye terningkast da de smakte seg gjennom dagligvarekjedenes leverposteiprodukter. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg pleier å lage leverposteien selv, så dette blir spennende, sier Synne Brandzæg, kokk ved Kulinarisk Akademi i Oslo.

LUKTER DET LEVER? Smakspanelet i sving, på jakt etter god lukt og smak av lever. Foto: Cecilie L. Berg
LUKTER DET LEVER? Smakspanelet i sving, på jakt etter god lukt og smak av lever. Foto: Cecilie L. Berg Vis mer

Sammen med Christer Berens, to ganger «Årets vinkelner», erfaren restaurantsjef og radio-kokk i P4, skal hun smake seg gjennom et stort utvalg leverpostei fra kjølediskene til de store kjedene.

OM TESTEN

  • Vi blindtestet fersk, ikke hermetisert, leverpostei fra de store dagligvarekjedene.
  • Produktene ble testet blindt. Det vil si at smakspanelet ikke fikk vite noe om produktenes opprinnelse under testingen.
  • Smak var viktigste faktor, men også konsistens, utseende, lukt og helhetsinntrykk ble vurdert.
  • I smakspanelet satt Synne Brandzæg, kokk ved Kulinarisk Akademi i Oslo, og Christer Berens, sommelier, kokebokforfatter og radiokokk i P4.

Berens smører leverpostei på brødet så godt som daglig, og aller helst varianten han får kjøpt hos sin lokale slakter. Han legger gjerne sylteagurk eller rødbeter på, og oppfatter leverpostei som både sunt og godt.

NYANSER AV GRÅTT: Posteiene ser nokså like ut ved første øyekast, men varierer stort i smak, lukt og konsistens.
NYANSER AV GRÅTT: Posteiene ser nokså like ut ved første øyekast, men varierer stort i smak, lukt og konsistens. Vis mer

«Godt» er imidlertid ikke et adjektiv de to smaksdommerne bruker i tide og utide gjennom testen. Bare åtte av 21 produkter får terningkast 4 eller høyere.

Vil du heller ha fisk på brødet? Det er ikke ett fett hvilket fiskepålegg du velger

Smakspanelet finner store forskjeller på de enkelte produktene. Noen lukter mye og godt, mens andre lukter nesten ingenting. Enkelte leverposteier har en gummiaktig konsistens, mens andre glir ubesværet utover brødet. Noen smaker mye lever, andre forsvinnende lite.

Stor test: Hvilken gulost smaker best?

- De finmalte posteiene ligner mest av alt på barnemat, og tiltaler meg lite, sier Brandzæg, før testen starter.

Testen viser likevel at posteienes grovhet ikke er avgjørende for kvaliteten. Flere av de mer finmalte posteiene får god score av testpanelet.

LITT OM LEVERPOSTEI

  • Leverpostei fremstilles av blant annet hakket lever, spekk, egg og krydder. Noen mener ansjos setter god smak på leverposteien. Ni av de 21 testede produktene inneholdt ansjos.
  • Leverpostei er en god kilde til jern, som mange får i seg for lite av. Pålegget inneholder også mye vitamin A og B12, folat og protein.
  • Leverpostei, slik skandinavene kjenner den, ble ifølge Wikipedia og en dansk bok om fenomenet, muligens oppfunnet av franskmannen François Louis Beauvais, som hadde butikk i Østergade i København. Her ble leverpostei med franske trøfler solgt første gang den 20. oktober 1847, en eksklusiv vare som kun de færreste hadde råd til.

Overraskelsen er stor når de får vite at de to leverposteiene de har gitt full pott, er to av de rimeligste produktene i testen; Rema 100-posteien til drøye 10 kroner, og Norgesgruppens First Price-postei til kr 13,80.

Helt på bunnen i smakstesten havner Stabburets Grovere fersk leverpostei, og Tulip Dansk grov leverpostei med mindre fett.

BRA OG BILLIG: To av testens rimeligste posteier skapte begeistring hos smaksdommerne.
BRA OG BILLIG: To av testens rimeligste posteier skapte begeistring hos smaksdommerne. Vis mer

Stabburet Grovere fersk leverpostei, 150 g, kr 29,60. Svinelever 31 %, fett 20 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Dette lukter som noe jeg pleier å gi hunden min... Kan det være en gul boks med barneansikt på? Smaken er ubalansert, og den har et ubestemmelig krydderstikk. I forhold til de andre er dette lite appetittvekkende.

- Konsistensen er fin og kremet, men smaken skuffer. Det eneste jeg kjenner er en bismak av noe litt beskt. Ellers smaker den nesten ingenting.

Tulip Dansk grov leverpostei, mindre fett, 200 g, kr 26,90. Svinelever 33 %, fett: 13 g.

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Oj. Dette lukter rett og slett vondt. Jeg kvier meg for å smake, må jeg innrømme. Dette var lavmål. Ikke godt.

- En leverpostei som har både farge, lukt og smak mot seg. Hadde det ikke vært for at vi skal teste alle, hadde jeg aldri lagt denne på brødskiva frivillig.

X-tra leverpostei, 150 g, kr 9,30. Svinelever 31 %, fett 20 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Litt kunstig og rar farge, og veldig finmalt konsistens. Først smaker den søtt, men så smaker den ingenting. I beste fall er dette en leverpostei for små barn.

- Konsistensen er svært kremet, og lukten helt ok. Smaken begynner bra, men blir plutselig litt emmen. Også her får jeg litt juleassosiasjoner i smaken.

Gilde, Go' & mager fersk leverpostei, 150 g, kr 17,70. Svinelever 30 %, fett 9 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Konsistensen minner om en klassisk, finmalt leverpostei for barn. Fargen er veldig rosa og lukten litt kunstig. Her må de ha triksa med ingredisensene, for dette smaker annerledes enn de andre. I det hele tatt smaker det lite, og ikke veldig godt.

- Jeg synes denne leverposteien lukter litt ufriskt. Smaken er heller ikke noe å bli begeistret for. Leversmaken kunne ha vært mye bedre.

Gilde Original Ovnsbakt leverpostei, 190 g, kr 16,60. Svinelever 35 %, fett 21 g fett:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Denne så rett og slett litt tvilsom ut. Skorpen kan løftes rett av, og lukten minner meg om hundemat. Smaken er heller ikke spesielt god. Nei takk, dette er ikke noe for meg.

- Lukten av lever er klar, men jeg synes ikke den er innbydende. Konsistensen er finmalt og jevn. Smaken er noe bedre enn forventet, men dette var ikke noe å hoppe i taket av.

Vita hjertego', Ovnsbakt leverpostei, 185 g, kr 26,30. Svinelever 23 %, fett 22 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Bra stekeskorpe, og fin lukt av lever. Men hvor blir det av leversmaken? Her mangler det også krydder. Dette blir litt for kjedelig.

- Den er uvanlig blank i utseendet. Og hvorfor lukter det plutselig kjøttboller her? Dette virker mer som paté, enn en leverpostei, synes jeg. Smaken er litt for forsiktig etter min smak. Legger du på en agurkskive vil den sannsynligvis forsvinne helt.

Stabburet Fersk leverpostei, glutenfri, 150 g, kr 27,90. Svinelever 31 %, fett: 20 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- En leverpostei av det svært finmalte slaget. Dette er jo som silkemykt smør. En perfekt barnepostei hva konsistensen angår. Den lukter litt udefinerbart, og ihvertfall ikke leverpostei. Smaken er mild og forsiktig.

- Dette er en fløyelspaté med svært myk konsistens. Du må like at den setter seg fast i ganen, for det gjør den når du spiser den. Den smaker svakt av lever, men er ikke noe for den voksne leverposteielskeren.

Gilde, Go' & mager Leverpostei, ovnsbakt, 180 g, kr 16,50. Svinelever 34 %, fett 9 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Eh, hva er det med den rødbrune fargen på denne posteien? Den lukter ikke umiddelbart veldig godt, og smaken mangler et eller annet for å være helt vellykket. Kan dette være en av de magre posteiene?

- Hvorfor har de gitt posteien den rødlige fargen? Det ser lite appetittvekkende ut, synes jeg. Ikke var den lett å smøre utover heller. Smaken er ok, men heller ikke mer.

Folkets, Ovnsbakt leverpostei, 50 % mindre fett, 185 g, kr 20. Svinelever: 38 %, fett: 9,5 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Her er lukten helt grei, men det er litt rart når skorpen er så tørr at den bare kan løftes rett av. Konsistensen er litt gummiaktig, og smaken helt nøytral.

- Den lukter litt av lever, slik man bør kunne forvente, men ikke spesielt friskt og tiltalende. Jeg liker at den er merkbart og godt krydret.

Gilde, fin & Fersk Original leverpostei, 150 g, kr 19,20. Svinelever 32 % Fett 20 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Konsistensen er finmalt og denne posteien lukter virkelig av lever. Dessverre er smaken litt anonym, og jeg savner litt friskhet.

- Ja, her lukter det lovende av lever, men når jeg smaker på den kjenner jeg ikke så mye. Det er ingenting i veien med den, men den er veldig anonym.

Tulip, Dansk Grov Leverpostei, 200 g, kr 26,90. Svinelever 32 %, fett 20 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Oj, den var veldig grå. Her hadde jeg gjettet kyllinglever, hvis jeg ikke hadde visst at det var leverpostei. Jeg tipper på en mager variant, for denne skiller seg ut fra mange av de andre.

- Hva betyr det at den er grå? At den er mer ekte? Den ser skikkelig trist ut, og lukter kjedelig. Smaken er også litt døll. Jeg får følelsen av at den inneholder for lite lever.

Mills Mager grov leverpostei, 175 g, kr 24,50. Svinelever 35 %, fett 9 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Skorpen er fin og lukten ren. Jeg kjenner også en tydelig lukt av lever og en anelse krydder. Derfor forventer jeg meg også at den skal smake mye, men det gjør den ikke. Smaken forsvinner, og det er skuffende.

- Den ser veldig grov ut, og det gjør meg nysgjerrig på smaken. Dessverre leverer den ikke. Smaken er uinteressant og veldig mild.

COOP Leverpostei, 50 % mindre fett, 185 g, kr 19,50. Svinelever 38 %, fett 8,6 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- En leverpostei som ser fin ut, med god, stekt skorpe. Den er ikke smørbar, men det er vel ikke nødvendigvis negativt? Smaken er ok, men ikke minneverdig.

- Jeg liker godt skorpen og den grove konsistensen. Lukten av lever er ren og fin. Smaken er ok, men en anelse forsiktig.

Stryhn´s grov leverpostei, Dansk type, 190 g, kr 24,50. Svinelever 33 %, fett 20 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Denne ser med sin grove konsistens ut som en skikkelig, god og fersk leverpostei. Lukter godt gjør den og. Smaken lever ikke helt opp til lukten, men den er helt ok.

- Utseendet er veldig fint og innbydende. Posteien har et litt hjemmelaget preg. Konsistensen er kornet og grov, og smaken er fyldig.

Mills, Ovnsbakt smaksrik, grov leverpostei, 185 g, kr 20,90. Svinelever 33 % fett 20 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Denne er litt anonym i lukten. Fargen er litt grå, men det gjør ingenting for utseendet her. Helt ok på smak.

- Leverposteien er jevn og fin, med delikat skorpe. Smaken er litt nøytral, men helt grei. En leverpostei for nybegynnere, kan vi kanskje si?

Folkets ovnsbakte leverpostei grov, 185 g, kr 23,50. Svinelever 30 %, fett 22,6 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Jada! Dette lukter godt! Smaken er absolutt behagelig. Konsistensen er en anelse grov og kornet, men det plager meg ikke. Tvert i mot.

- Ja, lukten er veldig lovende. Heldigvis følger smaken opp, for dette var godt. Konsistensen var ikke å verst heller. Den kunne kanskje vært litt jevnere og mer kremet. Da hadde den fått full uttelling på terningen.

Jacobs utvalgte, Grovhakket Leverpostei, 175 g, kr 33,90. Svinelever 30 %, fett 23,2 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- En leverpostei som både har fin farge og delikat konsistens. Den lar seg lett smøre utover brødet, og er på en måte grov samtidig som den er myk. Fin smak har den også, synes jeg.

- Denne varianten lukter ikke særlig mye, men smaken imponerer. Den er velbalansert og akkurat passe krydret.

COOP, ovnsbakt leverpostei, 185 g, kr 16,30. Svinelever 30 % , fett 22 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Dette ser bra ut, og minner om en ekte, hjemmelaget leverpostei. Naturlig og bra lukt og smak. En god leverpostei.

- Ja, denne var blant de mer interessante. Jeg liker den jevne konsistensen, og den fine skorpen. Smaken er god, og hadde den vært en tanke mer krydret og spennende, hadde den gått helt til topps.

First Price ovnsbakt leverpostei, 240 g, kr 13,80. Svinelever 32 %, fett 22 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Her lukter og smaker det godt av lever, slik det bør gjøre av en leverpostei. Skorpen er fin, og det tolker jeg som et tegn på at den er riktig stekt. Ettersmaken er ren og fin. Ja takk, denne var det ingenting å utsette noe på.

- Helt enig i at smaken av lever er klar og framtredende. Slik skiller denne varianten seg tydelig fra mange av de andre produktene. Smaken er balansert og god. En fin postei!

Rema 1000 Prima leverpostei, 185 g, kr 10,50. Svinelever 32 %, fett 22,2 g:

Smakstest av leverpostei: Lavprismerkene best

- Denne ser kjempegod ut. Skorpen er delikat, og lukten gjør at jeg gleder meg til å smake på den. Mmm. Fin konsistens også. Helhetsinntrykket er meget sterkt for denne posteien, synes jeg.

- Endelig en leverpostei jeg liker skikkelig godt. Den lukter ikke så veldig mye, men smaken er derimot klar og tiltalende. Konsistensen er det heller ikke noe å si noe på. Jepp, her er vi i toppsjiktet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer