VEGANSKE ALTERNATIVER: Oumph! slo knockout på Vegetardag i denne testen. Av de veganske alternativene er vi ikke i tvil om hva vi ville valgt.
VEGANSKE ALTERNATIVER: Oumph! slo knockout på Vegetardag i denne testen. Av de veganske alternativene er vi ikke i tvil om hva vi ville valgt.Vis mer

Nye dagligvarer, vegansk smakstest:

Smakstest av Oumph! og Vegetardag

Vi har smakt på de nye kjøttfrie alternativene fra Coop og NorgesGruppen.

Det blir stadig enklere å velge vegetar eller vegan, og det var flere grønne nyheter i lanseringsvinduet i dagligvarebransjen i september.

Vi har smakt oss de veganske nyhetene fra Coops Vegetardag og et utvalg fra Oumph! som føres av NorgesGruppen og konklusjonen er klar:

Hvis du skal gå etter smak, er det Oumph! som gjelder i veganvalget.

Det er klasseforskjell. Den Oumph-varianten vi likte minst (pulled), var bedre enn den beste fra Vegetardag (også pulled.)

Her ble vi litt overrasket, for Coops vegetarburgere imponerte da vi testet maten på Øya-festivalen i år.

Erter mot soya

STRUKTUR: Proteinene i Oumph-produktene er strukket og presset sammen og brettet - så det får en slags grov kjøttstruktur. Om du ikke ser for nøye etter, er det mulig å la seg lure.
STRUKTUR: Proteinene i Oumph-produktene er strukket og presset sammen og brettet - så det får en slags grov kjøttstruktur. Om du ikke ser for nøye etter, er det mulig å la seg lure. Vis mer

Produksjonsmetoden av de to alternativene beskrives relativt likt av produsentene.

Her har vi gjort noe grove forenklinger, så på forhånd unnskyld for det, men i korte trekk skilles proteinene ut i henholdsvis erter og soya, før de presses sammen og strekkes ut - under høyt trykk.

Den største forskjellen mellom Vegetardag og Oumph! er smaken. Det smaker for mye erter, og ikke på en god måte, av Vegetardagproduktene.

Vi elsker vanligvis erter, men åpenbart ikke erteprotein. Det smaker kartong.

Her må du ha mye annen smak for å dekke over den lite lekre smaken.

PULLED PROTEIN: Oumph! til venstre, Vegetardag til høyre. 
PULLED PROTEIN: Oumph! til venstre, Vegetardag til høyre.  Vis mer

Vi likte i tillegg teksturen på Oumph! bedre - og proteinene kommer i mye større biter, så det virker renere. Her kunne vi nesten latt oss lure til å tro at vi spiste kalkun eller kylling.

Slik testet vi

Vi har smakt oss gjennom de tre veganske produktene fra Coop Vegetardag og tre av nyhetene fra Oumph!.

TESTPANELET: Vi fikk hjelp av familien Zyngid på Fristelse til å vurdere de veganske alternativene. 
TESTPANELET: Vi fikk hjelp av familien Zyngid på Fristelse til å vurdere de veganske alternativene.  Vis mer

Dominik, Natalia, Jan og Katarzyna Zyngid, som driver den nyåpnete veganske gourmetrestauranten Fristelse i Oslo har hjulpet oss med å smake på rettene.

Siden det er nyheter er det ikke en blindsmaking - fordi produktene ikke er direkte sammenlignbare og må vurderes etter hva de sier at de skal være.

Alle produktene er tilberedt etter anvisning på pakka.

Vi har vurdert totalinntrykket; lukt, utseende, tekstur, og smak - i tillegg til hvordan produktet møter forventningene våre. Siden dette er en smakstest, teller smaken mest.

TIPS: Du kan klikke på bildene under for å se stor versjon, om du vil ha et bedre inntrykk av produktene.

Vegetardag - Salatterninger

SALATTERNINGER: Det er mulgi smaken kan kamufleres
SALATTERNINGER: Det er mulgi smaken kan kamufleres Vis mer

Testens eneste kjøtterstatning som skulle serveres kaldt, lider muligens av nettopp det. Men den har ikke så mye annet som hjelper.

Utseendet er trist, det ser ut som små, industrielt kuttete kyllingslintrer med alt for mye paprikakrydder.

Det lukter erter, som når tørre erter har ligget lenge i bløt, og det smaker også av det, men som om de har ligget alt for lenge, og med en bismak av kartong.

Mest av alt smaker det salt.

Proteinbitene er gummiaktige, og gir tyggemotstand, men det er også det beste vi kan si om denne.

- Det kan hende jeg kunne skjult smaken i en god salat med masse dressing, men for seg selv smaker det bare ekkelt. Når jeg vet hva det smaker alene, ville jeg aldri servert dette til noen.

Vegetardag - Tacofyll

TACOFYLL: Det finnes morsommere ting du kan ha i tacoen din. Prøv heller med bønner eller sopp. 
TACOFYLL: Det finnes morsommere ting du kan ha i tacoen din. Prøv heller med bønner eller sopp.  Vis mer

Denne ligner på salaten, men er varmet opp. Det lukter greit av tacokrydder, lett ispedd kartong.

- Det lukter som om den har ligget i kartong, ikke plast!

Konsistensen er samme som for salatterningene, og smaken er heller ikke ulik, det er gamle erter og kartong som sitter igjen, men det kamufleres delvis av salt tacosmak.

- Det finnes helt greie kjøttdeigerstatninger som man kan ha tacokrydder på. Gjør det i stedet!

Vegetardag - Pulled

PULLED: Sausen kommer for seg, her har vi hatt på halve pakken, bare for sammenligningens skyld. Vi anbefaler at du har på hele. 
PULLED: Sausen kommer for seg, her har vi hatt på halve pakken, bare for sammenligningens skyld. Vi anbefaler at du har på hele.  Vis mer

Av alle de veganske Vegetardagproduktene er dette den beste.

Konsistensen er den samme, det ser like lite fristende ut for seg selv, på en tallerken, men sausen er såpass smaksrik at den skjuler det mest problematiske.

- Ettersmaken er fortsatt den samme, kartongerter. Men sammen med friskt nok tilbehør, kan dette funke.

Oumph! Pulled

PULLED: Store gode stykker, og klassisk, om enn ikke fryktelig spennende, saus. 
PULLED: Store gode stykker, og klassisk, om enn ikke fryktelig spennende, saus.  Vis mer

Også denne lukter klassisk pulled pork, og det smaker omtrent som forventet: søtt, sterkt - klassisk southern barbeque.

Stykkene er kanskje noe rause for å være "pulled", men samtidig så får du sjansen til å rive litt selv også, og se strukturen.

- Oi! Her kunne jeg latt meg lure!

Når vi sammenligner de to, er det klart at begge kunne gått for å være kjøtt, utseendemessig - men Oumph!s ser ut som om den er laget av bedre kjøtt.

PULLED PROTEIN: Oumph!s pulled-variant til venstre, Vegetardags pulled til høyre. 
PULLED PROTEIN: Oumph!s pulled-variant til venstre, Vegetardags pulled til høyre.  Vis mer

Oumph! The chunk

BLANKE ARK: Denne smaker ikke så mye, men er perfekt når du helst vil bestemme smaken selv.
BLANKE ARK: Denne smaker ikke så mye, men er perfekt når du helst vil bestemme smaken selv. Vis mer

The chunk er Oumph!s nøytrale alternativ. Det smaker ikke så mye av den, du skal kunne marinere den selv. Litt som en kyllingfilet, med andre ord.

Den har fin og sprø stekeflate, god tyggemotstand, og det smaker salt, men ellers ikke så mye. Men det smaker heller ikke vondt, og heri ligger dets styrke.

Her kan man boltre seg med smaker så mye man vil - men man ikke gå bananas for å skjule en emmen ettersmak.

Et fint overgangsprodukt for dem som «lurer på hva de skal spise nå» eller savner konsistensen av kjøtt.

Oumph! Garlic & thyme

HER SNAKKER VI ERSTATNING: Store, gode biter, 
HER SNAKKER VI ERSTATNING: Store, gode biter,  Vis mer

- Dette var sjokkerende godt!

Oumph!-bitene med hvitløk og timian treffer nesen før vi får smakt, og smaken følger opp den fristende duften.

Biten er store og gode, og gir god tyggemotstand. Overflaten har fått litt stekeflate, og er god og sprø noen steder. Ifølge den ferskeste veganeren rundt bordet, kan smaken minne litt om kalkun.

Det er litt tørrere enn kylling, men smaken er likevel så god at denne kunne alle tenke seg å spise igjen.

- Nå bruker ikke vi erstatningsprodukter i restauranten, men denne her er kunne vi vurdert som et ekspress-lunch-tilbud.

Best i test.

Les mer:

Billigere middag uten kjøtt og fisk