Test av påskeegg med og uten palmeolje:

Smakstest av sjokoladeegg med kremet melkefyll

Nidar har fjernet palmeoljen fra sine sjokoladeegg. Hvordan smaker det?

PÅSKEEGG: Freias påskeegg er elsket og hatet - mye på grunn av omstridt palmeolje. Nå lanserer Nidar en palmeoljefri versjon for Rema 1000. Vi har testet. Foto: Elisabeth Dalseg
PÅSKEEGG: Freias påskeegg er elsket og hatet - mye på grunn av omstridt palmeolje. Nå lanserer Nidar en palmeoljefri versjon for Rema 1000. Vi har testet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ingen påske uten godteri, og for mange er påskegodteri synonymt med Freias fylte sjokoladeegg.

Testpanelet

Rapper Anders Kranmo Smedstad, glad i det søte, brusentusiast, i gang med bok om brushistorie i inn- og utland, driver brusbloggen.tumblr.com

Student (kreativ markedskommunikasjon, Høyskolen Kristiania), Elise Grongstad Lindsetmo.

Vigdis Rosenkilde har gått fra å produsere konfektsjokolade til å formidle sjokoladekunnskap gjennom firmaet Rosenkildes. Har eksamen fra International institute of chocolate and cacao tasting.

Nå har Nidar lansert en egen versjon for Rema 1000 uten palmeolje. Se hva produsentene sier om det nederst i artikkelen, men vi lurer selvsagt på:

Kan de måle seg med orignalen?

- Ja, og mer enn det, skal vi tro sjokolademaker Vigdis Rosenkilde.

- Freias egg har best konsistens, men Nidars smaker best, sier Rosenkilde til Dagbladet.

SJOKOLADEMAKER: Rosenkilde foretrakk de litt renere sjokoladesmakene i Nidars egg. Foto:John T.Pedersen 
SJOKOLADEMAKER: Rosenkilde foretrakk de litt renere sjokoladesmakene i Nidars egg. Foto:John T.Pedersen  Vis mer

Det er imidlertid ikke alle som har så finstemt sjokoladegane som Rosenkilde, så vi har fått hjelp av flere til å smake.

Anders Kranmo Smedstad og Elise Grongstad Lindsetmo representerer her folkets gane. For begge går både smaken og konsistensen på fyllet soleklart i Freias favør.

Og der Rosenkilde synes det var små forskjeller, var de klare i sin dom:

Etter en totalvurdering er det altså Freias påskeegg som går av med seieren i vår smakstest.

Lag påskegodtet selv

Rosenkilde lot seg imponere positivt over smaken på eggene, men det er likevel ikke nok til at hun vil kjøpe noen av dem.

- Det er litt smågøy at det er laget sånn at man kan bryte av toppen av egget og spise med skje.

Servere dem vil hun likevel ikke.

- Så hva skal vi servere i påsken da?

- Jeg ville jeg heller anbefalt å lage din egen marsipankonfekt. Smaksett med frukt eller likør og dypp i sjokolade. Det er påskete og godt.

Slik testet vi

Vi har smakt på eggene i to omganger, ved hjelp av Kranmo Smedstad, Grongstad Lindsetmo og Vigdis Rosenkilde.

Testpanelet har vurdert duft, konsistens, munnfølelse og sist, men ikke minst smak.

Anders Kranmo Smedstad og  Elise Grongstad Lindsetmo var klar i sin dom: Freias påskeegg - med palmeolje smaker best. Foto: Lars Eivind Bones
Anders Kranmo Smedstad og Elise Grongstad Lindsetmo var klar i sin dom: Freias påskeegg - med palmeolje smaker best. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Palmeoljeinnhold er ingen faktor i denne testen, men les mer om hva produsentene sier om hvorfor de har valgt å bruke - eller droppe - det omstridte fettet under testresultatet.

Testen er gjennomført som en blindtest.

Freia

Kranmo Smestad og Grongstad Lindsetmo: - Veldig god smak, glatt og fint fyll. Den er supersøt, så å hive nedpå en fire-pakk blir i overkant! Sjokoladen er ganske lik på begge eggene og minner om den du finner i julekalendere.

Freia påskeegg, 48,70 på Coop Prix.
Freia påskeegg, 48,70 på Coop Prix. Vis mer

Det er fyllet som er stjernen i showet her. Passe porøst og mykt som smør.

Rosenkilde synes dette både lukter og smaker fett. Konsistensen på fyllet er god, men det legger seg et fettbelegg i ganen og munnen.

- Den andre er en masse, dette er mousse.

Hun er positivt overrasket over sjokoladesmaken: - Ikke det at den er fantastisk, men jeg har smakt mye verre.

Nidar

Kranmo Smestad og Grongstad Lindsetmo: - Sjokoladen er helt fin og smaker helt greit, så det er konsistensen på fyllet som er den store forskjellen på disse to påskeeggene: Denne har litt knudrete fyll og minner om ostefyll som har stått i noen dager.

Den er søt og uten direkte usmak, men det er akkurat som om fyllet ikke er helt fresht og smooth.

Rosenkilde synes dette har en renere og bedre lukt, av både sjokoladen og fyllet - det er også smaken. Det er tydelig også en fett- og sukkerbombe, men det gir ikke samme belegg i munnen som Freias.

Nidars påskeegg koster 43,90 kroner på Rema 1000. Foto: Elisabeth Dalseg
Nidars påskeegg koster 43,90 kroner på Rema 1000. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Fyllet er mye mer kompakt enn det andre, det tar lenger tid før det smelter på tungen, men når det først smelter, blir det borte.

Rosenkilde er positivt overrasket over smaken på egget totalt, men sjokoladen imponerer ikke.

- En helt grei, billig melkesjokolade med lavt kakaoinnhold.

Stridens påskeegg

De Cadbury creme-inspirerte påskeeggene fra Freia er elsket og hatet.

Først tok de landet med storm da de kom på markedet i 1999.

Det var ingen ting mot stormen rundt påskeeggene som oppsto da blogger Sophie Elise Isachsen ble gjort oppmerksom på at eggene inneholder palmeolje et par år tilbake (se faktaboks).

Rema 1000 er blant de forhandlerne som har jobbet bevisst for å kutte palmeolje i sine produkter, og i år dropper de Freia-eggene, og har fått Nidar til å lansere palmeoljefrie egg, eksklusivt for dem.

Blogger Sophie Elise Isachsen sparket i gang en ny debatt om palmeolje

Blogger Gunnar Tjomlid kritiserer hennes boikott av Freias sjokoladeegg, og karakteriserer henne som dobbeltmoralsk, kunnskapsløs og emosjonell.

Men rosabloggerens svar er mer slagkraftig enn svarene til yrkesskeptiker Gunnar Tjomlid, kommunikasjonsekspert Hans-Petter Nygård-Hansen og to kommunikasjonsdirektører i Mondelez (selskapet bak Freia) til sammen, skrev Dagbladets kommentator i mars 2015.

Les mer: Heia Sophie Elise

(Dette kan forøvrig også være en del av Rema 1000s omstridte bestevenn-strategi.)

Dette sier produsentene om palmeolje

- Hvorfor velger dere å bruke/ikke bruke palmeolje?

Emil Wanhatalo van Rijn, pressekontakt Mondelez (eier av Freia):

«Palmeoljen har unike tekniske og «sensoriske» kvaliteter som gjør den til en viktig del av matproduksjon over hele verden. Dette handler om elementer som konsistens, smak og holdbarhet.

Oljepalmen er i tillegg en svært arealeffektiv plante. Andre oljeplanter krever opptil ti ganger større arealer, raps trenger for eksempel over sju ganger så stort areal for å gi samme mengde olje. Jordas befolkning øker og trenger stadig mer vegetabilske oljer.

Produksjon av palmeolje kommer derfor til å øke og derfor er det viktig å få etterspørselen over på olje som er bærekraftig produsert.

Sammen med WWF og UNDP utviklet vi i 2014 våre egne retningslinjer for å sikre avskogingsfrie verdikjeder - som kommer på toppen av sertifseringsordningen RSPO. Alle leverandører av palmeolje som ikke lever opp til våre standarder får ikke selge til oss.

Helsemessig handler dette om mettet fett – noe vi skal være forsiktige med. Palmeolje har omtrent samme innhold av mettet fett som smør og utgjør en svært liten del av det samlede inntaket av mettet fett i Norge.»

Robert Rønning , kommunikasjonsdirektør Orkla Foods, som produserer de palmeoljefrie eggene for Rema 1000:

«Det er riktig at palmeolje er den mest arealeffektive vegetabilske oljen, men i dag er den dessverre en trussel mot regnskogen. Etterspørselen etter palmeolje har eksplodert og regnskog ryddes for å gi plass til nye palmeoljeplantasjer. Derfor er det viktig å redusere verdens palmeoljeforbruk, og vi har fulgt miljøorganisasjonenes råd om å redusere forbruket av palmeolje for å redusere belastningen på regnskogen.

I Nidar Påskeegg har vi erstattet palmeoljen med en blanding av flere vegetabilske oljer; kokos, solsikke og shea. Shea, kokos og solsikke dyrkes i andre områder og er ikke en trussel mot regnskogen.

(Sheaoljen utvinnes fra sheanøtter, som kommer fra det viltvoksende afrikanske shea-treet. Kokosoljen kommer fra nøttene på kokospalmen, som blant annet vokser ved kysten i Indonesia og på Filippinene. Solsikkeoljen kommer først og fremst fra solsikker som dyrkes her i Europa.)»

Les også:

Sunt påskegodt du enkelt lager selv

Kiwi-snacks utfordrer smågodtet

Priskrig på smågodt

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer