TEST AV MEDISTERKAKER: Vi har testet medisterkaker. Det er langt unna høyepunktene, så pass på at du velger en god en! Foto: Per Ervland
TEST AV MEDISTERKAKER: Vi har testet medisterkaker. Det er langt unna høyepunktene, så pass på at du velger en god en! Foto: Per ErvlandVis mer

Test av medisterkaker

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

Unngå de sure medisterkakene. 

De aller fleste lager ribbe og pinnekjøtt til jul. Men, når det kommer til medisterkaker er det mange som tar snarveien og kjøper ferdiglagde.

I butikkhyllene er det mye å velge mellom. Dagbladets smakspanel luktet og smakte seg gjennom tolv medisterkaker fra ulike produsenter.

Det generelle inntrykket var at mange av medisterkakene er under par. Den gode nyheten er at de beste medisterkakene faktisk er virkelig gode.

Får du veganere på besøk i jula? Slik lager du vegisterkaker.

Hva er medisterkaker?

Det finnes ingen absolutt definisjon på medisterkaker. Tradisjonelt lages de av svinekjøtt med omtrent 25 prosent fett.

Det har med andre ord ikke mye for seg å kritisere medisterkaker for å være fete.

Farsen skal ha et fint krydderpreg som domineres av muskat, ingefær og pepper.

Det kan også brukes andre kryddere som allehånde, nellik etc.

– Dette smaker som karbonader, kommenterte flere i panelet om noen av medisterkakene.

Da har produsentene bommet på aromabildet som krydderne skal skape.

Hvor fine eller grove medisterkakene er varierer. Faktisk finner vi regionale forskjeller, noen steder er grove medisterkaker vanlige, mens andre vil ha helt finmalt medisterdeig. Uansett skal medisterkakene føles lette, men henge godt sammen.

Industrielle medisterkaker

Å lage medisterkaker på industrielt nivå er en helt annen øvelse enn å lage dem hjemme på kjøkkenbenken.

Man er avhengig av godt storkjøkkenutstyr (særlig viktig til steking), god sortering av kjøtt, ha kontroll på salting, oppvarming og utspeding. I tillegg må man i større grad ta økonomiske hensyn, for eksempel i valg av krydder og kjøttsortering.

Her får smakspanelet vise hvilke produsenter som var med i testen. 
Her får smakspanelet vise hvilke produsenter som var med i testen.  Vis mer

Ofte brukes det fiber (av planter) for å holde på fettet. Mat som lages for butikk må også ha lang holdbarhet.

Problemet løses ved å bruke av konserveringsmidler.

I vår test ble det flere ganger påpekt at medisterkakene var syrlige. Det preget stammer nettopp fra bruk av konserveringsmiddelet askorbinsyre.

– Jeg hadde blitt kvalm om jeg spiste to slike, ble det sagt ved et par anledninger.

Vinneren av testen

Hele smakspanelet konkluderte med at de beste medisterkakene er Finsbråtens Gourmet Medisterkaker. De får en solid femmer på terningen.

Tett bak finner vi Jacobs Utvalgte grove medisterkaker, som også blir premiert med en femmer på terningen. Det var likevel nok forskjell til å utrope en klar vinner.

Det er verdt å nevne at testen avslører et voldsomt sprik mellom produktene. Både utseende, størrelse på medisterkakene, krydderbildet, stekegrad og sortering varierer fra pakning til pakning.

Her er resultat av testen:

Finsbråten Gourmet Medisterkaker stekt i jernpanne

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

440 g, kr 69,90

Dette smaker som skikkelige medisterkaker! De har fin konsistens, lekkert utseende og er fete og velsmakende, akkurat slik man forventer.

Det treffer blink på krydderbildet og er testens vinner.

Jacobs utvalgte Grove medisterkaker, håndstekte

500 g, kr 79,90

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

Her har de truffet blink med kryddermengden, som er meget harmonisk. Dette er saftige og gode medisterkaker med pent og fristende utseende. De både ser ut og smaker som medisterkaker.

De var med helt inn i finalen og de er ikke mye som skiller dem fra testvinneren.

Nordfjord kjøtt Julens klassikere Grove medisterkaker

500 g, kr 39,00

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

Kommentar fra panelet: God medisterkake med tydelig krydderpreg, særlig ingefær. Litt salt.

De er jevne og pene, godt utspedd, men litt deigete i midten.

Finsbråten Tradisjonelle medisterkaker

520 g, kr 59,90

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

Kommentar fra panelet:

Litt hardt spedd, tamme i smaken. Utseende er helt ok.

Vi finner noe svor i farsen og det mangler faktisk litt salt. Pepperstinget er tydelig og vi savner mer av julekrydderene.

Xtra, COOP, medisterkaker

1 kg, kr. 51,50

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

Kommentar fra panelet:

Medisterkakene ser fine ut. Det er godt med krydder, men får trekk får å virke litt tørre.

Med økt kjernetemperatur under prosessen ville anstrøket av stivelse også forsvunnet.

Løiten Medisterkaker, håndlagede, gammel oppskrift

420 g, kr 49,90

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

Kommentar fra panelet:

Oppleves litt tørre og korte i bittet (slik de blir når de er for finmalte).

De dufter godt og perfekt på salt, men taper på en underlig sødme (som passer særlig dårlig fordi medisterkaker oftest spises med surkål).

Gilde stekte medisterkaker, god gammeldags oppskrift

400 g, kr 52,90

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

Kommentar fra panelet:

Lyse medisterkaker. Litt deigete, nøytrale i smaken.

I et juleselskap vil ingen ha noe i mot disse medisterkakene, men de vil heller ikke vekke mye entusiasme. Dette er medisterkakene for barn.

Jens Eide Lillesand (NM gull), Medisterkaker rik på smak,

350 g, kr 52,15

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

Kommentar fra panelet: Grove medisterkaker med lite julesmak. Vi finner store biter av svor og det virker som det er slapt sortert kjøtt.

Kakene er ikke gjennomsaltet. Pepperet dominerer og vi savner julekrydder.

Grøstad Økologisk Frilandsgris Grove medisterkaker med fløte fra Rørosmeieriet

518 g, kr 79,90

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

Kommentar fra panelet:

Disse medisterkakene minner altfor mye om karbonader. Krydderbildet er helt fraværende.

Kakene er også noe kompakte. Kakene er ikke vonde, men «bommer på oppgaven» fordi den ikke smaker det man forventer av medisterkaker.

Gilde Våre beste medisterkaker, grove og kjøttrike medisterkaker med fløte

500 g, kr 72,90

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

Kommentar fra panelet:

Disse utmerker seg ved å være korte i bittet, det er nesten ingen motstand. Inntrykket er en litt hard og tørr medisterkake.

På utseende er den veldig jevn, så jevn at den mister inntrykket av at de er hjemmelagede. Hadde de vært laget i kuler ville det minnet om soddboller.

Toten kjøtt NM gull, medisterkaker

1 kg, kr 99,00

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

Kommentar fra panelet:

De finmalte medisterkakene har et underlig, syrlig preg, som sannsynligvis stammer fra konserveringsstoffet.

Smaker litt mye gris og man kjenner at det brukt mye stivelse.

COOP, grove medisterkaker, Hampshire svin

SMAKSTEST: Her er den beste medisterkaka du får kjøpt

400 g, kr 49,90

Kommentar fra panelet:

Disse har også den sur-søte smaken som vi oppdaget i flere medisterkaker. Det trekker ned.

Vi savner også muskat og ingefær som gir julestemning.

Les også:

Sjekk medisterkakene til Viestad

Derfor heter det pepperkaker

Slik lager Arne Brimi ribbe