SLIK GRILLER DU KJØTT: Få enkle, men viktige tips på hvordan du helt enkelt kan grille kjøtt. Her griller vi ferdigmarinert flintstek. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Musikk: Epidemic Sound Vis mer

Smakstest: Rema 1000-flintstek best i test

- Har akkurat det vi forventer av en flintstek. 

Ved hjelp av tre grilleksperter har vi smakt oss gjennom seks varianter av ferdigmarinert flintstek, og et enstemmig smakspanel er ikke i tvil: Den beste flintsteken får du på Rema 1000.

- Det er fett, det er salt, og den har det lille ekstra i krydderblandingen som gjør den litt mer spennende enn de andre.

Og aller viktigst: Den smaker det vi forventer at den skal smake; en god og tydelig grillkryddersmak, uten å dominere for mye, og uten for mye salt.

Vi har ikke landet på noen sekser på terningen denne gangen, det er fortsatt litt å gå på, men av de flintstekene vi smakte på stiller Rema 1000s egenproduserte i en klasse for seg.

Morsomt også at NorgesGruppens egne merkevare First Price fulgte etter på en solid andreplass. Ikke helt ulikt First Prices plassering i vår smakstest av vann med kullsyre.

Se etter bein når du kjøper

En flintstek er skåret på tvers, øverst på grisens forbein, og inkluderer gjerne flere ulike muskler - i tillegg til fett og bein. Det kan derfor være vanskelig å grille jevnt.

BEST SMAK: Flintsteken består av ulike muskelgrupper, som kan ha både ulik tekstur og smak. Så langt det var mulig smakte vi på alle stykkene på samme sted, nær beinet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
BEST SMAK: Flintsteken består av ulike muskelgrupper, som kan ha både ulik tekstur og smak. Så langt det var mulig smakte vi på alle stykkene på samme sted, nær beinet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

Grillekspertene i smakspanelet vårt innrømmer at det ikke går mest i akkurat ferdigmarinert flinstek på hjemmefronten, men trekker frem kjøttstykket som et av de stykkene der du får mye smak for lite penger.

- Dette er blant de rimeligste stykningsdelene å kjøpe, men du finner også mye god smak her, sier Trygve Nygaard, tidligere kokk, nå daglig leder på BBQ Shop og Gastronaut.

UITSEENDET TELLER: Før panelet smaker på flintsteken skal også utseendet vurderes. Er det god marmorering på kjøttet rundt beinet? Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
UITSEENDET TELLER: Før panelet smaker på flintsteken skal også utseendet vurderes. Er det god marmorering på kjøttet rundt beinet? Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

En god flintstek skal ha bein i midten, og god og tydelig marmorering av fett som går ut fra beinet og gir god smak.

- Se etter bein om du kjøper flintstek - det er rundt beinet den gode smaken sitter, sier Nygaard.

Ironisk nok manglet testvinner bein, men kjøttstykket så ut som om det var hentet rett ved beinet, og marmoreringen var god.

Bruk en tørr rub

På Texas BBQ Café serveres det ikke flintstek, men på ekte amerikansk vis langtidsstekes andre store kjøttstykker med mye fett i.

- Vi bruker ikke marinade men en dry rub, sier Axel Ødegaard. - Siden vi røyker det (i en tradisjonell amerikansk smoker, red.anm.) holder det med en rub.

Til svinekjøtt bruker de en blanding av salt, pepper, urter, paprika - og sukker, mens oksekjøttet deres blir gnidd inn med en 50:50-blanding av salt og pepper.

- Til svin er det godt med litt søtlig smak, både i rub og glaze.

Slik testet vi

Dagbladets matjournalister har smakt seg gjennom seks ferdigmarinerte flintsteker ved hjelp av tre grilleksperter tilknyttet Texas BBQ Café på Stabæk i Bærum eller BBQ shop i Asker.

Vi har sett på flere faktorer; utseende, saftighet, tekstur og smak - der smak er viktigst.

I tillegg har vi brukt pris som en justerende faktor, for å rangere de ulike kjøttstykkene som fikk like terningkast.

SMAKSPANELET: Fra venstre: Angela Taliaferro, daglig leder Texas BBQ Café, Axel Ødegaard, eier Texas BBQ Café, Trygve Nygaard daglig lederGastronaut / BBQ shop og Elisabeth Dalseg fra Dagbladets matredaksjon. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
SMAKSPANELET: Fra venstre: Angela Taliaferro, daglig leder Texas BBQ Café, Axel Ødegaard, eier Texas BBQ Café, Trygve Nygaard daglig lederGastronaut / BBQ shop og Elisabeth Dalseg fra Dagbladets matredaksjon. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

Flintstekene er grillet på best mulig måte, først direkte på begge sider for å få stekeskorpe, så på indirekte varme - og så fått hvile cirka ti minutter på benken.

De har blitt grillet i to grupper - etter tykkelse. Én av flinstekene var allerede varmebehandlet, sous-vide, og ble grillet etter anvisning på emballasjen.

Grillentusiast og innehaver av BBQ shop i Asker, Dag Ødegaard, har grillet flintstekene for oss, og Trygve Nygaard, tidligere kokk fra blant annet Feinschmecker, har skåret til stykkene, slik at kjøttbitene vi har smakt på skulle være så like som mulig.

Dag Ødegaard har også kommet med innspill om hvordan de ulike stykkene oppførte seg på grillen.

Vi har, så langt det var mulig, valgt kjøttstykker med bein i, men det var ikke alle steder det var tilgjengelig. Produktene er handlet inn i uke 31.

Coop - grill perfekt - flintstek

SOUS VIDE: Denne flintsteken er ferdig varmebehandlet, og skal bare svis opp på grillen. Det ble dessverre ikke akkurat perfekt. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
SOUS VIDE: Denne flintsteken er ferdig varmebehandlet, og skal bare svis opp på grillen. Det ble dessverre ikke akkurat perfekt. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

Denne flintsteken skiller seg markant ut fra de andre, og er sannsynligvis den tristeste flintsteken vi har sett!

Selve strukturen er fin, den har god marmorering, men den er mer gråbrun enn gyllen. Coops flintstek er varmebehandlet i sous-vide, og fikk spesialbehandling på grillen, etter anvisning på pakken.

Det viser seg å ikke være så enkelt, den går nesten helt i oppløsning. Den vanskeligste å grille, ifølge grillkokken.

ISTYKKERGRILLET: Fra venstre: Gilde, Rema 1000 og Coop. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
ISTYKKERGRILLET: Fra venstre: Gilde, Rema 1000 og Coop. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

Teksturen er ikke særlig mye bedre enn utseendet.

- Det ser ut som pulled pork, men det smaker som kokt kjøtt. Tørt, kokt kjøtt.

Vi kan ane en krydderblanding i bunn, men det smaker egentlig forsvinnende lite.

- Dette var rett og slett ikke bra, det smaker som når man lager gryterett med alt for magert kjøtt.

Skuffende fra testens dyreste flintstek.

Pris: 136 kroner kiloet på Coop Mega.

Kløver

DUFTER GODT: Gode middelhavskrydder dufter godt men smaken drukner dessverre litt i for mye salt.  Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
DUFTER GODT: Gode middelhavskrydder dufter godt men smaken drukner dessverre litt i for mye salt.  Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

Flintsteken er greit marmorert, men det som sannsynligvis er sukker i marinaden gjør at denne tenderer til lett brent enkelte steder. Den har en god grillfarge, til tross for at den nesten ser tørr ut, men skinnet bedrar: Denne er blant testens saftigste flintsteker.

Det som dominerer er imidlertid en altoverskyggende saltsmak.

- Kan den ha ligget i saltlake?

I bakgrunnen lurer middelhavskrydder som timian og rosmarin, det sitter i ettersmaken, og det lukter godt.

- Du kjenner duften med én gang du skjærer i den.

Dessverre drukner testens rimeligste flinstek i alt for mye salt.

Pris: 59,90 kroner kiloet på Bunnpris

Meny

TAM PÅ SMAK: Men saftig og god, så vi ga Menys flintstek en sterk treer. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
TAM PÅ SMAK: Men saftig og god, så vi ga Menys flintstek en sterk treer. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis merDenne flintsteken har en litt uklar marmorering og ikke så mye midtbein, men den har en tjukk og god fettrand.

Den er litt brun, og mer enn godt nok grillet, men ser fortsatt saftig ut, til tross for at marmoreringen ikke er så tydelig.

Noen plukker opp hint av røykaroma som ikke er i de andre flintstekene - kan det være noe røkt paprika her, eller har den bare vært litt uheldig?

FERDIG GRILLET: Fra venstre: First Price, Kløver og Meny. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
FERDIG GRILLET: Fra venstre: First Price, Kløver og Meny. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

Smaken er greit balansert, men det blir litt for anonymt. Det er ikke vondt, men det smaker heller ikke spesielt mye av noen ting.

- Denne fornærmer ingen.

Pris: 89 kroner kiloet på Meny.

Gilde

BENLØS: Denne så kanskje ikke ut som en klassisk flintstek, og var litt seig ved første smaking, men tok seg opp da den fikk hvilt bare litt til. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
BENLØS: Denne så kanskje ikke ut som en klassisk flintstek, og var litt seig ved første smaking, men tok seg opp da den fikk hvilt bare litt til. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

Denne flinsteken mangler bein - og ser nesten mer ut som en benfri kotelett. Det gjør det enklere å grille, men den mangler det klassiske flintstek-preget.

Sammen med testvinner var dette den enkleste å grille - muligens fordi kjøttet er noe ensartet i strukturen.

Smaken er god, det smaker klassisk norsk grillkryddermarinade, og er en av de få med god og fremtredende paprikasmak.

Dette var første vi smakte på fra grillpulje nummer to, og ved første smaking, etter cirka syv minutters hviletid, var den fryktelig seig. Ti minutter senere var det nesten som å få servert et helt annet kjøttstykke; kjøttet satt seg som mer saftig, og

Pris: 107,90 kroner kiloet på Coop Mega.

1: First Price

KAN PIMPES: Denne smaker godt, men veldig mye mindre enn det ser ut som. Fin om du har tilbehør med kraftig smak. 
KAN PIMPES: Denne smaker godt, men veldig mye mindre enn det ser ut som. Fin om du har tilbehør med kraftig smak.  Vis mer

En av testens peneste flintsteker - har god marmorering i kjøttet, og klar og tydelig fettrand. Smaken er imidlertid ikke like tydelig, ei heller lukten.

- Den er saftig og mild, men det smaker ikke av noe særlig.

- Perfekt for dem som ikke er så glad i klassisk grillkrydder.

Denne er et fint utgangspunkt for å tilsette smak, men da forsvinner jo noe av poenget med å velge ferdigmarinert. Perfekt om du har tilbehør med kraftig smak.

Pris: 79 kroner per kilo på Kiwi.

Rema 1000

BEST I TEST: Denne gir oss akkurat det vi forventer - og bra. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
BEST I TEST: Denne gir oss akkurat det vi forventer - og bra. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer


Grillstykket er er rødlig på farge og ser ut akkurat slik vi forventer at en flintstek skal se ut når den kommer på bordet.

Ifølge Ødegaard som sto over grillen var denne og Gildes flintstek de enkleste å grille, sannsynligvis på grunn av god mengde fett i marinaden.

- Den har ikke noe bein, men den ser likevel sånn ut.

Steken er god og saftig, og med fin marmorering. Denne har best grillkryddersmak, og er godt balansert.

Den er noe salt, men servert sammen med en iskald pils, en skvis sitron, eller litt mild potetsalat, så vil du ikke tenke over det.

- Det er dette man vil ha når man vil ha den ferdige grillsmaken.

Best i test.

Pris: 79 kroner kiloet på Rema 1000.