Vegetarburger-sommer

Smakte ny burger: - Grillmat blir aldri det samme

Vi lo. Vi fnøys. Vi avfeide det. Og vi så ned på det.

ATTITUDE-PROBLEM: Vi som var mot er allerede på gli. Vil du prøve veggis-burger? Foto: Nestlé / Hälsans Kök
ATTITUDE-PROBLEM: Vi som var mot er allerede på gli. Vil du prøve veggis-burger? Foto: Nestlé / Hälsans KökVis mer
Smakte ny burger: - Grillmat blir aldri det samme

Nesten på samme måte som vi hånet røykeloven da den kom.

Men, nå er vegetarburgeren kommet. Og veggispølsene. Og dette kommer ikke til å forlate oss med det første.

Tvert imot. Butikkene melder om stadig nye rekorder og klirrende kassasuksesser. Impossible burger heter en variant. Og eksdama til Paul McCartney, Heather Mills har laget Vbites. Det kommer mer. Mye mer!

Såkalte matforståsegpåere, meg selv inkludert, harselerte lenge med nye produktene. Det kom vegetarpølser, vegetarburgere og jeg innbiller meg at jeg har sett vegetar-chicken-nuggets.

Det stemmer antakelig ikke, men jeg har i alle fall sett noe som likner forbløffende på chicken-nuggets som ikke er laget av kylling.

Hvorfor må de på død og liv (sic) lage etterlikninger av kjøttprodukter? Kan dem ikke la grønnsaker få lov til å være grønnsaker? Er det ikke bare å lage en salat?

Sånn holdt vi på. Og vi ristet på hodet og var skjønt enige om hvor dumme de produktene var. La oss innrømme at det bare var misforstått matjåleri.

Jeg har nå smakt en masse vegetarburgere, veggispølser og andre etterlikninger. Og grillmat blir aldri det samme.

Selv er jeg den første til å innrømme at jeg kunne blitt lurt. Og jeg har observert nok blindtester til å vite at folk spiser like mye med hjernen som med munnen.

Sommertips: Prøv å servere en veggisburger med full stæshing av salat, tomat, ost og dressing og server uten å si noe. Noen blir uansett overrasket.

Denne sommeren vil tusenvis av nordmenn introduseres for kjøttfrie hamburgere. Og over det ganske land vil folk for første gang teste ut kjøttfrie pølser.

Det verste er: Folk kommer til å heise på skuldrene og si: - Tja, hvorfor ikke?

De første etterlikningsproduktene var like ukule som de første, klumpete elsyklene. Men, produktutviklingen av både matretter og elsykler går i riktig retning.

Faktisk blir overgangen til mindre kjøtt enklere enn det røykeloven bø på av utfordringer. Den blir omtrent like udramatisk som overgangen til elbil - som over 250.000 nordmenn allerede bruker.

Har du først fått smaken på det, så er det ikke noen vei tilbake.