Dadler trekkes tilbake fra markedet

Smittsomt levervirus koblet til tørket frukt solgt i Norge og Danmark: 12 innlagt på sykehus

I Danmark har sju kvinner og sju menn blitt smittet med leversykdommen hepatitt A. Myndighetene mistenker at smittekilden er dadler fra Iran.

DADLER TREKKES TILBAKE: Etter at danskene oppdaget at dadlene fra et bestemt parti er kilde til smitte av hepatitt A, trekkes de nå tilbake fra markedet i Norge. Foto: Mattilsynet
DADLER TREKKES TILBAKE: Etter at danskene oppdaget at dadlene fra et bestemt parti er kilde til smitte av hepatitt A, trekkes de nå tilbake fra markedet i Norge. Foto: MattilsynetVis mer

(Dagbladet): De siste dagene har det vakt stor oppstandelse i Danmark, etter at 14 kunder i alderen 17-79 år er blitt syke. Alle har til felles at de har kjøpt dadler på Rema 1000. 12 personer har så langt vært innlagt på sykehus.

I dag ble det kjent at BAMA tilbakekaller dadler fra samme parti her i Norge. Det dreier seg om dadler av merket Juicy Dates fra Iran.

Eksperter ved Statens Serum Institut (SSI) i København har siden slutten av januar jaktet etter smittekilden på den smittsomme leverbetennelsen forårsaket av infeksjoner med hepatitt A-viruset. Ifølge SSI tyder undersøkelsene så langt at smittekilden kan være de omtalte dadlene.

Etter som det kan ta opptil fire uker fra man får smitten i seg og til sykdommen bryter ut, forventer man at tallet på syke kan øke. Saken ble først offentlig kjent i Danmark tirsdag.

Da Dagbladet samme dag var i kontakt med beredskapssjef Nikolas Kühn Hove ved Miljø- og Fødevareministeriet, understreket han at de fortsatt kun har grunnlag for begrunnet mistanke til dadlene. Han var da ikke kjent med at det samme partiet også kunne spores til Norge.

Rask reaksjon i Norge

Mattilsynet melder at dadlene er levert til REMA 1000-butikker i Troms og Nordland i midten av november 2017. Det skal dreie seg om nesten 14 000 400-grams pakker. Det er ennå ikke slått fast med 100 prosent sikkerhet at smittekilden er dadlene, men flere av de danske pasientene har meldt at de har spist de omtalte dadlene.

Bama Gruppen AS ber nå forbrukere som har kjøpt produktet om å kaste dette, eller levere det tilbake til butikk.

​- Vi ble kjent med saken via varsling fra Fødevarestyrelsen i Danmark og startet rutinemessig sporing for å sjekke om vi hadde leveranse fra samme opprinnelse. Vi avdekket at et mindre parti dadler var levert oss fra samme plantasje og trakk umiddelbart produktet fra markedet, samtidig som vi varslet Mattilsynet. Dette gjør vi ut fra føre var-prinsippet, sier kommunikasjonssjef Hanne Linnert til Dagbladet.

- Har du opplevd noe liknende med dadler tidligere?

- Vi har heldigvis gode rutiner når slike tilfeller oppstår, slik at forbruker skal oppleve trygghet når de kjøper produkter vi har levert våre kunder, sier hun.