SMØRBLID PRESIDENT: Frankrikes nyvalgte president Macron har mange utfordringer å gripe tak i. Foto: NTB SCANPIX
SMØRBLID PRESIDENT: Frankrikes nyvalgte president Macron har mange utfordringer å gripe tak i. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Croissant-knipe i Frankrike:

Smørsjokk for president Macron: – Norske bønder klare til å rykke inn på Champs-Élysées

Det franske nasjonalbakverket er truet etter en formidabel prisøkning på smør.

(Dagbladet): Franske bakere river seg i håret etter at prisen på enkelte typer smør har steget med 92 prosent fra januar til mai. Grunnen til prisøkningen skal blant annet være reduserte melkemengder i Europa generelt og Frankrike spesielt. Franskmennene kan i første omgang komme til å oppleve at prisene på croissanter og andre bakervarer vil stige.

HJELPER GJERNE: - Vi har smør å selge, sier Lars Galtung i Tine. Foto: Tine
HJELPER GJERNE: - Vi har smør å selge, sier Lars Galtung i Tine. Foto: Tine Vis mer

– Det er en risiko for at det blir helt tomt for smør, konstaterer generalsekretæren i forbundet for kjeks- og kakeprodusenter, Fabien Castanier, til det franske nyhetsbyrået AFP, ifølge flere kilder.

I Norge er det ingen grunn til bekymring for smørproduksjonen, skal vi tro direktøren for kommunikasjon og samfunnsansvar i Tine, Lars Galtung:

– Vi har mye godt smør i produksjon for tiden, og forventer god leveringsevne på smør i år, beroliger han.

Erfaring med smørmangel

Galtung er ikke fremmed for å tilby norsk smør til fortvilte franske bakere.

KLASSIKER: Lag på lag med smør er hemmeligheten bak det sprø og populære bakverket. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
KLASSIKER: Lag på lag med smør er hemmeligheten bak det sprø og populære bakverket. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

– Vi kjenner ikke til situasjonen i Frankrike i detalj, men vi har jo en viss erfaring med smørmangel, innrømmer Galtung, og sikter til den norske «smørkrisen» i 2011, da melkemangel førte til akutt underskudd på smør i norske butikker. For å bøte på situasjonen ble det dette året blant annet importert 550 tonn med smør fra Frankrike. Sammenligningsvis ble det bare importert 170 tonn året etter.

Også fra Danmark kom det hjelp. En TV-kanal satte i gang en innsamlingsaksjon for å «hjelpe» nabofolket i nord, noe som endte med utdeling av 1500 smørpakker på Karl Johan midt i julestria i 2011.

Stiller gjerne på Champs-Élysées

Og dersom franskmennene er interesserte i norsk bistand, er det bare å ringe den norske produsenten, skal vi tro Galtung i Tine:

PARIS: Tine stiller gjerne med smør på Champs-Élysées. Foto: PA Photos/NTB Scanpix
PARIS: Tine stiller gjerne med smør på Champs-Élysées. Foto: PA Photos/NTB Scanpix Vis mer

– Dersom franskmennene er interesserte i norsk kvalitetssmør, har vi smør å selge. Vi fikk utenlandsk smørbistand på Karl Johan i 2011, så hvis det er betydelig fransk interesse og mulighet for det, så stiller Tine med smør på Champs-Élysées, lover han.

Norges mest kjente franske konditor, Pascal Dupuy, understreker smørets betydning som bestanddel i de tradisjonsrike croissantene:

– Godt smør er viktig for å lykkes med dette bakverket, både for smaken og konsistensen skyld, sier Dupuy, som selv importerer sitt smør fra Belgia.

På spørsmål om franskmennene kanskje kunne bruke norsk smør for å komme seg gjennom krisa, svarer han med et glimt i øyet:

IKKE MARGARIN: Godt smør er viktig for å lykkes med det franske nasjonalbakverket, mener konditor og baker Pascal Dupuy.
IKKE MARGARIN: Godt smør er viktig for å lykkes med det franske nasjonalbakverket, mener konditor og baker Pascal Dupuy. Vis mer

– Ja! Vi kan ikke la de stakkars franske bakerne havne i en situasjon der de må bruke margarin i vårt nasjonalbakverk!

81 lag med smør og deig

Dupuys franske konditorkollega, Patrick Dufaud i Kaffebakeriet i Oslo, triller, fyller og steker daglig i underkant av 700 stykk croissant og pain au chocolat.

– Jeg vil påstå at smøret er den absolutt viktigste ingrediensen i et bakverk av denne typen. Vår croissant-oppskrift består av 45 prosent smør, så kvaliteten, egenskapene og smaken på smøret har ekstremt stor betydning for det ferdige produktet, sier Dufaud, som også er norgesmester i konditorkunst.

Smørsjokk for president Macron: – Norske bønder klare til å rykke inn på Champs-Élysées

Kaffebakeriets croissanter lages på tradisjonell måte, av mel, melk, salt, gjær og smør. Deigen kaldheves i 12 timer, før den i tre omganger kjevles og brettes med tynne lag smør imellom.

– Slik ender vi opp med hele 81 lag med deig og smør. Det er dette som gir croissanten den porøse og sprø konsistensen den skal ha, sier Dufaud.

Han sover fremdeles godt om natta, siden smørkrisen i hjemlandet ikke påvirker ham direkte. Likevel tenker han på sine franske kolleger, som han vet er bekymret over situasjonen.

Nytt norsk smør etter 2011-krisen

Dufaud ser ikke noe problematisk i at Norge i en periode hjelper franskmennene med smør, dersom vi har ressurser og kapasitet til dette. Han har selv nytt godt av ringvirkningene etter den norske smørkrisen i 2011.

– Under krisen måtte jeg bruke et importert, utenlandsk smør, som hadde mye bedre tekniske egenskaper enn det norske jeg var vant til. Smaken var derimot ikke like god. Det ble starten på et samarbeidsprosjekt om et nytt smør fra Tine, kjernet av rømme, som har en høyere fettprosent enn vanlig. Smaken er fantastisk og bakeegenskapene suverene, forteller han.

Foreløpig er han alene om å bruke dette smøret, men han håper at mange andre også vil ta det i bruk.

– For meg er alle bakere som kaster ut margarinen til fordel for smør i sine bakverk helter!