STORE BESLAG: Tollerne ved Svinesund jobber døgnet rundt, men får nå god hjelp også på den andre siden av norskegrensa. Foto: Tolletaten/Svinesund
STORE BESLAG: Tollerne ved Svinesund jobber døgnet rundt, men får nå god hjelp også på den andre siden av norskegrensa. Foto: Tolletaten/SvinesundVis mer

Langt mindre ulovlig øl og vin over grensa:

Smuglingen halvert etter tollernes mestergrep: - Én mann i Sverige vet alt

Tollsjef Wenche Fredriksen vet at å samarbeide med kolleger i Sverige ikke er tull.

Seinest tirsdag ettermiddag i forrige uke utspant følgende scene seg ved Svinesund tollstasjon. Under en rutinekontroll blir en bil stoppet. I det samme lukker føreren opp døra i forsetet, løper ut og sier følgende til den sortkledde tjenestemannen : - Jeg er ikke ansvarlig for varene som vi har med!

I bagasjerommet fant inspektørene 390 kilo kjøtt, som nå blir sendt til destruksjon.

FORNØYD: Wenche Fredriksen ved Svinesund tollstasjon berømmer sine dyktige kolleger - og sambandsmannen i Sverige. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FORNØYD: Wenche Fredriksen ved Svinesund tollstasjon berømmer sine dyktige kolleger - og sambandsmannen i Sverige. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det som er felles for mange av matbeslagene, er at de sier varene er til eget bruk. Men når vi undersøker nærmere, ser vi at mye er tiltenkt butikker og restauranter i østlandsområdet - og det er farefullt: Ikke aner man noe om kvaliteten på kjøttet eller hvor det kommer fra, og de kan like gjerne være bakteribomber - for det er aldri kjølerom i noen av bilene fylt med smuglerkjøtt, sier Wenche Fredriksen.

Får hjelp i Sverige

Den travle tollsjefen på Svinesund tollstasjon mye å glede seg over, når tallene for 2018 nå er klare. For nøyaktig ett år siden var bildet helt annerledes: Hele 282 646 liter smuglerøl hadde inspektørene ved stasjonen kort vei fra svenskegrensa beslaglagt i 2017. Ti trailere som ble stoppet fullstappet med ulovlig drikke bidro sterkt til de høye tallene.

BESLAG: I april 2018 ble denne svenskregistrerte personbilen stoppet på Svinesund. 381 liter vin og 204 liter brennevin ble beslaglagt. Politiet utstedte senere en bot på kr 160.000. Foto: Tolletaten/Svinesund
BESLAG: I april 2018 ble denne svenskregistrerte personbilen stoppet på Svinesund. 381 liter vin og 204 liter brennevin ble beslaglagt. Politiet utstedte senere en bot på kr 160.000. Foto: Tolletaten/Svinesund Vis mer

- Det er svært gledelig å melde at trenden har snudd. Ikke bare har beslaget av øl og vin gått kraftig ned, men også innen en rekke typer narkotika, brennevin og kjøtt har trenden snudd i 2018. I løpet av den seinere tid har vi fått enda flere tekniske hjelpemidler, men fortsatt er de dyktige tolltjenestemennene vår aller viktigste ressurs, sier Wenche Fredriksen.

Hun er tollsjef på Svinesund og berømmer sine folk for god innsats. Men overfor Dagbladet understreker Fredriksen at det internasjonale samarbeidet - særlig mellom Danmark, Sverige og Norge - har gitt særs gode resultater i året som gikk.

- Vi har en mann i Sverige som vet alt om hva kollegene våre i de andre landene har på gang av blant annet kjøretøy som fortjener ekstra oppsyn. Denne sambandsmannen sitter i Malmö, og vi utveksler opplysninger med hverandre. Dersom vi sitter på notater om at en lastebil er på vei med alkohol fra Øst-Europa, kan vi stoppe den allerede i Sverige. At en rekke uønskede objekter blir stoppet lenge før norskegrensa, bidrar til at beslagstallene våre blir desto hyggeligere, medgir Wenche Fredriksen.

Beslagsvare20172018
Øl282 636 liter112 147 liter
Vin42 393 liter16 765 liter
Brennevin29 665 liter21 087 liter
Sigaretter1 733 539 stk7 363 275 stk
Snus163 kg8 417 kg
Tobakk2 167 kg509 kg
Amfetamin116,7 kg69,9 kg
Hasj841,5 kg204,0 kg
Marihuana30,0 kg12,6 kg
Heroin23,0 kg22,5 kg
Tørket khat37,0 kg50,0 kg
Kokain6,0 kg28,0 kg
Kjøtt13 697 kg7 957 kg
Valutaovertredelsesgebyr1 940 794 kr1 086 096 kr

- Følg regelverket

Hun understreker imidlertid at Svinesund - i likhet med de andre tollstedene - fortsatt jevnlig gjøre store beslag.

- Har nordmenn på "harryhandel" blitt dyktigere til å holde kvotene med alkohol?

- Nei, der har vi faktisk en liten økning. Jeg oppfordrer alle til å følge regelverket, for blir man stoppet med ulovlig kvote, mister man varene. Og får bot i tillegg, sier hun.

Politibetjent Per Ivar Thomasrud ved operasjonssentralen i Østfold har tidligere fortalt hvordan smuglere trolig løper mindre risiko i store trailere:

- Før kom smuglerne i kolonner med privatbiler. Nå forsvinner trailerne deres i mengden av andre trailere, fortalte han til Dagbladet i fjor.

Når et stort beslag gjøres, endres smuglermønsteret hos de organiserte bandene. Grenseovergangen strykes fra lista over «sikre» smuglerruter og bilene tar andre veier.

Prøveprosjekt

Tolletaten er i gang med en omfattende moderniseringsprosess for å møte morgendagens utfordringer. I statsbudsjettet for 2019 er det satt av 445 millioner kroner de neste fire årene til digitalisering av etatens vareførsel- og kontrollvirksomhet.

Det er blant annet igangsatt et prøveprosjekt med ekspressfortolling i første omgang ved Ørje tollsted:

- Ved å motta nødvendige opplysninger om varene på forhånd, kan Tolletaten målrette tollkontrollene og samtidig sørge for smidigere grensepasseringer for næringslivet. Framtidige løsninger med digitale grensestasjoner åpner også for lettere grensepasseringer for næringslivet og andre trafikanter uten at den fysiske tollkontrollen blir forringet, forteller kommunikasjonsdirektør Kim Gulbrandsen i Tolletaten.