Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Økning i salg av frukten persimon

Snakkis-frukten rives bort fra butikkene: - Har ikke opplevd lignende siden bananen kom

I 1993 spiste vi åtte tonn. Nå nærmer vi oss 1000 tonn.

PERSIMON: Det kan se ut som frukten heter to guttenavn etter hverandre, men det skal uttales med trykk på første stavelse («pers»). Her er folkets dom over frukten. Video: Lise Rafaelsen / Nicolai Aagard Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Snakkis-frukten rives bort fra butikkene: - Har ikke opplevd lignende siden bananen kom

(Dagbladet): Det er mange underlige nyheter om dagen. Nylig kunne den vanligvis så seriøse Washington Post melde om frukten som kan spå været.

Den heter persimon.

I artikkelen heter det at man kan dele frukten i to. Da ser du enten et skje-, gaffel- eller knivmønster. Skje indikerer at det blir mye snø å skuffe, gaffel at det blir mildt og en kniv skal bære bud om kulde og bitende vinder («cutting winds»).

Også fra dagligvarehandelen kommer det forunderlige nyheter. De forteller nemlig om en ny frukt som selger som varmt hvetebrød.

Den heter persimon.

Salget fra de siste ukene tyder på at Norgesgruppen alene vil lande på 2,5 millioner solgte persimon i 2017. Det er i så fall en økning på 25% sammenlignet med året før.

Coop kan bekrefte at den søte og friske frukten Persimon har blitt veldig populær blant kundene. I snitt selges 60.000 persimon i uka, og salget har vært økende de siste to årene. Nå følger de straks opp med økologiske persimon.

Det er forståelig at frukten tar verden med storm. Den er frisk, søk og svært anvendelig. Du kan spise den som den er - prøv det først! Eller du kan ha den i yoghurt eller legge ei skive på topp av brødskiva med ost og skinke. Det siste jeg brukte den til var en salat som ble servert til helstekt kylling.

Den spanske persimon-sesongen varer fra september til februar, så det er fortsatt frukt å hente.

Lysende framtid

Ikke siden bananen så Norges lys i 1905 har vi opplevd lignende. Jeg spår persimon en lysende framtid. Og jeg håper vi vil tenke på det som tåpelig å skrive en sak om persimon - og forklare hvordan den skal spises om noen få år (se nedenfor). I så fall er jeg ikke den eneste. Engelske The Guardian har også laget en «how-to» guide for persimon.

Persimon, sharon, kaki...?

Jeg hadde sett den lenge. Men, jeg gikk alltid raskt forbi den i butikken. Noen ganger het frukten sharon. Var det lyden av ordet jeg ikke likte? Det hadde i alle fall samme effekt som betegnelsen «blod-appelsin». (Ryktene går om at de doblet salget da man byttet navn til «røde appelsiner».)

Men, nå må vi rydde opp. I Kina har de dyrket ulike typer kaki-plommer i over 2000 år. Litt som vi dyrker epler. Sharon er en søt variant av kaki - og det samme er persimon. Persimon dyrkes mye i Spania. Sharon har navnet sitt fra et område i Israel hvor frukten dyrkes i stort monn.

Hvordan spise en persimon?

Da Banan-Mathiessen begynte å importere bananer til Norge var det (naturlig nok) ikke alle som visste hvordan den skulle spises. Akkurat sånn er det med persimon nå.

Frukten krever heldigvis ingen instruksjoner. Man spiser alt som er, inkludert skallet. Det sies at de største fruktene er best (noe jeg selv ikke har nok erfaring til å bekrefte). Fruktene skal også være myke. Litt som vi har lært at avokado skal være.

Persimon, velkommen skal du være.

Jeg vet ikke om du har smakt den. Da er du sannsynligvis hekta. Alle som spiser persimon spiser den igjen. Og igjen. Og igjen.

En slags fruktens svar på heroin. En bit er alt som skal til for å bli hekta.

Det ser i alle fall slik ut. Ettersom det ennå bare er et fåtall som har smakt den (fortsatt) litt hemmelige bestselgeren. Likevel selges tonnevis, og det må bety at det havner i gapet på en håndfull ihuga persimonfans.

Jeg har også blitt en dem. Jeg er nyfrelst.

Det har gått så langt at jeg har bestilt meg tre persimontrær. De skal jeg plante til våren. Forselgeren lover at de skal bære frukt om seks år - da har nok persimon allerede rukket å bli allemanseie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!