SØTA BROR: Charlottenberg shoppingsenter ønsker å tilby chartertog fra Oslo S til kjøpesenteret. Tilbudet kan komme raskt. Foto: NTB Scanpix
SØTA BROR: Charlottenberg shoppingsenter ønsker å tilby chartertog fra Oslo S til kjøpesenteret. Tilbudet kan komme raskt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nytt tilbud på trappene for å få nordmenn til å handle over grensa:

Snart kan du ta «godteritoget» til Sverige: - Absurd, raser direktør

Nye grensehandeltall. Nordmenn handlet for 571 millioner mer på andre siden av grensa enn i foregående firekvartalsperiode.

Mens sjokoladeprodusenten Hval varsler konkurs i løpet av et år på grunn av den høye norske sukkeravgiften, er det få bekymringer hos dem som selger godteri, brus og sjokolade langs norskegrensa i Sverige.

Øker igjen

Vi bestiller på nettet fra Sverige og strømmer til de svenske kjøpesentrene som aldri før. Antallet dagsturer til utlandet økte med 12 prosent, til 8,6 millioner turer i fjor, de aller fleste av dem til Sverige hvor vi la igjen svimlende 15 milliarder kroner.

Dagens nye grensehandeltall fra SSB forteller igjen om økt omsetning. Grensehandelen på dagsturer til utlandet økte med 4 prosent fra 3. kvartal 2017 til og med 2. kvartal 2018.

- Det er ikke et godt utgangspunkt for den omstillingen norsk økonomi står overfor, og det burde bekymre regjeringen som stadig snakker om de 200.000 nye arbeidsplassene vi må skape for å sikre velferdsstaten for fremtiden, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

RULL INN: Charlottenberg shoppingsenter satser på å legge forholdene til rette, enten du kommer med med elbil eller tog. Foto: Morten Holm/ NTB Scanpix
RULL INN: Charlottenberg shoppingsenter satser på å legge forholdene til rette, enten du kommer med med elbil eller tog. Foto: Morten Holm/ NTB Scanpix Vis mer

Nå kan Charlottenberg bli en langt større utfordrer til Nordbysenteret nord for Strømstad enn tidligere.

Sukkertog

Får Thon Eiendom ønsket sitt oppfylt, kan du snart la bilen stå og sette deg på et eget «sukkertog» som går rett til butikken.

Charlottenbergs shoppingsenter håper å kunne tilby chartrede direkteavganger fra Oslo. Kjøpesenteret ligger 500 meter fra stasjonen. Den avstanden skal gjøres mest mulig behagelig ved hjelp av heis fra perrongen så handlevognene kan trilles helt fram.

STADIG MER: Flere nye butikker åpnes langs grensa og de eksisterende kjøpesentrene utvider. NTB scanpix
Fotograf:Øijord, Thomas Winje
STADIG MER: Flere nye butikker åpnes langs grensa og de eksisterende kjøpesentrene utvider. NTB scanpix Fotograf:Øijord, Thomas Winje Vis mer

- Ikke alle har bil i storbyene. Tog vil være et tilbud til blant annet denne gruppen, sier senterets leder Madeleine Ward til Arvika Nyheter.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkte å nå henne for kommentar, foreløpig uten å lykkes.

Charlottenberg disponerer i underkant av 65 000 kvadratmeter butikklokaler og har ikke tenkt å gi seg med det. Et Biltema-varehus på 7000 kvadratmeter i tilknytning til senteret er nettopp innviet, mens selve senteret skal utvides litt etter litt fram til 2022.

Senteret hadde i fjor en omsetning på 2,5 milliarder svenske kroner og nærmere 4,5 millioner besøkende. Med chartertog fra Oslo kan antall besøkende komme til å øke markant.

UTVIDER: Nordbysenteret vil nesten doble arealet. Foto: NTB Scanpix
UTVIDER: Nordbysenteret vil nesten doble arealet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kommunen stiller seg bak forslaget og jobber for å få SJ, NSB og Värmlands Trafik med på laget.

Også Strømstad har store planer. En dobling fra 100 000 kvadratmeter til 200 000 kvadratmeter kan i løpet av noen år skje rundt Nordby og Svinesund.

Sukkertoppen med fjellgodis

Fra Røros er det under halvannen time til Funäsdalen i Sverige, der 32 år gamle Johan Bellgran i vinter etablerte Sukkertoppen. «Fjellgodis» til «kanonpriser» ser ut til å slå an. Det samme gjør brett med brus til en brøkdel av prisen i Norge.

SUKKERTOPPEN: Nyetablert godtebutikk strategisk beliggende på Rörosvägen ikke langt fra grensa til Norge. Sukkertoppen skal bli en kjede langs grensa. Skjermdump av Facebook-siden.
SUKKERTOPPEN: Nyetablert godtebutikk strategisk beliggende på Rörosvägen ikke langt fra grensa til Norge. Sukkertoppen skal bli en kjede langs grensa. Skjermdump av Facebook-siden. Vis mer

Folk strømmer over grensa fra Rørosområdet i så stort antall at gründeren Bellgran allerede er i gang med å planlegge en hel kjede av Sukkertoppenbutikker, nær riksgrensen. Søta bror deler gjerne på søtsakene.

Må se alvoret

Direktør Ingvill Størksen i Virke mener nyetableringer, utvidelser og transporttilretteleggingen er bekreftelse på at norske myndigheter må se alvoret i situasjonen.

Hun rister på hodet over muligheten for at det kan komme et eget «sukkertog» til Sverige: - Absurd, sier hun til Dagbladet.

Og fortsetter:

ALVORLIG: Hamstringen er alvorlig, både for handelen og folkehelsa, mener Ingvill Størksen, direktør i virke dagligvare. Foto: Virke
ALVORLIG: Hamstringen er alvorlig, både for handelen og folkehelsa, mener Ingvill Størksen, direktør i virke dagligvare. Foto: Virke Vis mer

- Den storstilte hamstringen er ikke bra verken for folkehelsa eller norsk handel. Vår oppfordring til politikerne er å fjerne den momsfrie 350-kronersgrensen for netthandel fra utlandet og reversere sukkeravgiften tilbake til opprinnelig nivå, sier hun.

Størksen synes det er et paradoks at dagligvarebransjen i Norge systematisk arbeider for å redusere sukkerforbruket, mens politikken i praksis fører til at nordmenn stadig oftere grensehandler usunne varer – gjerne i større mengder.

POSITIV EFFEKT: Det er grunn til å tro at økt pris på brus, godteri og sjokolade har positiv effekt på folkehelsa, mener Kjell Ingolf Ropstad , Krf. Foto: Krf
POSITIV EFFEKT: Det er grunn til å tro at økt pris på brus, godteri og sjokolade har positiv effekt på folkehelsa, mener Kjell Ingolf Ropstad , Krf. Foto: Krf Vis mer

KrF har foreslått å fjerne regelen om at man kan innføre brus, godteri, sjokolade og andre varer med verdi inntil 350 kroner avgiftsfritt fra utlandet. Partiet mener 350-kronersregelen er sterkt konkurransevridende og favoriserer utenlandske framfor norske bedrifter. KrF ønsket ikke dagens innretning på sukkeravgiften, men tror at økt pris kan ha en positiv effekt.

- Uansett er det grunn til å tro at økt pris på brus, godteri og sjokolade medfører et noe redusert salg og forbruk samlet sett og dermed en positiv effekt på folkehelsen, sa Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant KrF og medlem av finanskomiteen til Dagbladet nylig

Stor optimisme

Hva som vil skje med sukkeravgiften, norske matvarepriser og norsk valuta de neste åra, vet ingen. Thon eiendom, som eier 11 kjøpesentre i Sverige, tror at folk uansett vil oppleve gode handleopplevelser.

SØTT: Søta bror deler gjerne på søtsakene.Foto: Butt, Mariam/ NTB Scanpix
SØTT: Søta bror deler gjerne på søtsakene.Foto: Butt, Mariam/ NTB Scanpix Vis mer

Hvor god handleopplevelsen er for dem som kappes om varene i Strømstad, vites ikke, men Systembolaget i byen selger 1700 prosent mer vin enn et gjennomsnittlig svensk polutsalg, samtidig som Eurocash casher inn og butikker som Gottebiten og Gottekungen når nye salgsrekorder.

«Tack Norge, för skattechocken » skrev Bohusläningen da økningen i den norske sukkeravgiften ble vedtatt.

Den aller største vinneren er kanskje nettgodteributikken Max Godis, som har økt omsetningen med nesten 300 prosent, særlig takket Pepsi Max. Selskapet har flyttet hovedlageret fra Växjö til Strømstad for å få varene raskere over grensa.

BRUS: Den store vinneren i grensehandelen. Foto: NTB Scanpix
BRUS: Den store vinneren i grensehandelen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mangler statistikk

Ingvil Størksen i Virke dagligvare mener at politikerne snarest må sørge for at vi får et riktig bilde av utviklingen i norsk kosthold.

- Norske myndigheter har ingen tall på hvor mye usunne varer nordmenn faktisk konsumerer, siden sukker som grensehandles ikke registreres av verken SSB eller andre offentlige instanser. Et godt og kunnskapsbasert folkehelsearbeid krever at kunnskapen om nordmenns kosthold forbedres betraktelig, sier hun.

SUKKER: Lite tyder på at nordmenn kommer til å handle mindre godteri i Sverige med det første. Foto: Scanpix
SUKKER: Lite tyder på at nordmenn kommer til å handle mindre godteri i Sverige med det første. Foto: Scanpix Vis mer

Grensehandelstallene fra SSB tar bare høyde for dagsturer til utlandet. Den digitale grensehandelen og handelsreiser med overnatting kommer i tillegg.

- Den tradisjonelle grensehandelen har økt jevnt lenge, og er allerede på et svært høyt nivå. Hvis ikke det tas grep snart, er det ingen grunn til å tro at denne utviklingen vil stanse, sier Størksen.