NYTT I BUTIKK: En håndfull av de hundrevis av produktene som rulles ut i norske butikker de neste ukene. Foto: PRODUSENTENE
NYTT I BUTIKK: En håndfull av de hundrevis av produktene som rulles ut i norske butikker de neste ukene. Foto: PRODUSENTENEVis mer

Dagligvarenyheter høst 2016:

Snart kommer dette i butikkene

Her er et par smakebiter på hva du skal spise i høst.

Økologisk, sunnere, uten gluten, mindre sukker, uten laktose (eller melkeproteiner), uten kjøtt - eller frossenpizza og mikromat.

Dagligvareslippet høsten 2016 kan ved første øyekast synes å være særdeles splittet, men de to nærmer seg likevel hverandre, om enn med ørsmå skritt.

PREMIUM: Kine Søyland i NorgesGruppen tror vi får se en større differensiering - ikke bare mellom kjedene, men ogs mellom kjedenes egne billige merkevarer og premiumprodukter. Foto: NORGESGRUPPEN
PREMIUM: Kine Søyland i NorgesGruppen tror vi får se en større differensiering - ikke bare mellom kjedene, men ogs mellom kjedenes egne billige merkevarer og premiumprodukter. Foto: NORGESGRUPPEN Vis mer

Det er heller ikke så snålt at det er i ytterkantene vi ser produktutviklingen, det er tross alt ikke hvert år vi ser helt nye råvarer i butikk.

- Den største, mest gjennomgående trenden vi ser, er at merkevareleverandørene har helse i fokus, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke ulike produsenter, importører, leverandører og forhandlere for å få en oversikt over hva som kommer i butikk de neste par ukene, og én ting er klart: Det skal bli lettere å spise sunt, helsosamt - og snilt.

Kommentar: Lanseres de nye matvarene kun for å øke prisene?

Hundrevis av nyheter

Offisielt er det store lanseringsvinduet for nye matvarer i høst uke 38, altså tre uker fra nå, men flere av produktene har allerede funnet sin vei i butikkhyllene - blant annet grønnsakspølsene fra Leiv Vidar for Rema 1000.

Vi har valgt å dele opp nyhetene noe denne gangen, det er rett og slett for mye å ta av, men her er et lite utvalg av hva vi kan vente oss av hverdagsmat og middager.

Snop, snacks og potetgull kommer vi snart tilbake til, men enn så lenge kan du ta en smugtitt på noen av snacksnyhetene på kk.no.

Middagsbaser

Rema 1000 vil gjøre det enklere å lage sunn mat (hjemmelaget kan vi vel ikke kalle den) og følger opp grytebase-serien fra i vinter med en serie suppebaser; blomkål-, thai-, fiske- og tomatsuppe.

UNDER HUNDRELAPPEN: Rema 1000 utvider de enkle middagsløsningene med suppebaser til under 50-lappen. Foto: REMA 1000
UNDER HUNDRELAPPEN: Rema 1000 utvider de enkle middagsløsningene med suppebaser til under 50-lappen. Foto: REMA 1000 Vis mer

«Alle med lavt saltinnhold og uten palmeolje.»

- Vi ser at kundene våre setter pris på raske middagsløsninger av god kvalitet som gjør det enkelt å spise smart, sier Kaia Østbye Andersen, kommunikasjonsrådgiver i Rema 1000 til Dagbladet.

BASEN: Alle italienske bestemødre lager sin egen, den yngre generasjonen er kjent for å jukse litt. Foto: COPPOLA
BASEN: Alle italienske bestemødre lager sin egen, den yngre generasjonen er kjent for å jukse litt. Foto: COPPOLA Vis mer

Toro byr også på en base, men denne fra pose: kyllingpannemiks, og fra Saritas kommer nok en indisk klassiker på glass, butter chicken.

NorgesGruppen byr på flere ferdige kjøttvarianter i sin Folkets-serie, blant annet fårikål, lammeskank og lammestek fra Hardangerlam, i tillegg til kremete rotgrønnsaker.

De relanserer også kyllingnuggets med 80 prosent kjøtt, nå uten narasin.

Flere produsenter, blant annet Helios og Coppola, kommer med passata, genial tomatsausbase som er essensiell i det italienske kjøkken, for dem som ikke lager det selv.

Ferdigmiddager

NorgesGruppens har flere ferdignyheter hos sine egne merkevarer.

TACOPIZZA: BigOne med tacosmak ble lansert for Coops kunder før VM, nå tilbys den alle kjedene. Foto: ORKLA FOODS
TACOPIZZA: BigOne med tacosmak ble lansert for Coops kunder før VM, nå tilbys den alle kjedene. Foto: ORKLA FOODS Vis mer

Folkets byr på litt mer tradisjonelle varianter, blant annet utvider de grøtsortimentet med to nye varianter og en bulgursalat.

Fra Fiskemannen kommer fiskeboller i hvit saus - med 60 prosent fisk i bollene.

BigOne El Taco Real, frossenpizza med tacokrydret kjøttdeig, grønn chili og rømme lanseres bredt. Denne har vært tilgjengelig siden mai, men kun i Coops butikker.

Folkets lanserer to fjellpizzaer, en med skavet biff og en med skavet reinsdyr.

HVERDAGSMIDDAG: Fiskekaker med poteter og råkostsalat. Foto: FJORDLAND
HVERDAGSMIDDAG: Fiskekaker med poteter og råkostsalat. Foto: FJORDLAND Vis mer

Fra Fjordland kommer tre nyheter; en hverdagsmiddag med fiskekaker, poteter og råkostsalat, samt to retter i skål: Torskegryte med rotgrønnsaker og kylling og ris, à la risotto.

Eksotisk-autentiske kit

Nordmenn elsker sin fredagstaco, men vi er heller ikke redd for å eksperimentere litt.

De meksikanske smakene blir mer autentiske, Old El Paso kommer med minitacobåter og smokey chipotle-salsa, Santa Maria med chili-con carne.

CRISPY DUCK: Krydder, saus, and og pannekaker i ett. Foto: NORGESGRUPPEN
CRISPY DUCK: Krydder, saus, and og pannekaker i ett. Foto: NORGESGRUPPEN Vis mer

For dem som liker alt-i-ett-tacokitene er det nå mulig å snuse på andre kjøkken: Fra Oluf Lorentzen kommer det thailandske pad thai-kit, Santa Maria kommer med indisk Chapati-kit.

Jacobs Utvalgte kommer med frossent crispy duck-kit, der også anden er inkludert - det eneste du må ha selv er agurk og vårløk.

Santa Maria lanserer forøvrig også ramen-nudler.

Oppskrift: Ramen på tre måter

Økologisk

Rema 1000 har tidligere i høst flagget en økt satsning på økologiske matvarer.

Knekkebrødkjempen Wasa lanserer sitt klassiske rugknekkebrød i en økologisk variant, bakt på rug, gjær og salt.

ØKOLOGISK: Gamle produkter blir nye og økolgiske. Foto: WASA
ØKOLOGISK: Gamle produkter blir nye og økolgiske. Foto: WASA Vis mer

Gilde kommer med ferdige økologiske karbonader.

Det heløkologiske merket Helios har fått innpass i en rekke større supermarked, og lanserer blant annet økoalternativer til middagen; tomatpassata, rød pesto, vegetarisk bolognaise, fullkorn basmatiris og rapsolje.

Mer grønnsaker og vegetarianske alternativer

Coop lanserte vegetarburgere før sommeren - nå kommer enda flere produkter i serien Coop Vegetardag, som også skal være egnet for veganere.

Produkter som lanseres i september er «pulled», «tacofyll» og «salatterninger», alle basert på erteprotein.

ERTER FOR SVIN: Der ser kanskje ut som folkefavoritten pulled pork, men både vegetarianere og veganere kan spise den nye «pulled» fra Coop. Foto: COOP
ERTER FOR SVIN: Der ser kanskje ut som folkefavoritten pulled pork, men både vegetarianere og veganere kan spise den nye «pulled» fra Coop. Foto: COOP Vis mer

NorgesGruppen tar inn vegetariske erstatninger fra det svenske merket Oumph, også disse med dratte varianter, terninger - og fileter. Raske retter kommer med en base på pose som skal gjøre det lettere å lage vegetarburgere.

Før sommeren kom Pølsak i butikk, pølser med 40 prosent grønnsaker i, og Leiv Vidar fulgte etter i samarbeid med Rema 1000 og lanserte pølser med 30 prosent grønnsaker.

I tillegg kommer kjøttboller med 40 prosent grønnsaker, produsert av Nordfjord for Rema 1000.

Glutenfritt

Snart kommer dette i butikkene

Gode nyheter for alle med matallergi eller en -intoleranse, er at tilbudet matvarer uten de store allergenene vokser.

Billigere allergimat i sverige

Barilla utvider sortimentet med glutenfri Penne Rigate. Den er laget på hvit og gul mais og ris, og er ikke tilsatt stivelse.

Friggs lanserer to glutenfrie knekkebrød, ett med chia- og valumefrø og et med sesam- og linfrø. I tillegg lanserer de et nytt tilskudd i de smakssatte maiskakene, med amarantfrø og urtesalt.

Fra Go-Tan får du vermicelli av mungbønner og risnudler - fine alternativer til pasta.

Laktosefritt

SKUMMER: Havre"melk" som kan skummes til varme kaffedrikker. Foto: OATLY
SKUMMER: Havre"melk" som kan skummes til varme kaffedrikker. Foto: OATLY Vis mer

Det kommer også stadig flere gode alternativer til dem som er allergiske mot melkeprotein eller er laktoseintolerante.

Havrebaserte Oatly har en flere produkter på markedet, og nå lanseres iKaffe, som skal skumme, slik at de som ikke kan drikke vanlig melk kan drikke morsomme varme kaffedrikker. Denne har tidligere vært frivillig listet i Meny og Spar, men lanseres nå bredt.

Oatly kommer i tillegg med to restitusjonsdrikker, en med ananas, pasjonsfrukt og spirulina, og en med eple, rødbet og ingefær.

I tillegg er Skyr-serien fra Q-meieriene laktoseredusert.

Kjøtt med stamtavle

Fra Jacobs Utvalgte kommer flere premium kjøttprodukter, blant annet en serie langtidsmørnet storfekjøtt fra black angus-kuer fra Uruguay.

Prior kommer med to hele kyllinger uten narasin; en naturell og en grillet med pepper.

LITT AV EN KYLLING: Ferdigkrydrete og -grillete kyllingvinger du kan varme i ovnen. Foto: PRIOR
LITT AV EN KYLLING: Ferdigkrydrete og -grillete kyllingvinger du kan varme i ovnen. Foto: PRIOR Vis mer

I tillegg kommer to varianter av grillete kyllingvinger, en med sitronpepper og en med mild smak av chipotle.

Fisk

Findus kommer med flere iskalde fiskenyheter, og størst blant dem er nok frosne rødspettefileter.

I tillegg kommer Findus med større pakker med frossentorsk på 1,7 kilo, lettpanert torsk - og så har de fjernet palmeolje fra Fish & Crisp - frossenfiletene.

FROSSENFISK: En pakke på 300 gram har 4-8 stk og koster fra 54,90 kroner. Foto: FINDUS
FROSSENFISK: En pakke på 300 gram har 4-8 stk og koster fra 54,90 kroner. Foto: FINDUS Vis mer

Triksene som gjør frossenmiddagen god

Fra Jacobs Utvalgte kommer en ny serie med fisk; røkt laks og røkt ørret fra Osterøy - med ekstra tynne skiver.

Store forskjeller i fiskedisken: Se våre tester av røkelaks og gravlaks.

Yoghurtnyheter

Meieriene fortsetter trenden med å kutte sukkerinnholdet i produktene.

PÅ POSE: Q-meieriene kommer nå med naturell gresk yoghurt på pose. Foto: KAVLI
PÅ POSE: Q-meieriene kommer nå med naturell gresk yoghurt på pose. Foto: KAVLI Vis mer

- Vi fortsetter kampen mot sukkeret og reduserer tilsatt sukker i de fleste Skyr-variantene, sier Mads Liabø, leder for den forbrukerdrevne innovasjonen i Kavli (Q-meieriene) til Dagbladet.

Q-meieriene jobber tett på forbrukerne i produktutvikling, og flere av de nye produktene er resultat av direkte henvendelser fra forbrukere.

De har blant annet stemt frem ny smak på Skyr; Appelsin og mango,.

Skyr-serien utvides og utvikles, og blir for første gang laktoseredusert. Konsistensen skal også være likere normal yoghurt når de nye variantene kommer i butikk.

Også Tine kutter det søte:

- Trenden vi ser nå er at folk har lyst til å redusere sukker-intaket sitt, sier Anne Marie Skjølsvik, klinisk ernæringsfysiolog i Tine, til Dagbladet.

Tine lanserer flere versjoner av Fyldig-yoghurtene, blant annet Fersken i 380 grams-beger, og pakker med fire småbeger med blåbær, tranebær eller sitron.

FYLDIG: Tjukkere yoghurt, nå også i små beger fra Tine. Foto: TINE
FYLDIG: Tjukkere yoghurt, nå også i små beger fra Tine. Foto: TINE Vis mer

Kesam kvarg 14 sitron mellommåltid ble lansert i vinter for Coop, og lanseres nå bredt. I tillegg kommer flere smaker, én av dem med topping.

Også her sniker det seg inn litt grønnsaker i Bioloa med rødbet, eple og lime - og juicedelen av Tine, Sunniva, lanserer en ny Supri-variant med eple, fennikel og kiwi.

Hos NorgesGruppen kommer Eldorado med nye kvarg-varianter, blant annet en med blåbær, i tillegg blir det Kvarg Zero uten sukker - men med kunstige søtningsmidler. Denne kommer med jordbær- og vaniljesmak eller mango og pasjonsfruktsmak.

GJØR DET SELV: Yoghurt + fruktmos lar barna blande selv. 
GJØR DET SELV: Yoghurt + fruktmos lar barna blande selv.  Vis mer

Yoplait lanserer to nyheter Safari + Frukt i sin barneserie Safari.

Dette er en kombinasjon av vaniljeyoghurt og fruktmos i et mindre sidekammer. Disse kommer i to varianter, med eple og jordbær, samt eple og banan.

Stor smakstest av yoghurt: Se våre tester av nyhetene fra i vår

Fermentert

LETTERE: Mindre sukker i juicen ved hjelp av fermentering. Men hvordan er smaken? Foto: TINE
LETTERE: Mindre sukker i juicen ved hjelp av fermentering. Men hvordan er smaken? Foto: TINE Vis mer

Vi kan gjerne snakke om en fermenteringstrend - men til tross for ihuga tilhengere og glødende diskusjonsforum og Facebookgrupper er denne fortsatt ganske marginal.

Nå kommer de store produsentene på banen.

Sunniva, Tines juicemerke, har ved hjelp av fermentering spaltet fruktsukker i nye juicer, og tilbyr nå en fruktdrikke med 99,8 prosent frukt.

Sunniva Lett har 35 prosent lavere sukkerinnhold fra frukt enn ordinær juice.

Fermenhvaffornoe? Den koreanske fermenterte kålsalaten kimchi er ikke lenger helt gresk for Ola Nordmann. Vil du lage kimchi selv, får du oppskriften her.