Sett 2,5 millioner ganger på ett døgn

Snusbåndet tar av på nettet: - Ville gjøre noe helt nytt

Ville du ha brukt dette hjelpemiddelet for å slutte å snuse?

sNUSBÅND: sNUSBÅNDET SKAL HJELPE DEG MED Å SLUTTE MED SNUS. Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Snusbåndet kan hjelpe deg som slutter å snuse, mener Helsedirektoratet i sin reklamesnutt øverst i saken. Den trange passformen - strikken - skal gjøre det umulig å få inn en snus. Reklamen, med over en million visninger, sier også at «det attraktive designet gjør at snusbåndet kan brukes hjemme».

For første gang er det flere som snuser daglig enn det er dagligrøykere i Norge. Yngre menn snuser mest, mens eldre menn røyker mest, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå. Nesten tre av ti menn under 34 år snuser daglig, mens det er om lag en av ti kvinner i samme aldersgruppe som snuser.

- Videosnutten er en del av kampanjen «Stopptober», en 28-dagers masseoppfordring fra Helsedirektoratet om å slutte med røyk og snus, sier divisjonsdirektør Linda Granlund til Dagbladet.

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund.
Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund. Vis mer

Granlund ler litt på andre siden av telefonen.

- Vi ville tenke litt utenfor boksen, og kom opp med morsomme ideer til hva som kunne fungert som en morsom kampanje. Helsedirektoratet blir ofte beskyldt for å komme med pekefingre om hva som er rett og galt, og nettopp derfor ville vi gjøre noe helt nytt som bare var morsomt, sier hun.

Og responsen er større enn forventet.

Snusbåndet kan brukes på café...
Snusbåndet kan brukes på café... Vis mer

- Reklamen har skapt et voldsomt engasjement i sosiale medier, og flere ønsker faktisk å prøve ut snusbåndet på ordentlig. Det som var ment som et tøysehjelpemiddel for å slutte og snuse er etterspurt.

- Kommer dere til å tilby snusbånd på ordentlig?

- Det er litt tidlig å si, vi ble nokså overrasket over den store etterspørselen. Men det er en mulighet for det nå, sier Granlund.

... Og på gata.
... Og på gata. Vis mer

I tillegg til snusbåndet har Helsedirektoratet «lansert» hjelpemidler for å slutte og røyke. Et fingerbånd som gjør det vanskelig å holde sigaretten, og en caps med røykvarsler.

- De fleste skjønner at det handler om andre ting når man først vil slutte å snuse eller røyke. Men litt humor kan være et fint virkemiddel og kanskje fungere som hjelp i startfasen likevel, sier Granlund.

Vanskelig å slutte

Både røyking og snusbruk er mer enn en dårlig vane. Det kan også være sterk avhengighet. Derfor kan det å slutte være en stor utfordring.

- Det er viktig å huske på at selv om man har bestemt seg for å slutte, forsvinner ikke tankene om røyk og snus med det samme. Det tar tid før abstinensene avtar, sier Granlund.

Petter Brelin, leder i Norsk forening i allmennmedisin, forklarer at grunnen til at du blir avhengig av nikotin kommer av en komplisert biokjemisk prosess i hjernen der nikotin setter seg på reseptorer, noe hjernen synes er veldig stas.

Leder i Norsk forening i allmennmedisin, Petter Brelin.
Leder i Norsk forening i allmennmedisin, Petter Brelin. Vis mer

- Når nikotinet er borte, blir hjernen misfornøyd og vil ha nikotinet tilbake på disse reseptorene, sier han.

Brelins beste råd når du skal slutte, er å være bestemt og ikke la seg lure av nikotinsuget.

- Det er aldri helt uten plager å slutte med nikotin. Noe nikotinsug og abstinenser får de fleste, men det gjelder å være sterk og holde ut, sier han.

Granlund råder til å feire alle milepæler.

- Enten det er første dag uten røyk eller snus, første uka, ikke minst etter 28 dager. Klarer man seg 28 dager, femdobles sjansen for å lykkes for godt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer