FEM I ALT: Anmelderne gir fem til miljø, mat og service restaurant Topphem på Frogner. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FEM I ALT: Anmelderne gir fem til miljø, mat og service restaurant Topphem på Frogner. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Anmeldelse av Topphem

Solid femmer til billig gourmetsted: - Tipp toppers

Bokbackas rimeligere lillesøster har alt som skal til for å bli en ny Frogner-favoritt.

Høsten, altså! Plaskregn over Solli plass. For en trivelig årstid, sa Robinson og fortsatte:

- I hvert fall når den kan betraktes gjennom store, buede vinduer mens man selv sitter lunt med en skinnfell over stolryggen og blir vartet opp med et andeegg fra Holte gård, posjert til perfeksjon på 63 grader.

- Sammen med dette surdeigsbrødet, istemte Fredag. - Servert på en seng av korn… Med smør iblandet syndige mengder kyllingfett.

Solid femmer til billig gourmetsted: - Tipp toppers

Den intime topprestauranten Bokbacka på Frogner, som egner seg for en helaften, har fått en lillesøster: Den romsligere, brasserieaktige Topphem, med sin sympatisk prisede à la carte meny. Topphem er opprinnelig navnet på nabogården til bondegården Bokbacka i Skåne i Sverige hvor kjøkkensjef Simon Weinberg har vokst opp med fem søsken i en nær selvhjulpen husholdning. Fellesnevneren for de to restaurantene er råvarer fra små, rustikke leveran­dører, og store, rause nynordiske smaker.

Mens Fredag gikk for full femretters, såkalt «skrovmål» som det heter på skånsk, valgte Robinson fire andre fristelser fra menyen. Samtlige med eksakt geografisk opprin­nelse. På Topphem holder det ikke å vite at det tørkede andehjertet som kokken har raspet over kantarellene dine kommer fra Østmarka. Nei, denne anda svømte faktisk på Nøklevann.

SMAKFULT: Noen av vinene var helt fortreffelige og prisene er ingenting å rynke på nesa av.
SMAKFULT: Noen av vinene var helt fortreffelige og prisene er ingenting å rynke på nesa av. Vis mer

Mye godt

- Jeg lurer på om det hadde smakt forskjellig hvis ­hjertet kom fra ei and i Ljanselva, humret Robinson.

- Ssssj. La meg nyte i fred. Blant flere fortreffelige retter, er kantareller, selleri og andehjerte min absolutte favoritt. Mild og søt og syrlig på samme tid. En smak for konger og fyrster, sukket Fredag.

Det sa ikke så rent lite, siden de kalde rettene allerede hadde høstet lovord. Fredags renskårne ryggstykke av makrell, med emulgert eggeplomme og sjampinjong. Robinsons consommé av tomat og blåskjell, med irrgrønn granité av fennikel og persille. En crisp chenin blanc fra Loire ga nesten vårfornemmelse i glasset.

Foto: Thomas Rasmus Skaug
Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

På forhånd hadde de gledet seg til å teste Topphems Jura-vin, men dessverre, denne var bare å få ved bestilling av en hel flaske. De valgte isteden å fortsette med vin på glass, og angret ikke når servitøren skjenket i en mørkerød herlighet – Inopia fra Rhône – med druekombinasjonen grenache og syrah. Perfekt til Fredags entrecôte av lam, med høvlede reddiker, senneps­saus og et strø av purreaske. Mens Robinsons svine­taco med vårløk, kimchi og chilimajones nok kunne vært enda bedre matchet med et friskt øl.

- Skåne møter Korea. Litt langreiste og spicy impulser oppe i alt det kortreiste er ellers svært vellykket, lød taco­dommen.

Ville Topphem levere på topp helt til mål? Det kunne bare desserttallerkenene svare på.

TOPP PÅ TOPPHEM: Både forretter, hovedretter og desserter holder hele veien til mål på restauranten.
TOPP PÅ TOPPHEM: Både forretter, hovedretter og desserter holder hele veien til mål på restauranten. Vis mer

Is av ferskosten Nyr med karamellsaus, friske bær og marengs med et dryss av laurbær rundet av gildet for Fredag. Mens Robinson smattet fornøyd på sin silkemyke gresskarsorbé, med sjokoladeganache, frisk puré av tindved og aromatisk hasselnøttskum.

- Her lander vi vel på en solid femmer, ja, erklærte ­Robinson da regninga på 1800 kroner inkludert tips var signert.

- Tipp toppers, nikket Fredag, før det bare var å snøre på seg regnfrakken, ta sats og la seg omslutte av høsten for ­alvor der ute.