Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ernæringstest av bringebærsyltetøy:

Solvarsel: De beste syltetøyene flyter over av sommerbær

Store variasjoner. Sjekk hvor mye bær syltetøyet inneholder. 

STORE FORSKJELLER: Mye av syltetøyet i butikkene er fullt av sukker. Styr unna de søteste variantene.&nbsp;<span style="background-color: initial;">Mengden karbohydrater er i stor grad ensbetydende med mengden sukker. Velg syltetøy med rundt 40 % sukker eller mindre. Foto: ERIK HELGENESET</span>
STORE FORSKJELLER: Mye av syltetøyet i butikkene er fullt av sukker. Styr unna de søteste variantene. Mengden karbohydrater er i stor grad ensbetydende med mengden sukker. Velg syltetøy med rundt 40 % sukker eller mindre. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syltetøy er laget av bær, og er sånn sett sunt, men en del syltetøy inneholder også relativt mye sukker.

Mange bær er nokså syrlige, derfor blander vi bærene med sukker når vi lager saft og syltetøy.

Sukker gir holdbarhet

Men det er ikke bare for smakens skyld at syltetøy inneholder sukker. Sukker er nemlig et konserveringsmiddel, og syltetøy er rett og slett en tradisjonell måte å konservere bær på.

Syren fra visse bærer som tyttebær (benzosyre) og stikkelsbær (eplesyre) bidrar også til at syltetøy kan holde seg i flere år under gode lagringsbetingelser.

SYRE: Syren fra visse bærer som tyttebær (benzosyre) bidrar til at syltetøy kan holde seg i flere år under gode lagringsbetingelser. Bringebær har ikke slike mengder syre og trenger tilsetning. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SYRE: Syren fra visse bærer som tyttebær (benzosyre) bidrar til at syltetøy kan holde seg i flere år under gode lagringsbetingelser. Bringebær har ikke slike mengder syre og trenger tilsetning. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Bringebær og blåbær er ikke så syrlige og må tilsettes syre, som bl.a. sitronsaft og benzosyre for å holde seg som syltetøy.

Når sukkerinnholdet reduseres, kortes også holdbarhetstiden ned.

Ved å tilsette surhetsregulerende middel som sitronsyre og eplesyre og konserveringsmiddel som kaliumsorbat og natriumbenzoat forlenges holdbarhetstiden til tross for lavere sukkerinnhold.

De fleste syltetøy på markedet inneholder derfor disse tilsetningsstoffene. Gevinsten er at mengden tilsatt sukker kan reduseres.

JA VI ELSKER: &nbsp;Det er ikke bare 17 mai vi unner oss denne komboen av bringebær og blåbær. Bringebær og blåbær er imidlertid ikke så syrlige og må tilsettes syre, som bl.a. sitronsaft og benzosyre for å holde seg som syltetøy. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
JA VI ELSKER:  Det er ikke bare 17 mai vi unner oss denne komboen av bringebær og blåbær. Bringebær og blåbær er imidlertid ikke så syrlige og må tilsettes syre, som bl.a. sitronsaft og benzosyre for å holde seg som syltetøy. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

De fleste butikkjøpte syltetøy inneholder rundt 40 % sukker. Det meste av dette er tilsatt, men noen få prosent sukker kommer naturlig fra bærene. Lager du syltetøyet selv, har du en unik mulighet til å lage et syltetøy som inneholder mye bær og lite sukker.

Frys bærene

Det skal faktisk ikke så mye sukker til, for at syltetøyet skal smake søtt og godt. Husk bare at jo mindre sukker du bruker, jo kortere holdbarhet har syltetøyet.

Et tips er å fryse bærene, og så lage små porsjoner av «syltetøy» der du varmer opp bærene og blander med sukker.

Et annet er å bruke bærene i bakst, som for eksempel i disse kanelsnurrene.

Når du skal velge syltetøy er det smart å sjekke innholdet av bær og karbohydrater.

50 prosent bær eller mer

Velg et syltetøy med minst 50 % bær. Mer bær betyr i de fleste tilfeller mer fiber, vitamin C og andre sunne næringsstoff. Styr unna de søteste syltetøyene.

Mengden karbohydrater er i stor grad ensbetydende med mengden sukker. Velg syltetøy med rundt 40 % sukker eller mindre.

Syltetøy bør ikke være det vanligste pålegget du bruker. La det heller være noe du koser deg med i helgen eller etter en aktiv dag.

Testresultater

Hele Norges coronakart