Sjokkerende mye sukker, salt og fett:

Sommerens skjulte sukkerbomber: - Mange blir nok overrasket

Når du kjenner søtsuget snike seg innpå, har ernæringsfysiologen gode råd.

STYR UNNA FRAPPEN HVIS DU VIL KUTTE KALORIER: Ren iskaffe er mye mindre kaloriholdig enn manges sommerfavoritter, isfrappen og islatte. Foto: NTB Scanpix
STYR UNNA FRAPPEN HVIS DU VIL KUTTE KALORIER: Ren iskaffe er mye mindre kaloriholdig enn manges sommerfavoritter, isfrappen og islatte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med sol, varme og sommertid følger parkliv, båtturer og seine kvelder på verandaen. Da frister det kanskje med en øl, en iskaffe eller en is? Du vet nok at iskrem inneholder sukker og fett, men verre er det med alt sukkeret du får i deg – uten å vite det. En iscappuccino er da ikke like ille, er det vel?

- Sommermat består av en rekke kaloribomber mange sikkert innerst inne er klar over, som store og fete kjøttstykker på grillen, grillede pølser med all slags tilbehør og fete majonesdressinger, sier Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig for kosthold i Grete Roede.

Det sunneste er å grille fisk og grønnsaker, og spiser salater med så lite dressing som mulig – en skje olje bør holde, ifølge Lied.

- Om sommeren spiser man gjerne litt ekstra mellom hovedmåltidene, som man kanskje «glemmer» å ta med i kaloriregnskapet. En del av dette er nokså kaloririk mat, sier hun.

Sommerkosens kalorier

Under har Anne Marie Skjølsvik, klinisk ernæringsfysiolog i Tine, listet opp typiske mat- og drikkevarer man nyter i sommervarmen. Hun er tatt utgangspunkt i porsjonsstørrelser av hver enkelt. I noen er det bare tilsatt sukker, mens i andre er det en blanding av naturlig sukker fra råvaren, som for eksempel fra melk, frukt eller bær. Det er det tilsatte sukkeret som er anbefalt om å redusere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.