Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sophie Elise om Haribo

Sophie Elise kaster seg inn i Haribo-skandalen: - Kommer aldri til å røre det godteriet igjen

- Kjempebra at hun engasjerer seg, mener Naturvernforbundet.

REAGERER: Sophie Elise Isachsen reagerer på Dagbladets sak om Haribo. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
REAGERER: Sophie Elise Isachsen reagerer på Dagbladets sak om Haribo. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Hvor mange av dere spiser godteri fra Haribo? Jeg gjør. Eller, det vil si gjorde. Jeg elsket jo gummigodteriet derfra», skrev Sophie Isachsen på bloggen i går kveld.

Reaksjonen kom etter at hun hadde lest artikkelen i Dagbladet som avslører Haribos svært dårlige arbeidsforhold og en ikke-eksisterende dyrevelferd.

Da ble det brått slutt på gummifrosker, gullbjørner og søte kirsebær.

«Jeg kommer aldri til å røre det godteriet igjen», skriver hun videre.

Til Dagbladet uttaler en rystet Sophie Elise følgende:

VIKTIG Å NÅ UT TIL ALLE: Medieviter og rådgiver ved UiB, Veronica Ljosheim, mener det er flott at unge bloggere ytrer seg om samfunnsrelaterte temaer og at de når et yngre publikum. Foto: UiB
VIKTIG Å NÅ UT TIL ALLE: Medieviter og rådgiver ved UiB, Veronica Ljosheim, mener det er flott at unge bloggere ytrer seg om samfunnsrelaterte temaer og at de når et yngre publikum. Foto: UiB Vis mer

- Jeg bryr meg om dyrevelferd og om mennesker, så da er det naturlig å reagere på dette. Det nytter å engasjere seg. Påvirker du én person, påvirker kanskje de en til. Det er bedre å gjøre noe, enn ingenting.

Den tyske dokumentaren hun viser til ble laget av ARD og avslører slavelignende arbeidsforhold på de brasilianske plantasjene som Haribo får produkter fra, samt at det pågår grov dyremishandling.

Unge jenter skaper debatt

Veronica Ljosheim, medieviter og rådgiver ved UiB, synes det er viktig at også bloggere får muligheten til å ytre seg om viktige samfunnsrelaterte temaer.

- Innlegget hennes har i underkant av 800 delinger nå, og det ser ikke ut til å stoppe. Jeg synes det er både bra og spennende at unge jenter, som Sophie Elise, setter dagsorden, sier Ljosheim.

Tidligere ble Freias påskeegg med palmeolje tatt vekk fra butikkhyllene. En av årsakene, tror Ljosheim, var et blogginnlegg der Sophie Elise oppfordret til å boikotte sjokoladeeggene.

- At hun skapte en såpass stor debatt, viser hvor enorm påvirkningskraft hun har som toppblogger.

Ljosheim tror ikke debatten kommer til å stoppe med det første.

- Med flere stemmer som slipper til, blir det større fokus på viktige temaer som dette. I tillegg når bloggere som Sophie Elise ut til en stor gruppe unge lesere, som kanskje ikke leser aviser, men får med seg nyheter via sosiale medier. Det er viktig å nå ut til alle, sier hun.

- Haribo burde visst

Håkon Lindahl, fagsjef i klima- og miljøavdelingen ved Framtiden i våre hender, synes det er flott at Sophie Elise Isachsen skriver om Haribo-saken på bloggen.

- Det veldig bra at hun engasjerer seg. Stemmen hennes når bredt ut, og bidrar til å legge press på Haribo, sier Lindahl, som er sjokkert over at godteriprodusenten ikke visste hvordan det stod til med arbeidsforholdene deres:

FLOTT: Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender mener det er flott at Sophie Elise reagerer. Foto: FIVH.
FLOTT: Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender mener det er flott at Sophie Elise reagerer. Foto: FIVH. Vis mer

- At det var via en tysk dokumentar det slavelignende arbeidsforholdet og det sjokkerende dyreholdet ble avslørt, og at Haribo ikke visste, holder ikke. Det viser hvor viktig det er med åpenhet.

Framtiden i våre hender kjemper for en etikklov, som gir forbrukerne fullt innsyn i hvor og hvordan rådvarene til de store produsentene blir laget.

- Åpenhet er nøkkelen. Det gjør det lettere å oppdage slike tilfeller, sier han.

Lindahl understreker viktigheten av å si ifra når ting ikke er på stell.

- Vis Haribo at dette tilfellet ikke er greit. Enten via Facebook eller kundeservicen til Haribo, kan vi som forbrukere gi beskjed og vise våre reaksjoner. Jo flere som reagerer, desto større sannsynlighet er det for at det skjer noe, og at Haribo tar skikkelige grep.

- At grisene står så tett i tett, er ikke noe nytt

- Det er dessverre ikke noe nytt at griser står tett i tett i skitne omgivelser og får sår.

Ifølge Siri Martinsen, veterinær og pressekontakt i Noah - for dyrs rettigheter, er dette ren og skjær realitet når det kommer til industrialisert dyreproduksjon.

IKKE NOE NYTT: - At dyr blir behandlet slik er ikke noe nytt, sier Siri Martinsen i Noah - for dyrs rettigheter. (Foto: Noah)
IKKE NOE NYTT: - At dyr blir behandlet slik er ikke noe nytt, sier Siri Martinsen i Noah - for dyrs rettigheter. (Foto: Noah) Vis mer

- Det er ikke mulig å gi dyrene et verdig liv når målet for produksjonen er å ta livet deres til lavest mulig pris, mest mulig effektivt. Dette må vi begynne å ta innover oss, sier hun.

Gelatin er et av produktene som brukes i gummigodteriet til Haribo, og Martinsen mener at det er nettopp dette du bør styre unna.

- Alle som synes det er ille at dyr blir behandlet på denne måten – som varer – kan gjøre noe med det, ved å unngå dyreprodukter som for eksempel gelatin. Det er ikke bare Haribo som bruker dette i godteriet sitt. Derfor hjelper det lite for dyrene sin del at man kutter ut én produsent hvis man fortsetter kjøpe samme produkt fra andre. Det finnes gode plantebaserte alternativer til alle dyreprodukter - istedenfor gelatin kan produsenter bruke pektin eller agar.

At Sophie Elise engasjerer seg, synes også Martinsen er bra.

- Det er fint at bloggere som har en offentlig stemme uttaler seg om dyremishandling. Det fører til en bevisstgjøring av dyrs rettigheter, og det er kjempefint at hun er med å skape bevissthet, sier hun.

- Et forbilde

Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark, roser Sophie Elises innlegg.

- At Sophie Elise engasjerer seg i dyrevern, menneskerettigheter og dårlige arbeidsforhold er kjempeflott. Mange produkter har mye større konsekvenser enn mange er klar over, sier Esmark.

- Når slike dokumentarer blir vist skaper dette engasjement hos forbrukerne, som igjen legger press på de store selskapene. Dette håper vi fører til en endring, og at de gjennomgår rutinene sine og stiller krav til egne leverandører.

Esmark synes det er viktig med forbilder som Sophie Elise som løfter opp slike samfunnsproblemer.

- Sosiale medier er en effektiv plattform å formidle budskap på. Vi så jo hva som skjedde med både Nidars Smash og Freias påskeegg. Dette beviser makten bloggerne og forbrukerne har, og at tydelige meningsytringer virker!

Naturvernforbundet forteller at de stadig får spørsmål fra medlemmer og andre om forbrukersaker. For eksempel spør folk om:

- Hvorfor er tur-sjokoladen Kvikk Lunsj innpakket i plast, den som ofte ender i naturen?

- Fleecegensere er laget av plast – bør jeg la vær å vaske dem for å unngå mikroplast i naturen?

Miljø, arbeidsforhold og dyrevelferd engasjerer folk. Forbrukere har makt, og det lønner seg å spørre og å si ifra, sier Esmark.

VIKTIG: Det er viktig med gode forbilder, sier generalseketær i naturvernforbundet Maren Esmark. Foto NTB/Scanpix
VIKTIG: Det er viktig med gode forbilder, sier generalseketær i naturvernforbundet Maren Esmark. Foto NTB/Scanpix Vis mer

I går henviste Haribo til en offisiell uttalelse: - Vi tar det som er kommet fram på dypeste alvor, sier en dansk Haribo-ansatt, som ikke kan uttale seg offisielt.

Av uttalelsen sendt til Dagbladet går det fram at arbeidsforholdene og dyrebehandlingen dokumentert i programmet ikke er i tråd med bedriftens etiske standard. En intern granskning er i gang blant alle underleverandører, også fjerntliggende plantasjer. Samarbeidspartnere som ikke bedrer forholdene vil bli sagt opp.

I forbindelse med denne artikkelen har vi på nytt kontaktet Haribo for ytterligere kommentar, og de henviser til tidligere utsendt pressemelding.

KORS I MUNNEN: Blogger og artist Sophie Elise Isachsen har sammen med noen venner laget en video der de blant annet parodierer Siv Jensen og Sylvi Listhaug. Video: Joakim Kleven / Redigering: Marie Røssland Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!