Nasjonal unntakstilstand i Colombia:

Sopputbrudd: Kan bety slutten for bananen vi spiser i Norge

Utslettende banan-sykdom har spredd seg til Colombia.

KAN FORSVINNE: Panama-sykdommen som man lenge har fryktet skulle spre seg i de latinamerikanske landene er nå bekreftet oppdaget i Colombia. Det kan bety slutten for denne typen bananer, også kalt Cavendish.
KAN FORSVINNE: Panama-sykdommen som man lenge har fryktet skulle spre seg i de latinamerikanske landene er nå bekreftet oppdaget i Colombia. Det kan bety slutten for denne typen bananer, også kalt Cavendish.Vis mer

Bananprodusenter er i alarmberedskap. Spredning av sykdommen Tropical Race 4 (TR4), som kan utslette den banantypen vi spiser i Norge idag, skal være oppdaget i Latin-Amerika.

Soppsykdommen, som gjør uopprettelig skade, har fått navnet Panama-sykdommen. Til tross for dette, har den ikke tidligere vært registrert i Latin-Amerika, men har gjort stor skade på bananplanter i blant annet India og Australia.

Eksperter har ment at det bare var et tidsspørsmål før sykdommen skulle spre seg til samtlige bananproduserende land.

Torsdag bekreftet Landbruksinstituttet i Colombia (ICA) at det er den fryktede soppen som nå er oppdaget på flere store plantasjer i landet, melder nyhetsbyrået Reuters. Det er derfor erklært nasjonal unntakstilstand for å sikre at smitten ikke sprer seg.

Det er et område på 175 hektar nord i landet, på grensen til Venezuela, sykdommen nå er oppdaget. Plantasjene har siden midten av juli vært i karantene.

Angriper røttene

Soppen finnes i jorda og ikke noe kjent plantevernmiddel tar knekken på den. Den sprer seg via fugler, insekter og mennesker ved at den setter seg fast under skoene.

- Sykdommen påvirker plantene ved at bladene og stammen visner, men ikke kvaliteten på frukten. Banan er med andre ord helt trygt å spise, sier Pia Gulbrandsen, direktør for kommunikasjons- og samfunnskontakt i Bama.

Panama-sykdommen kan ligge latent i jorda i opptil 30 år, og angriper røttene til banantrærne. Den eneste løsningen, dersom sykdommen oppdages, er å brenne ned trærne og stenge ned plantasjen i flere år, samtidig som man jobber med å forhindre smitte til andre plantasjer.

Gulbrandsen forteller at Bama for tiden ikke handler bananer fra Colombia.

- Vi får rundt halvparten av bananene fra Costa Rica og halvparten fra Ecuador, samt noe fra Den dominikanske republikk.

- Kan komme ny variant

Det finnes mer enn tusen banantyper som produseres i verden i dag. For oss nordmenn er det typen Cavendish som gjelder. Også i resten av verden er Cavendish dominerende - av den globale eksporten står den for svimlende 99 prosent. Og det er denne sorten som nå kan bli utryddet ettersom den ikke har noen forsvarsmekanismer mot soppen.

- Jeg tror ikke vi går tom for bananer, men det kan hende at vi vil få en liten luke i markedet en periode, før en ny variant kommer på plass. Jeg har hørt at man i flere markeder allerede har en liggende ferdig utviklet, sier Thomas Nilsen, som jobber med innkjøp og sortiment for Coop, og som lenge har jobbet med bananproblematikken.

Det er ikke første gang TR4-soppen har skapt problemer.

DEILIG SMAK: Ender du opp med brune bananer? Ikke kast dem - bruk heller denne enkle og gode oppskriften. Vis mer

Frem til 1960-tallet var det banansorten Gros Michel som dominerte markedet fullstendig - helt fram til Panama-sykdommen tok den og plantasjeeiere måtte erstatte den med den mer motstandsdyktige, men likevel noe mindre smaksrike, Cavendish-bananen.

- Kriseberedskap

Den skadelige soppen har tidligere vært til stede i både India, Indonesia, Jordan og Australia.

Etter at det nå er bekreftet et utbrudd av TR4 i Colombia, betyr det også at det er første gang den er oppdaget i Latin-Amerika. Og faren for at smitten sprer seg til land som Guatemala, Costa Rica og Ecuador - verdens største eksportør av bananer, er dermed stor.

I Colombia har landbruksmyndighetene satt i gang full kriseberedskap.

- Vi har vi ikke spart på verken menneskelige eller tekniske ressurser for å håndtere dette, det er mer enn 50 personer som jobber 24 timer i døgnet sju dager i uka for å kontrollere situasjonen, sier Deyanira Barrero Leon, leder for ICA.

De skal ha fått bistand av internasjonale eksperter fra Nederland, Brasil og Australia.

- Det jobbes nå med tiltak for å hindre spredning. Plantasjer er satt i karantene, det er begrenset adgang til farmene, og tiltak for desinfisering av arbeidere, besøkende, maskiner og kjøretøy er satt i gang, forklarer Gulbrandsen.

Vil ikke påvirke Norge

- Erfaringene så langt viser at man har klart å kontrollere sykdomsutbredelsen i Australia og andre markeder som har blitt smittet.

- Vi ser foreløpig ingen grunn til at dette skal påvirke forsyningen av kvalitetsbananer til Norge, sier Gulbrandsen.

Barrero understreker at Colombia vil fortsette å eksportere bananer, slik land som allerede har opplevd utbrudd tidligere også har gjort.

Til sammen er 50.000 hektar av Colombia brukt til bananplantasjer, som til sammen gir over 30.000 jobber. I fjor ble over 100 millioner kasser med bananer sendt ut av landet, i all hovedsak til USA og Europa.