IKKE BARE DESSERT: Bringebæreddik gir friske salater og bringebærbrus med ingefær og rips sparker godt fra seg. Foto: Sylt, saft & Salt / All Over Press
IKKE BARE DESSERT: Bringebæreddik gir friske salater og bringebærbrus med ingefær og rips sparker godt fra seg. Foto: Sylt, saft & Salt / All Over PressVis mer

Søtt, sterkt og syrlig: Tre oppskrifter med bringebær du vil elske

Nei, du må ikke bare spise bringebær til dessert.

De aller fleste forbinder bringebær med dessert og søte saker.

Vi vil gjerne slå et slag for mer bringebær i salte retter!

Nordens granateple

Når vi har tilgang på ferske, norske bringebær, bruker vi dem gjerne i retter der vi ellers ville brukt granateple. I en tabbouleh, som topping på salat, eller rørt sammen med yohgurt, mynte og litt hvitløk for en frisk raita.

Vi moser bringebær og blander med litt sitron, olivenolje og honning for en helt avhengighetsskapende vinaigrette.

Helst serverer vi den sammen med det kjedeligste kjøttet vi vet om, svineindrefilet - så blir det ikke så verst allikevel.

Sommerens beste dressing gjør seg best med helt ferske bær, men det er ikke så lett å få fatt i i januar.

Det er ikke mange dagene eller ukene nå, før siste søte, sure, deilige, bringebær er borte - i hvert fall fra våre sankemarker.

Legg sommeren på glass

Å konservere og oppbevare maten vi høster har i alle tider vært et viktig element i matlaging over hele verden. I dag handler det fortsatt om å ta vare på de gode råvarene sesongen har å tilby.

Oppskriftene er hentet fra kokeboka Sylt, saft & salt fra Aller Forlag. 
Oppskriftene er hentet fra kokeboka Sylt, saft & salt fra Aller Forlag.  Vis mer

I boken «Sylt, saft & salt» har Siw Boine og Torunn Grønnbekk samlet en rekke oppskrifter på nettopp dette. Hvordan man kan legge sommerens gode smaker på glass.

Det er enklere å sylte enn man skulle tro - det eneste du må passe på er at glassene du bruker er ordentlig rene.

Her deler de tre av dem, der nettopp bringebær får spille hovedrollen.

En søt bringebærcoulis, en bringebærbrus med ingefær som sparker litt - og en syrlig bringebæreddik.

Og nei, bringebæreddiken kan ikke erstatte den ferskrørte bringebærdressingen, den smaker litt mer syrlig, litt mindre friskt - men det er et av de beste alternativene.

FRISKT: Syrlig eddik med syrlige bringebær gir en superfrisk og fin eddik. Foto: Sylt, saft & Salt / All Over Press
FRISKT: Syrlig eddik med syrlige bringebær gir en superfrisk og fin eddik. Foto: Sylt, saft & Salt / All Over Press Vis mer
MED LITT HETE: Denne bringebærbrusen er god i alle varianter, og egner seg perfekt som fordrink om du topper med musserende vin i stedet for mineralvann. Foto: Sylt, saft & Salt / All Over Press
MED LITT HETE: Denne bringebærbrusen er god i alle varianter, og egner seg perfekt som fordrink om du topper med musserende vin i stedet for mineralvann. Foto: Sylt, saft & Salt / All Over Press Vis mer
BRINGEBÆRCOULIS: Som ketsjup. Bare for desserter. Foto: Sylt, saft & Salt / All Over Press
BRINGEBÆRCOULIS: Som ketsjup. Bare for desserter. Foto: Sylt, saft & Salt / All Over Press Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at Dagbladet og Aller Forlag begge er heleide selskaper av Aller Media.