Slik sover du godt

Søvnforsker: Triksene som gjør at du endelig får sove godt

- Vil slå et lite slag for bananen, sier lege og søvnforsker Harald Hrubos-Strøm.

SOV GODT: Søvnekspert Harald Hrubos-Strøm unner seg gjerne en banen hvis han er sulten før leggetid. Foto: Sturlason og Aller arkiv
SOV GODT: Søvnekspert Harald Hrubos-Strøm unner seg gjerne en banen hvis han er sulten før leggetid. Foto: Sturlason og Aller arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er du en av dem som sliter med å sove, eller våkner midt på natta og forblir våken? I så fall er du ikke alene. Minst en tiendedel av den norske befolkningen lider av alvorlige og langvarige søvnproblemer.

Forskning viser at selv om det er vanligst blant ungdom og unge voksne, kan også flere slite med døgnrytmen i 30-åra - og dermed ha problemer med å legge seg til normal tid.

Begrepet vinterdepresjon er hett stoff hele vinteren gjennom, og det er lett å kjenne seg igjen i symptomene som listes opp i media: mangel på tiltak og energi, nedstemthet, trøtthet, økt søvnbehov og økt matlyst.

I sin nye bok «Sov godt» viser lege og søvnforsker Harald Hrubos-Strøm praktiske øvelser som går på pust, avspenning og tankeendringer. Men han omtaler også hvordan hva du spiser og drikker før du legger deg, påvirker søvnen:

- Hold blodsukkeret stabilt

- Jeg kjenner ikke til forskning som gir grunnlag for å anbefale en diett eller en matvare som er bedre enn andre, men jeg vil slå et lite slag for banan som innsovningsmiddel. Banan har et relativt høyt nivå av aminosyren tryptofan, og er såpass lettfordøyelig at den har blitt kveldsfrukten jeg velger hvis jeg føler meg sulten før leggetid, sier Harald Hrubos-Strøm til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.