Rådene som gir deg best søvn:

Søvnforsker: Trikset som får deg til å sovne - selv når du står opp på natta

Hvis du skal spise rett før du legger deg, er det én ting du bør huske på.

SOV GODT: Søvnekspert Harald Hrubos-Strøm medgir at det er noen tabber som går igjen hos folk som sliter med å sove: - Mange fokuserer på ubehaget ved å ikke få sovne og ubehaget som følger en natt med lite søvn. Foto: Sturlason
SOV GODT: Søvnekspert Harald Hrubos-Strøm medgir at det er noen tabber som går igjen hos folk som sliter med å sove: - Mange fokuserer på ubehaget ved å ikke få sovne og ubehaget som følger en natt med lite søvn. Foto: Sturlason Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Med åtte timers tidsforskjell til Sør-Korea, er det en anselig mengde nordmenn som har stått opp midt på natta for å følge OL-øvelsene. Atter andre kommer trøtt på jobb - fordi de generelt har problemer med å sovne eller få tilstrekkelig med søvn. Minst en tiendedel av befolkningen lider av alvorlige og langvarige søvnproblemer.

Søvnforsker og professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen har stor kunnskap om temaet:

- Å legge seg veldig sulten eller veldig mett er aldri noen god idé. Det er også liten vits å legge seg hvis man er «høyt oppe», for eksempel etter en spennende innspurt med norsk OL-gull. Da er det bedre å roe ned først, og legge seg når søvnigheten kommer. Men uansett: Jeg vil ikke anbefale at folk står opp klokka 03 og dropper søvn. Det er viktig å sørge for nok søvn hver dag, også under OL. Det betyr jo at man mister noen øvelser, dessverre, medgir professoren overfor Dagbladet.

LES OGSÅ: Disse søvnproblemene plager flest

Husketrikset har stor effekt

I sin bok «Sov godt» viser lege og søvnforsker Harald Hrubos-Strøm praktiske øvelser som går på pust, avspenning og tankeendringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer