Slik sover du godt om natten

Søvnprofessor: - Vil du sove godt, er det en ting du må unngå for ofte

To av Norges fremste søvneksperter drysser sine gode råd til deg som sliter med ferievarmen!

GOD NATT : Professor Bjørn Bjorvatn råder deg til å slikke sol mens du kan. - Sola gjør deg sprudlende glad og du får en nydelig nattesøvn, sier han.
FOTO: ØRJAN SVENDSEN/DAGBLADET
GOD NATT : Professor Bjørn Bjorvatn råder deg til å slikke sol mens du kan. - Sola gjør deg sprudlende glad og du får en nydelig nattesøvn, sier han. FOTO: ØRJAN SVENDSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For mange er sommeren den beste tiden på året, men en god del av oss sliter med å sove hele natten gjennom. Minst en tiendedel av den norske befolkningen lider av alvorlige og langvarige søvnproblemer.

- Hvis det er fryktelig varmt, kan det være nyttig med aircondition, vifte på soverommet, åpne vinduer eller en kald dusj før sengetid. Generelt sover de fleste bedre om sommeren. Det skyldes jo ikke minst at det er ferietid. Mange klager over mer søvnproblemer i mørketiden, forteller Bjørn Bjorvatn, professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen søvn­senter.

Hverken for sulten eller mett

Kollega Harald Hrubos-Strøm, søvnforsker og lege på Oslo Søvnsenter, mener at det aller beste sommersøvnrådet er å dyrke de gode våkenstundene:

- Forsyn deg med sanseopplevelser fra syn, lukt, smak og hudsanser. Ta med deg disse inn i sommernatten og la følelsen av velbehag trumfe frustrasjon og bekymringer, oppfordrer Hrubos-Strøm.

Han var i vinter aktuell med boka «Sov godt», der du får praktiske øvelser som går på pust, avspenning og tankeendringer. Bjørn Bjorvatn har tidligere skrevet «Bedre søvn - en håndbok for deg som sover dårlig».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer