Splitter politiker-Norge

Sp-topp slakter Gunhilds EAT-rapport: - Bare to egg i uka er spinnvilt!

Meningene om Gunhild Stordalens nye EAT-rapport er delte blant stortingspolitikerne.

MINDRE KJØTT: Forskerne bak EAT-rapporten varsler om at en radikal omlegging av kostholdet og verdens matproduksjon er nødvendig for å sikre en bærekraftig utvikling. Kjøtt er blant matvarene vi må spise mye mindre av, mener forskerne bak rapporten. Video: Elisabeth Dalseg / Lars Eivind Bones Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er et dokument det er vanskelig å ta på alvor, uttaler leder i Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), i en kommentar til rapporten om den globale matsituasjonen, lagt fram av EAT Foundation og det medisinske tidsskriftet The Lancet natt til i dag.

- For det første er det snakk om biologiske prosesser, og vi i Senterpartiet aksepterer ikke at utslipp fra produksjon av mat sammenliknes med forbrenning av olje eller kull.

Pollestad mener at utformingen av politikken i Norge skal ta utgangspunkt i de norske kostholdsrådene.

- At vi maksimalt skal spise 2 egg i uka er spinnvilt.

Han er bekymret for hva kostholdsrådene som skisseres i rapporten vil ha å si for folkehelsa.

- Skal vi følge denne ideologisk motiverte dietten, tilnærmet uten kjøtt, vil vi ikke kunne bruke gresset i Norge til å produsere mat. Ingen mennesker kan spise gress. Norge vil gro igjen, og vår selvforsyning vil synke dramatisk, uttaler Pollestad.

- Må produsere mer poteter

- I min levetid har vi nesten fordobla mengden kjøtt hver enkelt av oss spiser. Det sier seg sjøl at dette verken er bra for helsa eller miljøet, sier miljøpolitisk talsperson for SV, Lars Haltbrekken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.