Smakstest av Spaghetti à la Capri:

Spaghetti à la Capri: Italienerne liker sausen, men én ting får slakt: - Dette er ikke pasta

Slik gikk det da vi serverte «Spaghetti à la Capri» til den italienske ambassadøren.

TESTPANEL: Slik gikk det da vi serverte «Spaghetti à la Capri» til den italienske ambassadøren, og ambassadens kokk. Video: Per Ervland og Elisabeth Dalseg Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Sausen er god, men hva har dere gjort med pastaen? Ingen italienere ville spist dette, vi vil ha pastaen al dente, sier Lucia Pavin, italiensk kokk, til Dagbladet.

Vi er på den italienske ambassaden, og med i vesken har vi en liten norsk-italiensk overraskelse: «Spaghetti à la Capri». Mon tro hva den italienske ambassadøren, og de ulike matprodusentene og kokkene som er på besøk vil si om den?

Se noen av reaksjonene i videoen øverst i artikkelen.

Smakspanelet:

Lucia Pavin: Italiensk kokk, kjøkkensjef på Ristorante al Palazzino i Veneto, Italia.

Giorgio Novello, Italias ambassadør i Norge.

Bianca Novello, ambassadørens frue.

Stefano Beltramello, grunnlegger av Artemis, italiensk produsent av spekemat og vilt for gourmetrestauranter (mørke krøller)

Diego Rossato, daglig leder i Rossato, italiensk foredler av innvoller, spekemat og kjøtt (grå krøller)

Slik gikk det da vi serverte Toros «Meksikansk gryte» til meksikanere.

Elsket og hatet i mer enn 60 år

Produsenten beskriver innholdet i den store hermetikkboksen slik: «En norsk middagsklassiker med cocktailpølser, capriboller og spaghetti i tomatsaus»

Spaghetti à la Capri er ferdigmiddagen som får Toros meksikanske gryte og Pizza Grandiosa til å fremstå som unge og spreke hipstere.

Den har vært på markedet så lenge at dagens produsent Orkla Foods ikke kan konkretisere alderen helt, men ifølge kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken er det mer enn 60 år siden den lille runde boksen for første gang kom på markedet.

- Produktet er gammelt og har vært på mange hender til vi overtok det i 2013, sier Stokken til Dagbladet.

Boksemiddagen ble produsert i Horten på 50-tallet, og har vært innom blant annet Hemsedal og Elverum, før den nå produseres i Fredrikstad. Trondhjems-stempelet på pakken er merkenavnet.

Roser sausen, slakter pastaen

Vi varmet opp spaghettiretten i mikrobølgeovn, og serverte den til en håndfull matglade italienere. De får ikke vite akkurat hva de smaker på, men vi røper at det er ferdigmat. Responsen er jevnt over veldig lik.

IKKE BARE DIPLOMATISK? Italienske Bianca Novello, kokk Lucia Pavin og ambassadør Giorgio Novello smakte på den norsk-italienske klassikeren: Spaghetti à la Capri. Den falt delvis i smak.
IKKE BARE DIPLOMATISK? Italienske Bianca Novello, kokk Lucia Pavin og ambassadør Giorgio Novello smakte på den norsk-italienske klassikeren: Spaghetti à la Capri. Den falt delvis i smak. Vis mer

- Altså, sausen er veldig god! sier Lucia Pavin, italiensk kokk og kjøkkensjef på en klassisk italiensk restaurant i Veneto i Italia.

Ambassadørfrua peker på gode smaker i sausen, og liker godt at man kan kjenne både løksmak og smak av at kjøttet har kokt med i sausen.

- Dette er en fin og mild saus, veldig barnevennlig, sier Bianca Novello.

- Ja den smaker bedre enn man skulle tro, stemmer hennes mann, ambassadør Giorgio Novello, i. - Sausen er mild og god på smak.

Utspedde kjøttboller, bortkastete pølser

Kjøttbollene får litt blandet mottakelse. De er drøyet med brødsmuler, på italiensk nonna-vis

- Kjøttbollene er ikke ille, men de er heller ikke fantastiske, sier fru Novello.

- Dette er husmannskost, ikke spesielt eksklusivt, og veldig mildt på smak, sier kjøttforedler Stefano Beltramello.

De aller fleste synes imidlertid at de kunne spart seg å ha i cocktailpølsene. Smakløse, kjedelige, de gir ingen ting. Diego Rossato, også kjøttforedler, synes konsistensen på cocktailpølsene er spesielt begredelig. - Dette kunne de spart seg for!

- Vi ville aldri hatt hot dog i spaghetti. Det har vi i brød, ler ambassadør Giorgio Novello.

- Dette er ikke pasta

Det som får gjennomgående strykkarakter er imidlertid konsistensen på pastaen. Myk, vassen, ihjelkokt ... det er ikke så mye som minner om al dente her. Og er det én ting italienerne krever av sin pasta, så er det at den gir noe tyggemotstand, at den er al dente.

- Dette er ikke pasta, sier ambassadørfrua - ikke helt ulikt reaksjonen vi fikk da vi fikk hjelp av to italienske pizzakokker til å teste den nye sjokoladepizzaen fra Dr. Oetker.

- Hermetisering er krevende for spagetti i og med at denne produksjonsformen krever mye koking. Vi må nok anbefale andre produkter og tilberedningsmåter, gjerne fra vår portefølje, for de som ønsker al dente. Mengden saus i forhold til pasta henger også sammen med produksjonsformen, men et tips kan jo være å tilsette litt pasta selv om man synes det er for mye saus, sier Stokken.

- Hvor kommer Capri fra?

Det tar ikke lang tid før italierne oversetter «à la Capri» til «caprese». Det er det de kaller mat fra Capri i Italia. Og hadde boksen vært italiensk, ville det vært «alla caprese». «À la» er fransk.

De spør interessert hvor Capri kommer inn.

Om det hadde vært italiensk, litt hardere spaghetti slik vi lager den, med denne sausen, ville det vært et mesterstykke. Lucia Pavin, italiensk kokk

- Caprese er tomater og mozarella. Enten som en mild saus, eller ferskt, som salat, med litt olivenolje, salt, pepper og fersk basillikum på, sier ambassadørfrua. - Det er ikke så mye som minner om caprese her.

- Sausen er mild, som om det er ost i, men det smaker ikke av ost, dette er ingen caprese, sier kokka.

I etterkant forklarer Stokken fra Orkla at de ikke kjenner bakgrunnen for navnet og oppskriften.

- Den må nok forstås ut fra at produktet ble til i en tid da spagetti var eksotisk mat i Norge og kunnskap til italiensk mat liten.

- Lag tomatsausen selv

PÅ ITALIENSK VIS: Gjør som Bianca Novello og server pasta med saus, ikke saus med pasta i.
PÅ ITALIENSK VIS: Gjør som Bianca Novello og server pasta med saus, ikke saus med pasta i.
Vis mer

- Jeg kan skjønne behovet for å jukse litt med middagslagingen i en travel hverdag. Men med pasta? Det tar jo ikke lenger tid å lage det selv, enn å varme opp flere porsjoner ferdigpasta i mikrobølgeovn, sier Bianca Novello.

Hennes basisoppskrift på tomatsaus er rask og enkel å lage. Har du skikkelig dårlig tid, starter du med å sette på pastavannet, og så lager du sausen mens pastaen koker - men det blir enda bedre om du lager sausen først og lar den koke litt inn med vann, før du setter på pastavannet.

Her deler hun sin hverdagstomatsausoppskrift med Dagbladets lesere.

Les også:

Smakstest av pasta av bønner, linser eller grønnsaker

Fem feil du gjør når du lager pastasaus fra glass

Slik lager du pasta

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer