Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Spar, Meny og Joker satser enda mer på netthandel

Spar og Meny vil levere mer på døra:  - Bare prøv dere! svarer matkassegigant

Dagligvarekjedene Meny og Spar satser enda mer på netthandel - og er klare på at de utfordrer matkasseaktørene.

MER MAT PÅ NETT: Flere dagligvarekjeder tilbyr nå levering av mat på døra - og anser dette som en utfordrer til matkassesegmentet. 
MER MAT PÅ NETT: Flere dagligvarekjeder tilbyr nå levering av mat på døra - og anser dette som en utfordrer til matkassesegmentet.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før påske ble det kjent at matkassegigantene Godtlevert og Adams Matkasse skulle slå seg sammen. Samtidig som Konkurransetilsynet fortsatt vurderer å gripe inn mot sammenslåingen grunnet frykten for konkurransevridning i markedet, er flere store matkjeder klare til å legge snuble-varer i veien.

Dagligvarekjedene Meny, Joker og Spar - som alle inngår i Norgesgruppen - satser stadig mer på netthandel. Sistnevnte kjede har planer om videre utrulling gjennom hele 2017 og er så langt i ni byer og større distrikter.

Kundene kan enten hente varene i utvalgte butikker eller bensinstasjoner, eller å få varene hjemkjørt.

FORSKER: Annechen Bahr Bugge i SIFO
FORSKER: Annechen Bahr Bugge i SIFO Vis mer

- Markedet er i sin spede begynnelse, og vi kommer til å se en rivende utvikling i tilbudet av mat- og måltidsløsninger på nettet i årene som kommer. Når de store kjedene satser på nettmarkedet, tror jeg det bare er et tidsspørsmål før de overtar eller kjøper opp aktørene - og det kan skape bekymring med tanke på konkurransesituasjonen, spår forsker Annechen Bahr Bugge ved forbrukningsinsituttet SIFO.

Da nyheten kom i mars om at at Godt Levert og Adams Matkasse ønsket å slå seg sammen, begrunnet Godtlevert-gründer Kjetil Graver dette med et ønske om å ta opp kampen mot de største dagligvarekjedene. Han ville da ikke si noe om det nye selskapet ville levere matvarer hjem i tillegg til de ferdige matkassene.

Allerede før Konkurransetilsynet altså har konkludert, har konkurransen tilspisset seg - for at tre ulike dagligvarekjeder nå tilbyr hjemlevering, gjør at pengene må fordeles på flere.

- Vi anser matkassemarkedet som en del av det totale netthandelsmarkedet, sier kommunikasjonssjef Ingrid Solberg Gundersen i Norgesgruppen.

Frykter ikke konkurransen

Kjetil Graver i Godtlevert holder kortene tett til brystet, men bekrefter at de ønsker til å tilby mer enn tradisjonelle matkasser framover.

PÅ VEI: Ved hjelp av skjermen på trallen ser butikksjef Håvard Johannessen hvilke varer som skal plukkes til nettbutikk-kunden. Foto: Norgesgruppen
PÅ VEI: Ved hjelp av skjermen på trallen ser butikksjef Håvard Johannessen hvilke varer som skal plukkes til nettbutikk-kunden. Foto: Norgesgruppen Vis mer

- Vi er ikke redde for konkurranse fra dagligvareoligarkene, snarere tvert imot. Det at Meny og Spar nå satser på netthandel, vil bidra til økt interesse for kjøp av dagligvarer på nett, og vil gjøre markedet for nettmat større. Og jeg er helt sikker på at de aldri vil klare å tilby et bedre eller billigere produkt enn det vi gjør fordi vi kjøper direkte fra bonden og hopper over både grossist og butikkleddet. Så jeg sier bare; «Bring it on! (Kom igjen!)» kontrer Graver til nyheten om at Norgesgruppen ypper til kamp.

Hente mat i barnehagen?

Tor W Andreassen er professor i tjenesteinnovasjon ved Norges Handelshøyskole (NHH). Han tror ikke at vi vil spise mer fordi netthandelen stiger.

EKSPERT:  Professor Tor W Andreassen ved Norges Handelshøyskole  (Foto: NHH)
EKSPERT:  Professor Tor W Andreassen ved Norges Handelshøyskole  (Foto: NHH) Vis mer

- Derfor vil det være snakk om kannibalisering av butikken til fordel for nettbutikken. Norgesgruppen går nå ett skritt videre og etablerer strategiske plukk-opp-steder også på bensinstasjoner. På dette området handler om å «eie » de travle stedene hvor mennesker ferdes. Neste kan for eksempel være plukk-opp-steder i forlengelse av barnehager, sier Andreassen.

- Den store elefanten i rommet er Amazon som i USA har annonsert at de skal etablere 2000 Amazon Fresh-butikker samt tilrettelegge for henting av varer levert til bilen (mens du sitter og venter) - innenfor en tidsfrist på 15 minutter. Paradokset er da at netthandelen gjør at mange butikker mister sin relevans. Vi ser nå en gryende fremmedgjøring til butikk-konseptet: Hvorfor skal jeg gå i butikken, når jeg med litt planlegging kan få det levert hjem? undrer professoren.

Coop og Rema 1000 avventer

Samtidig sitter Rema 1000 og Coop ringside og følger utviklingen tett:

- Coop har per i dag ingen konkrete planer om etablering av netthandel av dagligvarer, men følger med utviklingen i markedet, sier informasjonssjef Harald Kristiansen.

Rema 1000 samarbeider med den nettbaserte matbutikken kolonial.no. Kommunikasjonssjef Cathrine Fossum svarer følgende på Dagbladets spørsmål rundt hvordan kjeden stiller seg til å utfordre matkassesegmentet:

- Vi jobber alltid for å kunne tilby det våre kunder ønsker, og følger markedet og utviklingen nøye.

Les også:

Svensk gigasuksess til Norge: Maten opptil 90 prosent billigere

McDonald's starter med hjemlevering internasjonalt

Hele Norges coronakart