Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sykehjem i Frogn kutter varm lunsj, kaker og fancy oster til de eldre:

Sparer penger på eldremat: Bløtkake hver femte bursdag

- Deler av kuttlisten er tragisk lesning, mener Kost-og ernæringsforbundet.

KAKEKUTT: Bløtkake bare hvert femte år vekker reaksjoner både i og utenfor Frogn. Foto: Mette Møller
KAKEKUTT: Bløtkake bare hvert femte år vekker reaksjoner både i og utenfor Frogn. Foto: Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et internt notat om eldremat i Drøbak, gjengitt i Akershus Amststidende, Amta, har vakt oppsikt de siste ukene. Ullerud helsebygg i Frogn kommune har sprengt budsjettet og skal spare ved å kutte kaker, fancy oster, varm lunsj, saft og brus til de eldre. Bløtkake skal serveres ved runde år.

LEDER: Enhetsleder Ane Nordskar håper å spare en halv million kroner innen nyttår på endringene ved Ullerud. Foto: Ullerud Helsebygg
LEDER: Enhetsleder Ane Nordskar håper å spare en halv million kroner innen nyttår på endringene ved Ullerud. Foto: Ullerud Helsebygg Vis mer

- Justering

Frogn-politiker Ole Scheie (Frp) kaller tiltakene ved Ullerud «hårreisende», mens Aps Kjell Engebretsen overfor Amta sier at «sånn skal det ikke være». Mens politikerne nå diskuterer hva de vil gjøre videre, er kuttene blitt en snakkis.

Saken vil blant annet bli tatt opp på dagens kommunestyremøte.

Ane Nordskar, enhetsleder ved Ullerud Helsebygg, er lei for at saken har tatt en slik vending.

- Vi kaller det en justering, ikke innsparing. Hadde notatet vært ment for offentligheten, skulle det vært skrevet annerledes. Det ble litt klønete, sier enhetslederen for helsebygget med rundt 100 beboere fordelt på korttidsplasser, avlastningsplasser, langtidsplasser og skjermede bogrupper for personer med demens.

- Men innholdet i notatet stemmer?

- Ja, med nyanser. Å kutte varm lunsj betyr ikke at de eldre aldri vil få varm lunsj. Det er varm lunsj fra sentralkjøkkenet som ikke blir levert nå. Det er fullt mulig å lage en omelett eller suppe på avdelingen. Mange gjør det til sine beboere. Jeg vil absolutt ikke ta fra folk saft eller brus, om det er nødvendig for å få i dem væske. Mitt budskap er at vann med sitron kan være sunnere og rimeligere i mange tilfeller. Og kaker får de, bare litt mindre enn før.

Matglede

ULLERUD: Enhetsleder forsikrer at justeringene ikke går ut over matgleden i det nye helsebygget i Frogn. Foto: Ullerud Helsebygg
ULLERUD: Enhetsleder forsikrer at justeringene ikke går ut over matgleden i det nye helsebygget i Frogn. Foto: Ullerud Helsebygg Vis mer

Justeringene ved helsebygget ble innført 1.september. Regnskapet går mot et underskudd i 2018 på ca 500 000 på matbudsjettet.

- Disse justeringene vil forhåpentligvis redusere noe på dette tallet, men det blir marginalt, sier Nordskar.

Hvor mye de eldre får til mat i norske kommuner varierer sterkt, fra rett over 40 kroner per dag til nærmere 170 kroner (kilde: Forbrukerrådet, 2015). I Frogn er kostøret per beboer per dag 64 kroner.

- Mange har reagert på at maten skal spares på, når den nye eldrereformen oppfordrer til måltidsglede og mer fokus på god mat i livets siste fase. Hva er din kommentar?

- Vi ødelegger ikke de eldres måltidsglede. Vi har små avdelinger med mye hygge rundt måltidene og et flott, nytt sentralkjøkken med fem kokker. De eldre får nok mat og så god mat at flere legger på seg. Ingen har klaget. Mange roser maten.

- Hva er grunnen til justeringene?

- Blant annet at vi flyttet middagen til senere på dagen og la til rette for varm lunsj. I realiteten ble det ett måltid mer enn beboerne fikk tidligere. Det ble dyrt. Mange små kjøkken koster også sitt.

15 kjøkken

Ullerud Helsebygg leter ifølge Nordskar etter andre sparemuligheter.

- Vi prøver. Vi må få ens praksis med bestilling fra våre avdelingskjøkken til sentralkjøkkenet. Vi har 15 småkjøkken i drift. Det er fryktelig mange kjøkken. Og veldig mange ulike personer som legger inn bestillinger. Jeg ønsker lik praksis.

- Hvorfor skal dere servere bløtkake bare når man fyller runde år?

- Å bestille marsipankaker utenfra til hver bursdag er det ikke rom for. Det har det aldri vært. Det er ikke noe nytt, mer en presisering til nyansatte.

- De færreste bor på sykehjem så lenge som i fem år. Kan man ikke lage en enklere bløtkake for å markere bursdag?

- Vi har veldig mange beboere. Noe gjøres alltid for å markere når det er bursdag. Ikke alle vil ha kake heller.

- Det heter i notatet til de ansatte at det er slutt på spesialbehandling og at det skal handles mindre på butikken. Er ikke ønskekost et ideal i eldreomsorgen?

- Vi strekker oss langt for enkeltpersoner som har behov for spesiell mat, for eksempel om de er kvalme eller syke på annen måte. Generell småhandlling på butikken blir dyrt.

FOR DRØYT: Ordfører Odd Haktor Slåke tar matkuttene opp i kommunestyret. Foto: Frogn Kommune
FOR DRØYT: Ordfører Odd Haktor Slåke tar matkuttene opp i kommunestyret. Foto: Frogn Kommune Vis mer

For drøyt

Ordfører i Frogn, Odd Haktor Slåke, sier til Dagbladet at han på kommunestyremøtet 10. september vil be rådmannen reversere tiltakene.

- Vi er innforstått med at det er stort overforbruk i matbudsjettet, vesentlig på grunn av et ekstra måltid daglig. Vårt nye helsebygg leverer meget gode tjenester på så godt som alle områder, men politikerne i kommunen er samstemt i at dette er for drøyt. De eldre skal ikke bli snytt for bløtkake, sier han.

- Trist lesning

REAGERER: Arnt Steffensen, leder i kost-og ernæringsforbundet. Foto: Tine Faltin
REAGERER: Arnt Steffensen, leder i kost-og ernæringsforbundet. Foto: Tine Faltin Vis mer

Arnt Steffensen, leder i kost-og ernæringsforbundet, en yrkesorganisasjon i Delta, ble nylig intervjuet av lokalavisa Amta om saken.

- Deler av kuttlisten er trist lesning. På et sykehjem finnes det betydelig større budsjettposter enn maten. Satt på spissen så tar de bort alt som har med måltidsglede å gjøre, sier han til Dagbladet.

Steffensen reagerer særlig på kutt i kakekos og varm lunsj.

- Å begrense brus og spontane innkjøp er derimot fornuftig, sier han.

Bløtkakevariasjon

En rask rundspørring hos et representativt utvalg sykehjem, der geografi og landsdeler er tatt hensyn til, viser at praksis varierer.

Nittedal sykehjem (Østlandet) serverer bløtkake på alle bursdager, det samme gjør Ørnes sykehjem (Nord-Norge) og Hol kommune (Hallingdal). I Grimstad kommune (Sørlandet) vanker kake alle runde dager, ellers ikke.

FELLESSKAP: - Mat handler også om å tilhørighet og bli verdsatt, sier Olug Bollestad, Krf. Foto: Stortinget
FELLESSKAP: - Mat handler også om å tilhørighet og bli verdsatt, sier Olug Bollestad, Krf. Foto: Stortinget Vis mer

Måltid, fest og feiring betyr mye for enkeltmennesket. Kaker og kos er viktige bidrag inn i et fellesskap, mener stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti, Olaug Bollestad.

- Bløtkake er ikke det som gir mest næring, men er en viktig symbolsak som forteller noe om å bli verdsatt, satt pris på og høre til, sier Bollestad til Dagbladet

Bollestad mener det er viktig ikke å spare på matbudsjettet til de eldre.

- Mat er en del av helheten og pleien. Mange eldre er underernært. Både matfellesskap, matens innhold, matens tilberedelse og den lokale kulturen er viktig. Mat er mer enn foring, det er næring, felleskap, tilhørighet og kultur også, sier hun.

Hennes kollega i Stortingets helse- og omsorgskomite Tuva Moflag (Ap) var ordfører i nabokommunen Ski fram til i fjor.

DET LILLE EKSTRA: - Ikke ta det vekk. Det må være rom for å kose seg, sier Tuva Moflag (Ap). Foto: Stortinget.
DET LILLE EKSTRA: - Ikke ta det vekk. Det må være rom for å kose seg, sier Tuva Moflag (Ap). Foto: Stortinget. Vis mer

- Frogn er kjent for god økonomi. Jeg er derfor litt overrasket, sier Moflag, som advarer mot å fjerne det lille ekstra. Hun er stolt av å ha ledet en kommune der sykehjemmet høstet priser og gikk i bresjen for matglede.

- Alle ønsker vi oss litt ekstra, enten det er fredag eller bursdag. Sykehjemmet er hjemmet til folk, der de skal levet livet sitt. Det må være rom for å kose seg, sier hun.

Eldreministeren: Lytt til de eldre

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen vil ikke kommentere enkeltsaker, men påpeker hvor viktig det er å lytte til de eldres ønsker.

LYTT: Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) mener generelt at man skal strekke seg langt for beboerne. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
LYTT: Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) mener generelt at man skal strekke seg langt for beboerne. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Om en beboer ønsker seg kake, pudding eller friske blomster på rommet, skal vi strekke oss langt for å lytte til dem. Mat og måltider er blant høydepunktene på sykehjem, sier Michaelsen.

Eldreministeren minner om at den nye eldrereformen inneholder flere hundre eksempler på hvordan kommunene kan lære av hverandre.

- Jeg forventer at kommunene prioriterer våre eldre høyt, slik at de får en verdig og god alderdom, sier Michaelsen.

.

Hele Norges coronakart