Mat-Tina kjøper nesten all mat til halv pris

Sparer tusenvis på handlekurv-triks: - Rart ikke flere gjør det

Når Tina Nordström handler inn mat til familien, er det to grep som gjør regningen til en lek.

SKÅNER INGEN: Tina Nordström gjør alt hun kan for å ikke sløse med maten, forteller hun. Og det kan alle lære seg. Foto: Gyldendal
SKÅNER INGEN: Tina Nordström gjør alt hun kan for å ikke sløse med maten, forteller hun. Og det kan alle lære seg. Foto: GyldendalVis mer

I snart 20 år har svenske Tina Nordström (45) vært en av de mest populære kokkene også her i Norge. Noen kjenner henne fra en rekke tv-serier på NRK1, andre for å si alt kan grilles! i en kampanje for en dagligvarekjede. I disse dager er Tina aktuell med hennes nye bok «Tinas mat».

Privat er den kokken svært opptatt av at alt kan spares og komme til nytte - i stedet for at rester fra kjøleskapet havner i den grønne returposa under kjøkkenvasken.

- Jeg gjør alt jeg kan for å unngå å kaste mat, eller å måtte betale unødvendig dyrt for den, røper Nordström overfor Dagbladet.

Ifølge en stor undersøkelse foretatt av Matvett viser plukkanalyser fra 2016 at vi nordmenn kaster mest av følgende mat: 1. Gryte- og tallerkenrester (13, 7 kg), 2. Frukt og grønnsaker (9,5 kg) og 3. Brød og andre bakervarer (9,3 kg).

Tina Nordström og familien hennes i Halmstad bidrar på sin side til både å holde matsvinnet nede og å spare tusenvis av kroner, fordi 70 prosent av alt hun legger i handlekurven er varer som har kort utløpsdato. Alle større kjeder, både i Norge og Sverige, har egne områder i butikken der du finner nedprisede varer av denne typen:

- Trikset er å lære å lukte. Yoghurt blir bare bedre og bedre. Utgått melk passer kanskje ikke i kaffen, men da kan du bruke den til brødbakingen i stedet, sier hun og fortsetter:

- Jeg vet at mange er skeptiske til å spise en laksefilet som går ut samme dag. Kan hende du synes det lukter litt av plasten rundt fisken også, men da er mitt tips å skylle laksen! Ofte kjøper jeg også pålegg som andre tenker er helt på grensen i forhold til dato, men som jeg tenker passer perfekt i en restelasagne. Frukt og grønnsaker er også toppen, selv om de ikke er helt A4 av utseende. Skjær en gammel pære i skiver og legg i ei stekepanne med litt smør. Strø på salt, pepper og skvis over litt sitron. Nam! smatter kokkepersonligheten.

- Unngå 3 for 2-tilbud

Ektemannen Martin (45) og barna Albin (11) og Elsie (9) er vant til at Tine hver ettermiddag fyller en skål ved peisen med mat som bare holder ut den dagen.

Foruten å lage deilige middager av restemat, har toppkokken et knep til som bidrar til å redusere utgiftene kraftig: Å planlegge hva man skal spise de neste dagene, slik at man klarer seg med en ukentlig tur i butikken.

- Hvis jeg kan oppfordre Dagbladets lesere til noe spesielt, er det å unngå fristelsen til «Kjøp 3, betal for 2»-tilbudene - for på den måten bidrar matkjedene til at mange ender opp med å kaste unødig mye etterpå.

Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett har følgende råd til alle som ønsker å redusere matsvinnet hjemme hos seg:

GODE RÅD: Anne Marie Schrøder i Matvett.
GODE RÅD: Anne Marie Schrøder i Matvett. Vis mer

- Det viktigste du kan gjøre er å planlegge innkjøp og ha god oversikt i kjøleskapet. Det er også lurt å innføre en fast «Bruk opp »- eller ryddedag, der du spiser opp rester fra måltider og av råvarer, eventuelt fryser mat du ser du ikke får spist før den blir dårlig. Skriv på boksene hva maten skal brukes til og dato for når den fryses ned, råder hun.

Schrøder oppfordrer deg også til å rydde bort maten før du tar oppvasken:

LÆR Å LUKTE: Tina mener at dersom man lærer seg å lukte, er det mange kroner å spare. Bildet er fra hennes nye bok Tinas mat. Foto: Gyldendal
LÆR Å LUKTE: Tina mener at dersom man lærer seg å lukte, er det mange kroner å spare. Bildet er fra hennes nye bok Tinas mat. Foto: Gyldendal Vis mer

- Dette gjelder særlig når du har gjester – da kaster vi ofte mer mat, både fordi vi er redde for ikke å ha nok og fordi vi lar maten bli stående for lenge ute, konstaterer hun.

Her er Matvetts beste matsvinn-råd:

Tips til å kaste mindre brød:

* Hva slags brød liker dere - kartlegg ønskene i familien og kjøp små brød hvis smaken er sprikende.

• Hvis du fryser halve brød eller hele brød i skiver har du mer kontroll.

• Gi brødet nytt liv med litt vann på skorpa og et par minutter i en varm ovn.

• Tørt brød kan du for eksempel bruke til krutonger, arme riddere, brødpudding eller ha det rett i suppa.

Tips til å kaste mindre frukt og grønt:

• Husk at frukt og grønt er ferskvare. Ikke kjøp for mye av gangen.

• Moden betyr bare mer smak, ikke at frukten eller grønnsaken er dårlig.

• Tenk alternativ bruk når bananen blir brun – da kan du ha den i en smoothie eller når tomaten blir bløt og du kan ha den i en saus.

• Legg en boks i fryseren der du kan legge grønnsakrester. Perfekt i gryter og supper. Gjør det samme med moden frukt. Denne kan du bruke til smoothie eller baking

Tips til å kaste mindre meierivarer:

  • Best før betyr ofte god etter. Du blir ikke syk av å se, lukte og smake på meierivarer som har gått ut på dato. Vanligvis holder disse varene mye lenger og alle er merket med «best før».
  • Hvis rømmen eller fløten først har blitt litt sur, putt den i en vaffelrøre eller lag pannekaker. Det setter skikkelig god smak.
  • Meierivarer kan fryses hvis du ser at du har kjøpt mer enn du klarer å bruke opp