Elisabeth Andreassen er på turnè og må planlegge høytiden litt annerledes. Video: Espen Solli Vis mer

Supergode lussekatter

Spesiell jul for Bettan: Glemmer aldri pappas ord da han kom fra barnehjemmet

Da barnehjemmet bestemte at to søsken måtte flytte i hvert sitt hjem, grep Elisabeth Andreassens foreldre inn.

(Dagbladet): Det skulle egentlig ikke ha vært mulig; for på den vesle øya Källö-Knippla utenfor Göteborg var det vanlig at de fastboende stemte på hverandres barn - og ikke på jenta som nettopp hadde flyttet dit og var ekstrahjelp i Ica-butikken. Men det var nettopp det som skjedde: 13. desember 1971 ble Elisabeth Andreassen (59) kåret til «Årets Lucia-prinsesse» - og dermed fikk den folkekjære artisten gleden av å gå først i toget.

- I Sverige er Lucia himla stort; og særlig er man opptatt av å spre glede på eldrehjem og sykehus. Man går gjerne inn på soverommet til folk tidlig på morgenen og synger! sier Bettan og ler.

I videoen øverst i saken kan du høre Elisabeth Andreassen fortelle om den spesielle julegjesten som kommer på besøk i år.

STRÅLER: - Jeg er veldig takknemlig for livet så langt, sier Bettan. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
STRÅLER: - Jeg er veldig takknemlig for livet så langt, sier Bettan. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer
STOLT: Bettan 13 år gammel og nykåret Lucia-prinsesse! Foto: Privat
STOLT: Bettan 13 år gammel og nykåret Lucia-prinsesse! Foto: Privat Vis mer

Artisten er for tiden på turné med «Julestemning på et Blunck, Bettan & Endresen», og vi treffer henne på Lillestrøm hvor kveldens konsert finner sted. Etter showet venter nybakte lussekatter på hele ensemblet, selvsagt signert det svenske fyrverkeriet.

Gode og krevende dager

- Hvilken spesiell person skulle du gjerne ha gitt en ekstra oppmerksomhet nettopp i dag?

«Man må gråte når man gråter, og smile når man smiler.» Elisabeth Andreassen

- Kari Midtsundstad. Hun har en sønn på sju år som har falt mellom alle stoler i forhold til den nye pleiepengeordningen. Sønnen hennes kom til verden med Downs syndrom, ble født med hjertefeil, og fikk i tillegg leukemi som treåring. Jeg er så imponert over hvordan hun har kjempet sin kamp, og har faktisk invitert henne som gjest i kveld, forteller Bettan.

Artisten selv vet alt om at også molltonene kan dukke opp, når man minst venter det.

For halvannet år siden døde ektemannen Tor, etter 25 års samliv. I august i år sovnet hennes pappa Jarle inn, 84 år gammel.

- Hva vil du si til dem som for første gang skal feire en jul uten noen de har hatt veldig kjær?

UTE PÅ TUR: - Jeg er veldig glad i Tor Endresen og den fine gjengen jeg turnerer med, sier Bettan. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTE PÅ TUR: - Jeg er veldig glad i Tor Endresen og den fine gjengen jeg turnerer med, sier Bettan. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er et stort spørsmål der alle må svare individuelt hva som er best for dem. Man må være sammen dem som er igjen, prøve å tenke på de gode minnene; og ikke gjemme unna følelsene. Man må gråte når man gråter, og smile når man smiler. Derfor blir det ekstra koselig at mamma kommer fra Göteborg for å bo sammen med oss fire dager i jula. Det er godt å møte dagene sammen.

Fikk to fosterbarn i familien

- Hva er det viktigste du lærte av din pappa?

- Han var så flink til å gi folk tro på seg selv, og vi barna fikk selvtillit til å teste ut våre drømmer. Jeg tenker også på hvor rause han og mamma alltid var, og hvor mye trygghet og kjærlighet de hadde å gi: Da broren min og jeg var små, hørte mine foreldre en dag at to søsken på, fem og sju år, måtte skilles fra hverandre på det lokale barnehjemmet, fordi de hadde fått nye fosterforeldre. Mor og far skjønte hvor trist disse søsknene hadde det, så i stedet bodde de hos oss de ti neste årene! Og det er godt å vite at det har gått så bra med dem begge to. For meg er denne historien hva jula egentlig handler om; å ta vare på hverandre i stedet for bare å fokusere på seg selv! konstaterer den vitale 59-åringen.

Hun vil aldri glemme pappaens ord etter at familien over natta var blitt utvidet med to nye medlemmer: - Å glede andre er den største glede!

GODE MINNER: Elisabeth Andreassen med sin pappa Jarle, som døde i august. Foto: Tor Kvello, Se og Hør
GODE MINNER: Elisabeth Andreassen med sin pappa Jarle, som døde i august. Foto: Tor Kvello, Se og Hør Vis mer

Når juleturneen rundes av på Folketeatret før jul, skal Bettan rett hjem for å tilberede pinnekjøtt og svensk juleskinke.

- Vi rører ikke julemat når vi reiser rundt og holder konserter. I stedet lever vi ganske så sunt, kan du tro, med kyllinggryter, lapskaus og salater. Alkohol er det svært lite av, sier Elisabeth.

GODE MINNER: Bettan glemmer aldri dagen mamma og pappa fortalte at to fosterbarn også skulle flytte inn. Foto: Privat
GODE MINNER: Bettan glemmer aldri dagen mamma og pappa fortalte at to fosterbarn også skulle flytte inn. Foto: Privat Vis mer

- Hva er ditt beste råd for å holde desember-influensaen på avstand?

- Å ta det med ro og sove mye. Får man nok søvn, takler man alt. Jeg synes det er koselig, jeg, å være inne i denne turnébobla, for vi har det veldig hyggelig sammen. Hele ensemblet på 15 mann! framholder hun.

- Er det noen av sangene som er mer krevende å synge enn andre, rent emosjonelt?

- Ikke krevende, men det gjør veldig godt for meg å synge kjærlighetsjoiken hver kveld, medgir hun.

Allerede 8. februar venter nye utfordringer - for da skal det kritikerroste «Bettan, Taube & andre menns viser» fylle saler Østlandet rundt.

- Jeg ble så glad i den forestillingen da vi spilte den i Sandefjord i sommer, så det blir veldig fint å ta den med ut på veien, sier hun.

- I 2018 fyller du 60 år. Hva ser du, når du titter tilbake på årene som er gått?

MAMMA MED DØTRE: Elisabeth Andreassen sammen med døtrene Anna og Nora (t.h.) Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MAMMA MED DØTRE: Elisabeth Andreassen sammen med døtrene Anna og Nora (t.h.) Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Takknemlighet for at mange av drømmene mine er blitt oppfylt. Jeg har fått en familie og karriere, akkurat som jeg ønsket meg - og savner bare én ting. Men våre døtre Nora (22) og Anna (20) er de nydeligste jeg vet om - og vi har et godt liv. Å fokusere positivt er en ledestjerne i livet mitt, konstaterer Bettan.

Vi gjør oppmerksom på at «Julestemning på et Blunck, Bettan & Endresen» og «Bettan, Taube & andre menns viser» blir arrangert av Aller Media A/S, som også eier Dagbladet.